BAJKALSKO JEZERO: Plavo oko Sibira

Za ovo jezero važe neverovatni podaci, činjenice i brojevi i nesumnjivo je jedinstveno na svetu...

by | 09.09.2022
bajkalsko jezero

Pisali smo o čuvenoj Transsibirskoj železnici, a sada ćemo vam predstaviti jednu od najvećih prirodnih lepota pored koje ta železnica prolazi – Bajkalsko jezero. Za njega važe neverovatni podaci, činjenice i brojevi i nesumnjivo je jedinstveno na svetu…

U potonjoj sovjetskoj eri u Sibir se odlazilo samo po kazni. U jednom od brojnih sibirskih gulaga završio je i ruski nobelovac Aleksandar Solženjicin, u čijim je delima maestralno pretočeno bolno iskustvo miliona ljudi koji su pokušali slobodno da misle i koji su zbog toga okončali živote u surovom sibirskom prostranstvu.

Pa ipak, Sibir je mnogo više od asocijacije na ledenu klimu i odavno nije mesto gde se okajavaju ideološki i politički gresi. To je veličanstvena, tajanstvena, uzbudljiva i još nedovoljno istražena teritorija, koja zahvaljujući lepoti prirode i blagu koje krije u sebi čini najveći prirodni kapital najveće zemlje na svetu.

DUBOKO PREKO KILOMETAR I PO

Jedan od prevoda imena ove nepregledne teritorije jeste i „uspavana zemlja“, mada ona uopšte nije „uspavana“ budući da obiluje mineralima, prirodnim gasom i naftom. Osim toga, Sibir ima i najveće šume na svetu u kojima živi na hiljade biljnih i životinjskih vrsta. Iako su jezera, reke i planine uobičajene kulise čudesnog kolorita sibirskog beskraja, jedan dragulj, koji lokalno stanovništvo naziva „plavim sibirskim okom“, izdvaja se kako po lepoti tako i po svojoj jedinstvenosti. To je Bajkalsko jezero, najdublje jezero na svetu i najveći rezervoar vode na svetu u kome se nalazi 23.000 kubnih kilometara čiste vode, što čini čak 20% ukupnih svetskih zaliha pijaće vode!

Posle Kaspijskog jezera, drugo je po veličini jezero u Aziji i sedmo na svetu. Smešteno u istočnom delu azijske Rusije, Bajkalsko jezero pripada dvema ruskim administrativnim teritorijama – Irkutskoj oblasti i Burjatiji. Poreklo ovog jezera u obliku polumeseca i dalje je predmet brojnih naučnih rasprava. Smatra se da je nastalo pomeranjem tektonskih ploča u raselini (rased, pukotina) koja se zove Bajkalski ris, jer se na tom mestu razdvajaju evroazijska i amurska ploča. Naučnici tvrde da se ova raselina i dalje širi i produbljuje za oko dva centimetra godišnje. A upravo u njoj smestilo se ovo jezero 636 kilometara dugačko i široko nešto više od 80 kilometara. „Plavo sibirsko oko“ doseže dubinu od čak 1.642 metra! To je ujedno i najdublja kriptodepresija na svetu s dnom na dubini od 1.181 metar ispod površine mora. Bajkalsko jezero je istovremeno i najstarije jezero na svetu, nastalo 20–30 miliona godina pre naše ere.

27 OSTRVA NA JEZERU

Tatari su mu dali ime Baj kul, što na njihovom jeziku znači „bogato jezero“, dok ga Jakuti, sibirski starosedeoci, nazivaju Velikim jezerom. Da biste stekli jasniju predstavu o veličini ovog grandioznog jezera, reći ćemo vam da je njegova površina veća od današnje Belgije. O njegovom bogatstvu najbolje govori činjenica da su od 1.800 životinjskih vrsta koje žive u jezeru i oko njega skoro dve trećine endemske, što znači da se ne mogu naći nigde drugde na zemaljskoj kugli.

Tako se u ribljem svetu posebno izdvaja golomjanka, jedina riba koja rađa žive mladunce, a njome se hrani bajkalska foka, jedina slatkovodna foka na svetu. Procenjuje se da na prostoru jezera živi čak 100.000 jedinki ove ljupke životinje i veruje se da su zbog izolovanosti jezera mnoge životinjske vrste ostale nepromenjene milionima godina.

Bajkalsko jezero i prostor oko njega, nekoliko manjih gradova i mnoštvo razbacanih sela, dom su Burjata, mongolskog naroda koji naseljava autonomnu oblast Burjatiju. Delom su pravoslavne, delom budističke veroispovesti, ali nisu im strani ni drevni šamanski rituali koje priređuju na bajkalskom ostrvu Olhon, jednom od 27 ostrva, koliko ih ima na površini jezera. Budući da se iznad površine jezera često pojavljuju vatrene kugle, Burjati veruju da su to duše njihovih predaka, mada nauka ima drugačije objašnjenje za ovu neobičnu pojavu: u pitanju je gas metan koji se oslobađa iz podvodnih džepova u jezeru i koji se zapali i svetli u dodiru s kiseonikom.

Pročitajte i… STARI RUSKI RECEPTI SA DONA: specijaliteti gostoljubivog baćuške

VIDLJIVOST VODE DO 40 METARA

Bez obzira na to u koju verziju priče verujete, Bajkalsko jezero nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Čudesno je i jedinstveno ne samo po tome što je najdublje na svetu već i po tome što je njegova voda najčistija i najprozirnija na svetu – s vidljivošću do čak četrdeset metara! Ovaj basen smešten u južnom Sibiru hrani se vodama čistih planinskih reka, tačnije, čak 336 reka uliva se u Bajkalsko jezero, a iz njega ističe samo jedna – Angara – koja veliku količinu vode iz jezera odnosi u veliki Jenisej.

Dok leti temperatura vode u Bajkalskom jezeru može da dosegne do 20 stepeni, zimi ga okiva led debljine i do dva metra, a pod ledenim pokrivačem modra boja jezera pretvara se u tirkiznu. Posebna atrakcija je to što jezero tada može da se prepešači celom svojom dužinom bez straha da će led negde pući. Mada su retki avanturisti koji bi se usudili na takav poduhvat, nekima je to ipak pošlo za rukom. U pitanju su trojica britanskih polarnih pustolova koji su u martu 2018. godine uspeli da prepešače zamrznuto Bajkalsko jezero za nepunih trinaest dana. Njihov poduhvat upisan je u Ginisovu knjigu rekorda.

Iako civilizacijski napredak ozbiljno ugrožava iskonsku lepotu i čistotu cele planete, Bajkalsko jezero i dalje opstaje kao nedirnuto ekološko blago, pa je zato 1996. godine stavljeno na Uneskovu Listu svetske baštine.

ZANIMLJIVOSTI O BAJKALSKOM JEZERU

* Voda u jezeru u potpunosti se obnavlja na svakih 380 godina.

* U jakim olujama severozapadnog pravca najviši talasi dostižu visinu do pet metara, dok jugozapadno od poluostrva Sveti Nos mogu dostići čak i sedam metara. Jezero je najnemirnije u kasnu jesen, neposredno pre nego što se zaledi.

* Jezero je u potpunosti okruženo planinama. Bajkalske planine na severnoj obali, Barguzinski lanac na severoistočnoj obali i tajga zaštićeni su kao nacionalni park nesvakidašnje lepote.

* Na jezeru se svake godine desi oko 2.000 zemljotresa. Zemljotres 1959. godine spustio je dno jezera za čitavih 20 metara.

* U okolini Bajkalskog jezera žive najlepši primerci polarnih lisica i sibirskog tigra.

* Naučnici su izračunali: kad bi se sve reke naše planete ulivale u basen Bajkalskog jezera, bilo bi im potrebno godinu dana da ga ispune vodom. Zato i ne treba da nas čudi što na jeziku drevnog naroda Kurikan reč bajkal znači „mnogo vode“.

Pročitajte i… Hohloma – zlatno oslikavanje drveta

Foto: zhaubasar / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs