Ruski doktor
  • Novi broj
  • Ishrana
  • Priroda
  • Zdravlje
  • Promo
  • Kontakt

Ruski doktor

  • Novi broj
  • Ishrana
  • Priroda
  • Zdravlje
  • Promo
  • Kontakt
Saveti

FERMENTACIJA TRAVA: Još više koristi iz biljke!

Često se dešava da skuvamo čaj od osušene sirovine koju smo sami pripremili – ali nam se ne dopada. Ako niste znali, neke biljke su korisnije i ukusnije ako se pre upotrebe fermentišu, a evo kako to rade Rusi…

Savetuje: Travarka Aljena Vladimirovna Denisova (Krasnodarski kraj)

Priprema lekovite sirovine u kućnim uslovima prava je nauka. Jedino ako se pridržavamo određenih pravila, maksimalno ćemo sačuvati dragocene supstance u biljkama i obezbediti dugo čuvanje sirovine. Ne baš sasvim popularan ali veoma efikasan način pripreme jeste fermentacija. Za razliku od običnog sušenja, ovaj proces dešava se pod uticajem fermenata. Jednostavnije rečeno: list biljke se uništi, luči se sok, koji se oksidiše i počinje fermentacija. Pečenje – koje sledi – zaustavlja taj proces. Rezultat: vitamina i korisnih supstanci ostaje nekoliko puta više. A tu je i fantastična aroma!
Među travama koje su pogodne za fermentaciju tradicionalno prvo mesto zauzima ivan-čaj (kiprovina). Veoma aromatični i ukusni čajevi dobijaju se od listova crne ribizle, višnje, jabuke, maline i kupine, dok je čaj od fermentisanog orahovog lišća neobičnog ukusa, zato ga nemojte propustiti.

PRAVILA FERMENTISANjA
Osnovni zadatak jeste da isitnite lišće tako da se iscedi sok. Stavite ga u veliku najlon kesu, ispustite vazduh iz nje i malo ga sušite na suncu (povremeno protresite kesu). Ako je biljka nasuva, kao što je kupina, možete je poprskati vodom i izgnječiti lišće direktno u kesi.
Zatim ga sameljite na mašini za meso i rasporedite u tankom sloju da se suši. Sirovinu dosušite u rerni. Ukoliko je prostorija vlažna, odmah je sušite u rerni kako se na njoj ne bi uhvatila plesan. Temperatura može biti najviše 50 stepeni, a vrata rerne moraju biti otvorena. Za pečenje je potrebno nekoliko sati. Potom čaj mora da odstoji mesec dana – tek posle toga možete ga kuvati. Najbolje je da ga čuvate u papirnim kesama.

Foto: Thinkstock

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

FERMENTACIJA TRAVA: Još više koristi iz biljke! was last modified: November 30th, 2017 by goranA
fermentacijatrave
0 comment
0
Facebook Twitter Google + Pinterest
previous post
PREVENCIJA RAKA: POŠTUJTE OVA PRAVILA ISHRANE!
next post
SOK OD BUNDEVE

Pogledajte obavezno i ovo:

Prezaštićena i nesamostalna deca

Energija starih stvari

Ako dete ima problem s matematikom…

Deset tajni Japanaca za dug život

Tajne vaspitanja sina tinejdžera

Ples kao lek


Potražite na kioscima

Oglašivači

Najpopularnije na sajtu!

  • Prelistavamo novi broj RD #62

  • Prelistavamo novi broj RD #61

  • Prelistavamo jubilarni 60. broj RD

  • Prelistavamo novi broj RD #059

  • Prelistavamo novi broj RD #058

  • Prelistavamo novi broj RD #57

  • Prelistavamo novi broj RD#56

  • Prelistavamo novi broj RD #55

  • Prelistavamo novi broj: Ruski doktor #54

  • Prelistavamo novi broj: Ruski doktor #53

  • SUPA – je li neophodna za ručak, ili pak ne?

  • IZLEČITE SINUSE ZA MESEC DANA!

  • Bruh umirite domaćim kompresama

  • Ruski travar preporučuje najbolje recepte za očna oboljenja!

  • Uske čarape uzrokuju proširene vene?

Najsvežije na sajtu

  • Prelistavamo novi broj RD #62

  • Prelistavamo novi broj RD #61

  • Prelistavamo jubilarni 60. broj RD

  • Prelistavamo novi broj RD #059

  • Prelistavamo novi broj RD #058

  • Prelistavamo novi broj RD #57

  • Prelistavamo novi broj RD#56

  • Prelistavamo novi broj RD #55

  • Prelistavamo novi broj: Ruski doktor #54

  • Prelistavamo novi broj: Ruski doktor #53

  • ĐUMBIR, CIMET I KURKUMA U PRAHU 100%

  • Problemi sa žuči: odakle vreba opasnost

  • Urbeč namaz daruje dugovečnost

  • Otežan govor posle moždanog udara

  • Transsibirska železnica: Čudesna spona između Evrope i Azije

Pretražite sajt po pojmovima

anemija Bela imela bol bronhitis cvekla depresija dijeta gastritis giht glavobolja grip infarkt ishrana ishrana i zdravlje jačanje imuniteta kancer kopriva lekovita svojstva lepota lečenje limun med migrena mršavljenje nadutost nega nega kože novi broj prehlada pritisak proširene vene recepti ren ruska narodna medicina ruski doktor ruski recepti ruski saveti saveti srce višak kilograma zdravlje zdravlje jetre zdravlje srca čaj šargarepa
  • Facebook
  • Twitter
  • Instagram
  • Pinterest
Footer Logo

@2016 - Ruski doktor. All Right Reserved.


Back To Top