Stara ruska izreka kaže da jedna kopriva zamenjuje sedam lekara, zato napravite zalihe ove dragocene biljke
Kopriva je veoma cenjena lekovita biljka. Po svojoj hranljivosti meri se s mahunarkama, a njom se hrane čak i domaće životinje i živina. Obiluje karotenom, vitaminima K, B2 i C. Askorbinskom kiselinom najbogatiji su prvi mladi prolećni izdanci, dok leti nije visok nivo vitamina C u koprivi. Listovi sadrže dosta skroba, šećera, organske kiseline i hlorofila, u čijem sastavu ima mnogo magnezijuma.
Višestruka primena
U zvaničnoj medicini kopriva se široko primenjuje jer deluje hemostatično, zbog vitamina K koji sadrži, a u narodnoj medicini ima čak i širu primenu – za zarastanje rana, kao antiinflamatorno i okrepljujuće sredstvo. Odvar od korena koristi se u slučaju kašlja, reumatizma, tuberkuloze pluća, kao diuretik usled upale bubrega, dijabetesa, žutice. Kopriva se često upotrebljava i za jačanje kose.
Kako je čuvati saznajte na sledećim stranicama…