Cimet: začin koji nema mane

Cimet podiže raspoloženje, otklanja bolove u želucu, smanjuje stvaranje gasova, jača kosti, čisti bronhije i oslobađa od kašlja

by | 14.04.2022
cimet

Lekovita svojstva ovog aromatičnog drvceta nadmašuju mnoge savremene lekove: osim što jedinstvenim mirisom podiže raspoloženje, cimet otklanja bolove u želucu, smanjuje stvaranje gasova, jača kosti, čisti bronhije i oslobađa od kašlja, objašnjava Lidija Nikolajevna Đakonova, farmaceut i travar.

CEJLONSKI CIMET

Cimet se dobija od osušene kore cimetovog drveta, koje uspeva u mnogim tropskim i suptropskim zemljama. To je malo zimzeleno drvo ili grm iz porodice lovorika čiji varijeteti rastu u Kini, na Šri Lanci, u Africi, Australiji, Južnoj Americi. Mada, od davnina su međusobna konkurencija dve vrste cimeta: kineski i cejlonski, pri čemu se za cimet najboljeg kvaliteta priznaje cejlonski, te je danas Šri Lanka glavni izvoznik ovog začina.

Kora cimetovog drveta ima boju rđe i specifičan jak, prijatan miris. S drveta se odsecaju mlade grančice dužine otprilike 20 cm, suše se, a zatim se kora skida i prerađuje u prah.

CIMET IDE I UZ MESO I UZ VOĆE

Cimet se od davnina koristi za poboljšanje ukusa – u svim vremenima i kod svih naroda bio je visoko cenjen. Prijatan miris i slatkast ukus cimeta obezbeđuju njegovu široku primenu u kulinarstvu: za pripremu voćnih supa, sosova i marinada, nekih slatkih jela s kravljim sirom i, naravno, zapečenih jela. Smatra se da se cimet veoma dobro slaže s višnjama, jabukama i bundevom u slatkim jelima, a u mesnim s ovčetinom, svinjetinom i piletinom.

Kolač s jabukama i cimetom

Kupite gotovo lisnato testo, razvucite ga i stavite u tepsiju, po njemu poređajte isečene jabuke, pospite ih cimetom i šećerom u prahu i stavite u rernu – dobićete veoma pikantan i ukusan kolač. Zanimljivo je da naziv cimetovo drvo (grčkog je porekla) označava začin bez mane.

Cimet sadrži veliku količinu etarskih i masnih ulja, tanina, šećera, različitih mineralnih elemenata, posebno kalcijuma, zbog čega doprinosi jačanju kostiju.

O lekovitim svojstvima cimeta pisao je još Avicena pre hiljadu godina. On je naveo da ovaj začin ima ”ljuta i suva svojstva”, te vezivno i antitoksično dejstvo.

MELEM ZA STOMAK

Čuveni lekar Dioskorid smatrao je da „snaga cimeta zagreva i otvara“ (otvara različita začepljenja), sprečava svako truljenje, popravlja svaki loš karakter i suzbija sklonost truljenju usled pokvarenih telesnih sokova.

Poznato je antibakterijsko i antivirusno dejstvo cimeta. Zato se on, kao lekovita biljka, može primenjivati veoma široko.

Cimet smanjuje stvaranje gasova u crevima, otklanja bolove u želucu i crevima i zaustavlja unutrašnja krvarenja, posebno iz materice. Od davnina se preporučuje za poboljšanje varenja i podsticanje apetita.

Avicena je isticao da cimet pomaže prilikom vodene bolesti, kao i protiv kijavice.

Cimet je efikasan i u slučaju bolesti bronhija i pluća, oslobađa od kašlja i čisti grudi. U tu svrhu treba napraviti mleko s cimetom. Na čašu toplog mleka dodajte navrh noža cimeta (može i malo više), izmešajte i popijte pred spavanje.

Pročitajte i… Top 5 beskorisnih preparata u slučaju prehlade

PROTIV KIJAVICE

U nos se može sipati ili vodeni odvar ili uljani rastvor od cimeta.

* Vodeni odvar od cimeta: prstohvat praha izmešajte u čaši tople vode.

* Uljani rastvor: na pola čaše biljnog ulja stavite kašičicu cimeta, izmešajte i ostavite da odstoji 10–14 dana.

* Maslac sa cimetom: kašičicu cimeta izmešajte sa 200 g maslaca (može mikserom), pa dobijeni maslac u tankom sloju mažite na hleb i upotrebljavajte kao lek. Kako je pisao Avicena, oralna upotreba cimeta doprinosi razgradnji mrene na oku.

Cimet je koristan i za jetru: otčepljuje jetrene i žučne kanale i jača ove organe. Njegovom upotrebom u ishrani jetra se čisti od toksina i sprečava se zastoj u njenom radu.

Pročitajte i… Jetru spasava smilje

 

 

Foto: bhofack2 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs