UPALA PANKREASA I deo: kako se sačuvati od bolesti

Alkohol, masna hrana, stres i bes pogubni su za ovaj važan organ u našem telu. Detaljnije o temi priča ruski specijalista, dr Radčenko, gastroenterolog

by | 22.05.2022
Upala pankreasa

Alkohol, masna hrana, stres i bes pogubni su za ovaj važan organ u našem telu, ali pre svega se moramo čuvati infekcija (hepatitisa) i nikako ne zapuštati oboljenja poput gastritisa, kamena u žuči ili helikobakterije. Svi oni napadaju pankreas…

Intervju sa profesorom doktorom Valerijem G. Radčenkom, gastroenterologom (Sankt Peterburg)

ŠTA JE PANKREAS

To je organ sistema za varenje koji vrši nekoliko veoma važnih funkcija za organizam: luči sok pankreasa, koji sadrži fermente za varenje hrane, a takođe sintetizuje hormone koji aktivno učestvuju u metabolizmu ugljenih hidrata, masti i belančevina.

Ova žlezda ima mnogo funkcija

Valerije Grigorjeviču! Neki pankreatitis zovu grupom oboljenja i sindroma. A drugi specijalisti smatraju da je to upalno oboljenje pankreasa. Kako biste ga vi definisali?

Pankreatitis je oboljenje pankreasa upalnog karaktera. Postoji akutni i hronični pankreatitis. Ova dva oblika oboljenja razlikuju se kako po mehanizmu nastanka i etiologiji pankreatitisa, tako i po izboru osnovne terapije i prognozama ozdravljenja.

Kaže se još da se pankreatitis ne pojavljuje sam po sebi, nego se stvara kao posledica oboljenja jetre, žučne kese i gastritisa. Da li je to istina?

Da, pankreatitis se najčešće razvija na podlozi oboljenja organa gastrointestinalnog trakta koja izazivaju upalu pankreasa. U isto vreme, u nizu slučajeva oboljenje može da nastane bez izazivajućih faktora, tzv. idiopatski pankreatitis.

Kakav je mehanizam razvoja pankreatitisa?

Pankreatitis je upalno-degenerativni proces u pankreasu. Ukoliko se ispoljava, onda fermenti koje stvara pankreas predstavljaju agresivnu sredinu za njegovo tkivo i sposobni su da izazovu njegovu upalu, pa čak i nekrozu.

Ko je u grupi rizika od pankreatitisa?

To su osobe koje su imale operacije na žučnim kanalima ili želucu, povrede i ranjavanje stomaka, napad parazita, infekcije, posebno virusni hepatitis, zatim zauške (epidemijski parotitis), a veliku ulogu igra i genetska sklonost.

Okidač za pankreatitis

Šta predstavlja okidač za ovu bolest?

Okidač se pomalo razlikuje kod muškaraca i žena. Kod muške polovine čovečanstva takav uzrok je neumereno uzimanje alkohola (tzv. alkoholni pankreatitis), kao i preterana upotreba masne hrane. Karakteristično je da muškarci češće ignorišu znakove pankreatitisa i obraćaju se lekaru kad bolest ne ostavlja mnogo “izlaza”.

Kod žena su češći sledeći uzroci oboljenja: kamen u žuči i holecistitis (zapaljenje žučne kese), trudnoća, klimaks, hormonski kontraceptivi, gladovanje, dijete koje nanose štetu zdravlju.

Ko je u grupi rizika?

Kod muškaraca je u 40% slučajeva uzrok razvoja pankreatitisa alkohol.
30% obolelih su pacijenti s kamenom u žuči.
20% obolelih su gojazne osobe.
5% obolelih su pacijenti koji su imali povredu organa ili intoksikaciju organizma, kao i oni koji uzimaju lekove.
Manje od 5% obolelih su osobe s urođenom sklonošću ili imaju urođenu manu pankreasa.

Ali postoji i reaktivni pankreatitis. Koji su njegovi uzroci?

Reaktivni pankreatitis razvija se na podlozi oboljenja i posledica povreda organa trbušne šupljine, kao i posle hirurških operacija. Najčešći faktori su: neinfektivni hepatitis, kamen u žuči, gastritis, ciroza jetre, diskinezija žučnih kanala, crevne infekcije.

Da li je bakterija krivac?!

Pokušaćemo da podvučemo crtu i imenujemo osnovnog uzročnika pojave pankreatitisa…

To nije jednostavno učiniti, ne može se izdvojiti jedan uzrok. A i svako ima svoj. Kod jednih uzrok može biti infekcija – bakterije (uključujući i helikobakteriju), virusi (ne samo hepatitisa). Kod drugih do upale ove žlezde mogu da dovedu poremećaji s oticanjem žuči, kao i specifičnosti u ishrani: upotreba masne hrane i obilje mesa na jelovniku. Treba imati na umu i nepovoljan uticaj stresa (od stresa u organizmu pati i pankreas, ne samo želudac), kao i naslednu sklonost. O alkoholu smo već govorili…

Kad smo kod alkohola, neki smatraju da su za pankreas štetni samo jaki napici, a da, recimo, pivo i raznorazne blago alkoholizirane „limenke“ tu ne spadaju. Da li je tako?

I te kako spadaju! Bilo je slučajeva kad su mladi, navijajući i gledajući hokej ili fudbal, satima sedeli ispred televizora ispijajući po nekoliko takvih, reklo bi se bezopasnih limenki, i dospevali u bolnicu s napadom akutnog pankreatitisa.

Utiče li trudnoća na pojavu pankreatitisa?

Da, ponekad do pankreatitisa može da dođe kod trudnica i mladih mama u postoprođajnom periodu, ali samo ako su pre trudnoće postojali faktori sklonosti bolesti ili je tok oboljenja tekao bez simptoma.

Akutni ili hronični pankreatitis?

Pri akutnom obliku pankreatitisa pojavljuju se bolovi u gornjem delu trbuha (udubljenje ispod grudne kosti), levom i desnom podrebarnom luku, a ukoliko je oštećena cela žlezda – onda bolovi obuhvataju ceo stomačni pojas. Oboleli takođe povraća (s primesom žuči), ali to mu ne donosi olakšanje, suva su mu usta, štuca, oseća mučninu i podriguje. Arterijski pritisak mu je povišen, srce mu lupa. Takođe raste temperatura tela. Poremećeno je disanje, javlja se znoj. U slučaju ovakvih simptoma najbolje je da pozovete hitnu pomoć.

Usled hroničnog oblika oboljenja funkcije pankreasa postepeno se remete. Kao posledica toga može da dođe do fibroze ili raka pankreasa. Obično od njega pate starije žene.

Kako se ispoljava hronični oblik? On takođe može da se zakomplikuje…

Prilikom komplikacija bolovi se osećaju u predelu desnog ili levog podrebarnog luka, bol se prenosi u leđa, često se prožima i po celom stomaku, može da se proširi na predeo lopatice i grudne kosti. Do smanjenja bola može da dođe pri saginjanju i čučanju. Pored sindroma bola, javljaju se nadutost stomaka, podrigivanje, dijareja, mučnina, povraćanje, gasovi, pogoršanje opšteg osećaja. Takođe je primetna suvoća kože, lomljivost noktiju, opadanje kose, anemičnost, avitaminoza, brže zamaranje.

Okidači za komplikacije hroničnog pankreatitisa isti su kao i kod akutnog. Oboljenje može da se pojavi posle dijete koja remeti metabolizam, a napad može da traje od nekoliko minuta do nekoliko dana.

Ukoliko se ne preduzmu odgovarajuće mere, pri svakoj komplikaciji deo ćelija pankreasa se uništava i sve više se uništavaju funkcije tog organa. Najteža komplikacija pankreatitisa jeste nekroza pankreasa, što može imati smrtni ishod. Zato akutno stanje zahteva momentalnu hospitalizaciju i bolničko lečenje.

Koje su još moguće komplikacije u slučaju pankreatitisa?

To su dijabetes, opšta iscrpljenost usled nemogućnosti apsorpcije korisnih supstanci, hronična intoksikacija organizma, apsces pankreasa, plućne komplikacije, oboljenja drugih organa gastrointestinalnog trakta, ciste, odumiranje tkiva pankreasa.

DIJAGNOSTIKOVANJE PANKREATITISA

1. Za početak, lekar utvrđuje istoriju razvoja oboljenja.

2. Dalje se sprovodi ispitivanje kliničkih i biohemijskih pokazatelja krvi, rade se fermentacioni testovi.

3. Radi utvrđivanja dijagnoze rade se: ultrazvučno ispitivanje (UZV) abdomena, RTG grudnog koša i abdomena, gastroskopija, endoskopska retrogradna holangiopankreatografija (ERCP), kompjuterska tomografija (CT) i magnetna rezonanca (MR), laparoskopija. Metodu bira lekar u zavisnosti od individualnih specifičnosti pacijenta i toka bolesti.

PRVA POMOĆ U SLUČAJU NAPADA PANKREASA

Mirovanje u sedećem položaju s kolenima privijenim uz grudi, strogo gladovanje uz uzimanje četvrt čaše vode na svako pola sata, hladna obloga u predelu pankreasa s leđne strane. Površinsko disanje pomoći će da se olakša napad.

! Ne smeju se uzimati analgetici i antiinflamatorni lekovi (protiv upale) jer to jako otežva postavljanje dijagnoze.

Ukoliko je bol intenzivan, spazmolitike (lekove koji opuštaju mišiće, sprečavaju grčeve) propisaće lekar.

Kad se može lečiti ambulantno?

Kao što sam već rekao, akutni pankreatitis mora se lečiti u bolnici, a za to se koriste samo konzervativne metode. Lečenje hroničnog pankreatitisa pak podrazumeva držanje dijete, analgetike, vitamine i minerale, zamensku terapiju fermentima, lečenje dijabetesa i drugih endokrinih poremećaja, kao i lečenje pratećih oboljenja gastrointestinalnog trakta.

Koliko se često primenjuje hirurško lečenje?

Operativno lečenje indikovano je u slučaju difuzne peritonealne upale, gnojnih komplikacija, mehaničke žutice, destrukcije žučne kese i žučnih puteva. Ali, operacija se radi samo onda kad ne pomognu nehirurške metode lečenja ili se bolesnik već nalazi u kritičnom stanju.

Rade li se u Rusiji operacije presađivanja pankreasa?

Takve operacije ne praktikuju se često u Rusiji.

Da li u slučaju pankreatitisa pomaže lečenje u banjskim lečilištima?

Da, ono ispoljava blagotvorno dejstvo, a najvažnije je da lečilište bude specijalizovano.

Dijeta je osnova lečenja

Dijeta u slučaju pankreatitisa predstavlja osnovu celokupnog lečenja. Pritom, prilikom hroničnog pankreatitisa dijeta je doživotna. Usled komplikacija hroničnog pankreatitisa dijeta počinje od strogog gladovanja dva do pet dana. Od drugog dana možete piti toplu baznu vodu (pH veći od 7), blag odvar od šipka, kao i čistu vodu. Kad vam između trećeg i šestog dana bude bolje, možete jesti tečne kaše bez mleka i šećera. Šestog dana meni možete obogatiti nemasnim bujonima, supama od povrća, posnom ribom, blagim čajem. Dalje ide opšta dijeta u slučaju pankreatitisa.

Dolazi li sport u obzir u slučaju pankreatitisa?

Bavljenje sportom prilikom akutnog pankreatitisa ili komplikacija hroničnog pankreatitisa zabranjeno je. Izvan perioda komplikacija možete se baviti plivanjem, ali pod nadzorom lekara. Pored plivanja, možete praktikovati neke joga vežbe ili nordijsko hodanje. Ali sve to uz strogu kontrolu lekara i fizioterapeuta.

Kakva je situacija sa saunom i sunčanjem?

Tokom akutne upale pankreasa i komplikacija hroničnog pankreatitisa parno kupatilo, sauna ili sunčanje su kontraindikovani. U periodu remisije toplotne procedure mogu da se praktikuju ograničeno.

Kakva je prevencija pankreatitisa?

Prevencija podrazumeva pravilan režim ishrane, lečenje i sprečavanje infektivnih oboljenja, kao i blagovremeno obraćanje lekaru zbog bilo kakve nelagodnosti ili bola.

RUSKA NARODNA SREDSTVA PROTIV PANKREATITISA

Ona pomažu da se izborite s osećajem bola i poboljšate proces varenja.

Sok od krompira i šargarepe: dva krompira i šargarepu iscedite u sokovniku. Pijte sok nedelju dana dvaput dnevno pola sata pre jela.
Umesto čaja pijte odvar od nane s medom.
Između obroka dobro sažvaćite komadić propolisa.
Deset dana pijte po kašičicu ulja od šipka. Posle dva meseca prođite još jednu takvu kuru.
Preporučuje se da stalno uzimate do dve čaše odvara od šipka dnevno.

Pročitajte i … Mešavina oca Georgija spasava pankreas

PRAVILA ISHRANE TOKOM HRONIČNOG ZAPALJENJA PANKREASA

  • Ukupna dnevna količina hrane deli se na pet-šest manjih, otprilike jednakih porcija.
  • Temperatura hrane ne sme da pređe 60 stepeni.
  • Ograničite upotrebu masne, pikantne, pržene i pohovane hrane, kobasica, dimljenog, konzervisanog, polugotovih proizvoda, zaprške i začina.
  • Izbacite proizvode bogate sirovom celulozom, napitke koji sadrže kofein i gazirana pića, alkohol, čokoladu, slatkiše.
  • Dnevna norma masnoća iznosi najviše 60 g, belančevina 60–120 g, a ugljenih hidrata 300–400 g.

U jelovniku treba da se nađu:

  • Blago prepečen pšenični hleb.
  • Krem supe od povrća.
  • Kuvano i zapečeno povrće (krompir, bundeva, cvekla, šargarepa, tikvice…).
  • Kaše, testenine.
  • Kuvano nemasno meso, riba, piletina, ćuretina.
  • Omlet od belanaca na pari ili zapečen.
  • Nemasni mlečni proizvodi: kravlji sir, kiselo mleko, kefir, blagi sirevi, mleko.
  • Maslac i suncokretovo ulje u ograničenim količinama.
  • Voće i bobičasti plodovi s malo kiseline i šećera.
  • Med, slatko, džem, želei od voća i bobičastih plodova, musevi…

Foto: magicmine / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs