Visok holesterol: Znaci na rukama i nogama na koje treba obratiti pažnju

by | 09.06.2024
Visok holesterol: Znaci na rukama i nogama na koje treba obratiti pažnju

Visok holesterol narušava kardiovaskularno zdravlje. Razumevanje ovih znakova može pomoći u ranom otkrivanju i brzom lečenju. Zato, dobro pogledajte ruke i noge.

Visok holesterol je značajan zdravstveni problem koji često ostaje neprimećen dok ne dovede do ozbiljnijih stanja kao što su bolesti srca ili moždani udar. Međutim, postoje fizički znaci i simptomi koji mogu ukazivati na visok nivo holesterola, posebno na rukama i nogama.

Šta je visok holesterol?​

Holesterol je masna supstanca koja se nalazi u krvi. Neophodan je za izgradnju ćelija, ali prevelika količina može predstavljati ozbiljne zdravstvene rizike. Holesterol se prenosi kroz krv vezan za proteine. Ova kombinacija proteina i holesterola naziva se lipoproteini. Postoje dve vrste lipoproteina koji prenose holesterol kroz vaše telo:

Lipoprotein niske gustine (LDL): Često se naziva „lošim“ holesterolom jer može dovesti do nakupljanja masnih naslaga u vašim arterijama, što može smanjiti ili blokirati protok krvi.

Lipoprotein visoke gustine (HDL): Poznat kao „dobar“ holesterol jer pomaže da se holesterol odnese iz arterija i nazad u jetru, gde se obrađuje i uklanja iz tela.

Ovo su znaci koji ukazuju na visok holesterol

Visok holesterol ne predstavlja uvek primetne simptome, ali određeni fizički znaci, posebno na rukama i nogama, mogu nagovestiti povišene nivoe holesterola:

Ksantomi

Ksantomi su masne naslage koje se razvijaju ispod kože i uobičajeni su pokazatelj visokog holesterola. Mogu se razlikovati po veličini i mogu se pojaviti bilo gde na telu.

Ksantomi se mogu pojaviti kao žućkaste ili narandžaste kvrge na zglobovima, tetivama ili dlanovima. Mogu biti male ili formirati grozdove, dajući koži kvrgav izgled. Na nogama, ksantomi se mogu pojaviti na kolenima, oko Ahilove tetive, pa čak i na zadnjici. Mogu biti nežni na dodir i mogu varirati u veličini od nekoliko milimetara do nekoliko centimetara.

Arcus Senilis​

Beli prsten na rožnjači arcus senilis češće povezan sa starenjem, on takođe može ukazivati na visok holesterol kod mlađih osoba. Pojavljuje se kao sivi ili beli luk oko rožnjače oka, ali nije ograničen na očne simptome.

Promena boje noktiju​

Visok holesterol može dovesti do slabe cirkulacije krvi, što se može manifestovati kao promena u boji noktiju ili razvoj blede, plavičaste nijanse na noktima. Slično noktima na rukama, nokti na nogama mogu pokazivati znake loše cirkulacije, kao što su nedostatak zdrave boje, lomljivost ili sporiji rast.

Bolest perifernih arterija (PAD)​

Bolest perifernih arterija je stanje koje nastaje usled suženih arterija koje smanjuju dotok krvi u udove. Visok holesterol može doprineti razvoju PAD-a. Uobičajeni simptomi su bol ili grčevi u nogama tokom aktivnosti kao što su hodanje ili penjanje uz stepenice, koji obično nestaju nakon odmora.

Noge mogu biti utrnule, slabe ili neobično hladne u poređenju sa drugim delovima tela. Rane ili rane koje ne zarastaju na stopalima ili nogama mogu biti znak slabe cirkulacije, što ukazuje na PAD.

​Prevencija visokog holesterola​

Da biste upravljali visokim holesterolom i sprečili komplikacije, razmotrite sledeće korake:

Zdrava ishrana: Jedite voće, povrće, integralne žitarice i nemasne proteine uz smanjenje zasićenih i trans masti. Hrana bogata omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos i laneno seme, može biti posebno korisna.

Redovne vežbe: Ciljajte na najmanje 150 minuta umerene aerobne aktivnosti ili 75 minuta energične aktivnosti svake nedelje, zajedno sa vežbama za jačanje mišića dva ili više dana u nedelji.

Lekovi: Statine i druge lekove za snižavanje holesterola može propisati isključivo lekar.

Redovni pregledi: Mogu pomoći u praćenju i efikasnom upravljanju nivoima holesterola.

Jacob Wackerhausen / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs