Joga poze koje možete raditi u krevetu – brzo će vas uspavati

by | 01.05.2024
Joga poze koje možete raditi u krevetu - brzo će vas uspavati

Ova drevna veština nudi nežan i efikasan lek za poboljšanje kvaliteta sna i borbu protiv nesanice. Kroz tehnike opuštanja i pojedne poze koje možete raditi u krevetu – joga će vas brzo uspavati.

U današnjem brzom svetu, dobar san često može izgledati kao neuhvatljiv san. Stres, anksioznost i zahtevi savremenog života mogu poremetiti naše obrasce spavanja, što dovodi do nesanice i drugih problema vezanih za spavanje.

Međutim, joga nudi nežan i efikasan lek za poboljšanje kvaliteta sna i borbu protiv nesanice. Kroz tehnike opuštanja i rutine joge pre spavanja, joga može da vas vodi ka mirnom snu za kojim ste čeznuli.

Prirodne metode koje će vas brzo uspavati

Pre nego što uđemo u to kako joga može pomoći u postizanju boljeg sna, neophodno je shvatiti značaj kvalitetnog sna. Spavanje igra ključnu ulogu u održavanju fizičkog i mentalnog zdravlja. Tokom sna, telo prolazi kroz procese koji pomažu u popravljanju i podmlađivanju tkiva, konsolidovanju sećanja i balansiranju hormona.

Nedostatak pravilnog sna može dovesti do niza zdravstvenih problema, uključujući poremećaje raspoloženja, oslabljenu imunološku funkciju i narušene kognitivne performanse.

Joga će vas brzo uspavati

Joga obuhvata širok spektar praksi, uključujući položaje (asane), vežbe disanja (pranajamu) i meditaciju. Ovi elementi rade zajedno kako bi stvorili osećaj smirenosti i opuštenosti, što olakšava oslobađanje od stresa i priprema um i telo za spavanje.

Dosledna rutina joge pre spavanja može da signalizira vašem telu da je vreme da se smirite i pripremite za san. Evo nekoliko jednostavnih joga poza i vežbi koje možete da uključite u svoj noćni ritual:

Poza nogu uz zid (Viparita Karani)

Lezite na leđa sa ispruženim nogama uza zid ili uzglavlje kreveta. Ova nežna inverzija podstiče opuštanje i može pomoći u ublažavanju otečenih članaka i umornih nogu.

Dečja poza (Balasana)

Kleknite na pod, sedite na pete i ispružite ruke napred. Oslonite čelo na zemlju. Dečja poza je umirujući položaj koji smiruje um i proteže donji deo leđa.

Sedeći nagib napred (Pashimottanasana)

Sedite sa ispruženim nogama ispred sebe, a zatim se savijte napred u kukovima, posegnuvši za nožnim prstima. Ova poza isteže kičmu i tetive kolena, promovišući opuštanje.

Umirujuća šetnja

Stanite uspravno i podignite ruke tako da su u visini ramena, držeći ih paralelno sa podom. Počnite hodati dok su vam ruke podignute u ovoj poziciji. Hodajte 1-3 minuta sa rukama podignutim iznad glave.

Na početku možda nećete moći držati ruke podignute punih 1-3 minuta zbog nedostatka snage u mišićima ruku i ramena. Počnite sa kraćim periodima, na primer 1 minut, i postepeno povećavajte trajanje kako jačate.

Jedan krug vežbe sastoji se od najmanje tri seta hodanja, sa svakim setom koji traje 1-3 minuta.

Pranayama: Tehnike disanja

Pranayama, ili vežbe disanja joge, mogu biti posebno efikasne u smirivanju uma i pripremi tela za san. Probajte sledeće tehnike disanja:

Tehnika disanja 4-7-8

Udahnite tiho kroz nos da izbrojite do 4, zadržite dah dok izbrojite do 7 i izdahnite zvučno kroz usta dok izbrojite do 8. Ponovite ovaj ciklus nekoliko puta. Ova tehnika pomaže u smanjenju anksioznosti i izazivanju opuštanja.

Alternativno disanje nozdrvama (Nadi Shodhana)

Koristite palac i domali prst da naizmenično blokirate jednu nozdrvu dok udišete i izdišete kroz drugu. Ova tehnika uravnoteženog disanja može stvoriti osećaj ravnoteže i smirenosti.

Meditacija i svesnost

Meditacija je moćna praksa za smirivanje uma i smanjenje stresa. Pre spavanja, uključite se u kratku meditaciju. Usredsredite se na svoj dah, umirujuću mantru ili jednostavno posmatrajte svoje misli bez osude. Ova praksa svesnosti može pomoći u ublažavanju anksioznosti i promovisanju osećaja unutrašnjeg mira koji pogoduje spavanju.

Joga nudi holistički pristup poboljšanju kvaliteta sna i rešavanju nesanice. Njegovi nežni položaji, umirujuće vežbe disanja i prakse svesnosti stvaraju rutinu pre spavanja koja signalizira telu i umu da je vreme da se opusti i pripremi za miran san. Bilo da ste entuzijasta joge ili početnik, integrisanje ovih tehnika joge u vašu noćnu rutinu može dovesti do boljeg sna i zdravijeg i podmlađenog.

Ablozhka / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs