Magična moć jorgovana, lavande i ruže: Štite, isceljuju i privlače ljubav

by | 01.05.2024
Magična moć jorgovana, lavande i ruže: Štite, isceljuju i privlače ljubav

Magična moć pojedinog cveća oduvek je intrigirala ljude. Još od drevnih vremena se verovalo da ono može da pomogne u nevolji, da privuče sreću, kao i ljubav.

Kao što svi znamo, različito cveće ima svoju simboliku i ima različita značenja. Ali da li ste znali da se veruje da i neko cveće ima moćne magične kvalitete?

Magična moć cveća

Evo nekih cveća koje su tokom godina osvojile našu maštu i za koje se kaže da poseduje moć i magične sposobnosti.

Magična moć jorgovana

Jorgovani su lepo cveće koje cveta u kasno proleće i rano leto. Veruje se da jorgovan sa pet latica donosi sreću. Ljudi veruju da cvetovi jorgovana imaju magične osobine da odagnaju lošu energiju zbog svog laganog, ali snažnog mirisa. Veruje sa da bi jorgovan trebalo zasaditi oko kuće kako bi se sprečili oni koji imaju zle namere.

Jorgovan je izdržljiv cvet koji može izdržati oštru zimu. Stoga se veruje da jorgovan nosi značajnu energiju koja vam može pomoći da prebrodite životne teškoće. Ako tražite cvet koji predstavlja proboj teškog vremena, jorgovan je jedan od njih.

Osim toga, magični miris jorgovana učinio ga je popularnim sastojkom u parfemima ili kozmetičkim proizvodima. On je takođe moćan sastojak esencijalnih ulja koji ima za cilj lečenje kožnih poremećaja, gljivičnih i bakterijskih infekcija, pa čak i kao stomačne bolesti ili snižavanje temperature.

Takođe se kaže da u aromaterapiji miris jorgovana ima moć da ublaži depresiju i poveća relaksaciju. Neka druga popularna magična verovanja su da vas ovo cveće može voditi ka boljem ljubavnom životu, lepoti i harmoniji.

Lavanda donosi osećaj sreće

Naziv lavanda potiče od reči „lavare” na latinskom što znači „prati”. U starom Rimu lavanda je bila popularan sastojak koji se koristio u ritualnim kupatilima zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava.

U aromaterapiji, lavanda je popularna kao opuštajuće sredstvo. Lavanda može pomoći u smirivanju nervnog sistema i na kraju pomaže u ublažavanju glavobolje, nesanice ili čak depresije. Njegovo esencijalno ulje se obično koristi za lečenje kožnih problema kao što su ujedi insekata, otklanjanje akni i još mnogo toga.

Cvetovi lavande su magični ne samo zbog svojih lekovitih svojstava, već i zbog svoje pročišćavajuće i umirujuće energije. Utvrđeno je da lavanda pomaže u povećanju nivoa serotonina i dopamina u mozgu, koji su u suštini „hormoni sreće“ u našem telu. Dakle, pruža veliku pomoć za ublažavanje depresije i anksioznosti jer promoviše srećna osećanja, kao i saosećanje.

Takođe se veruje da lavanda ima moć da oslobodi sve energetske blokove i da vam pomogne da se rešite nezdravih odnosa, situacija ili prošlih događaja. Štaviše, za lavanda se kaže da ima snažna duhovna svojstva i visoke vibracije koje mogu pomoći da se premosti put u komunikaciji sa anđelima i višim ja.

Kako je lavanda povezana sa četvrtom (srčanom) i sedmom (krunskom) čakrom, korišćenje lavande tokom meditacije ili molitvi može vam pomoći da budete otvoreniji u primanju i osećaju duhovnog ili anđeoskog vođstva. Neki čak kažu da ako utrljate lavandu na svoju odeću, miris može čak privući ljubav.

Ruže privlače ljubav

Različite boje ruže takođe nose različita značenja. Bela ruža predstavlja nevinost i čistotu, dok žute ruže simbolizuju prijateljstvo. Ružičaste i crvene ruže često su simbol romantike, ljubavi, zahvalnosti, milosti, radosti i divljenja.

Kao cvet ljubavi, ruže su korišćene u magičnim ljubavnim čarolijama. Veruje se da ruže mogu da privuku ljubav i stimulišu nečiji seksualni nagon. Štaviše, kaže se da ruže imaju magično svojstvo da pomognu u razvoju psihičkog znanja i povećanju intuicije.

Ruže su simbol ljubavi

Ruže se koriste za privlačenje sreće ili kao vid zaštite. Postoje istorijski dokazi da su ruže bile visoko cenjene još u starim danima. Na primer, u starom Egiptu, na ruže se gledalo kao na sveto cveće. Utvrđeno je da su ruže sahranjene u egipatskim grobnicama kao ponuda boginji Izidi.

Za ruže se takođe kaže da imaju lekovitu vrednost. Očigledno su u stanju da pomognu u jačanju imunološkog sistema i smanjenju simptoma nesanice, depresije, anksioznosti, pa čak i da smanje menstrualne grčeve.

Latice ruže sadrže vitamin C, minerale, taninsku kiselinu i antioksidante. Stoga, kada se proguta, može pomoći u kontroli protoka krvi, varenja, lučenja žuči, sprečiti dijareju, pomoći astmi, pa čak i pomoći u apsorpciji gvožđa. Kada se koristi spolja, ruža može pomoći u lečenju rana uzrokovanih gljivicama, herpesom ili upalom očnih kapaka.

Zbog svog mirisa, ružina vodica se takođe koristi u kozmetičkim proizvodima i parfemima. U nezi kože, ružina vodica ima antiinflamatorna svojstva koja pomažu u smirivanju akni i iritaciji.

Iuliia Pilipeichenko; kieferpix / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs