Zdrav mozak i telo: 5 namirnica koje bi trebalo da se nađu na vašem tanjiru

by | 22.05.2024
Zdrav mozak i telo: 5 namirnica koje bi trebalo da se nađu na vašem tanjiru

Obično razmišljamo o svojoj ishrani i počinjemo da je pažljivije planiramo kada želimo da smršamo. Ali, stručnjaci kažu da bi trebalo obratiti pažnju na namirnice za zdrav mozak i telo.

Hrana nam daje energiju, ali je i odgovorna za mnoge telesne funkcije. Pojedine namirnice su rudnik vitamina i minerala koje čuvaju zdravlje tela i mozga.  Hajde da saznamo od profesionalca šta treba da bude na vašem tanjiru da biste bili i lepi i pametni.

Hrana za zdrav mozak i telo

Svake godine legendarna Hipokratova fraza: „Ti si ono što jedeš“ dobija sve više i više novih značenja. Ako je ranije bilo povezano sa izgledom osobe, sada se povezuje sa tim koliko je pametan i zdrav.

Ovo mišljenje potvrđuju i naučnici, koji imaju sve više dokaza da dobro osmišljena ishrana pozitivno utiče na funkciju mozga, pamćenje, koncentraciju i druge kognitivne sposobnosti.

Mind principi ishrane za zdrav mozak i telo

Jedan takav protokol ishrane je Mind. Razvijen je da produži očekivani životni vek, smanji rizik od razvoja Alchajmerove bolesti, bori se protiv hipertenzije, normalizuje krvni pritisak, poboljša pažnju, neutrališe anksiozne poremećaje i poboljša opšte blagostanje.

Njegova ishrana se zasniva na moru povrća i žitarica, namirnicama prirodne slatkoće, biljnim proteinima, kolagenu i omegama. Predlažemo vam da zapamtite pet od njih, koje se preporučuje da koriste svi ako planirate da ostanete u dobroj formi i zdravom razumu što je duže moguće.

Zeleno lisnato povrće

Ovo uključuje sve vrste zelene salate, kupus, kelj i spanać. Usput, ne bacajte zeleni deo repe, rotkvice i šargarepe. Njegova koncentracija korisnih hranljivih materija je čak veća nego u plodu. Inače, gorčinu u listovma ove tri poslednje namirnice možete ublažitit tako ćete preliti ključalom vodom. Ali preporučujem da ga jedete samo tako! Jedemo modernu rukolu bez „procedura za kupanje“.

Povrće bez skorba

Najbolje je dati prednost povrću bez skroba, jer je bogato hranljivim materijama, a malo kalorija, što će pozitivno uticati i na mozak i na figuru. Ovo uključuje tikvice, tikvice, brokoli, patlidžan, paprike, krastavce, luk i pasulj. Mogu se jesti sirove, fermentisane ili kuvane.

Riba

Preporučljivo je odabrati masne sorte ribe, kao što su: losos , haringa i skuša. Ove ribe su bogate omega-3 masne kiseline. Kao što znate, ona ima pozitivan efekat ne samo na funkcionisanje mozga, već i na telo u celini. Na primer, poboljšava metabolizam, normalizuje krvni pritisak i sprečava razvoj kardiovaskularnih bolesti.

Proizvodi od celog zrna

U tom kontekstu, proizvodi od celog zrna uključuju heljdu, pirinač, sočivo, proso, kinoa i amarant. Sadrže vitamine B (B6 i B12) i folnu kiselinu – ova mešavina deluje na zdravlje nervnog sistema i poboljšava pamćenje. Pored toga, oni ubrzavaju metabolizam i normalizuju funkcionisanje gastrointestinalnog trakta.

Orašasti plodovi

Najhranljiviji su: orasi, brazilski orasi, bademi i lešnici. Orašasti plodovi sadrže čitav multivitamisnki koktel: magnezijum, kalcijum, kalijum, gvožđe, selen, vitamini B, E i masne kiseline uključujući omega-3. Zbog toga se smatraju veoma korisnim za mozak. Ali nije preporučljivo jesti puno oraha, jer to može negativno uticati na vašu figuru – maksimalno 30 g dnevno.

RossHelen / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs