12.09.2017 Ishrana

BOROVNICE – RAMPA ZA TUMORE

 
 
Borovnice – divan spoj užitka i koristi, nešto što se, priznaćete, u našim životima ne sreće baš često. Sadrže sve što je danas tako neophodno ljudima koje „melje“ savremeni tempo života – osim što jačaju imunitet, borovnice nas štite od opakih bolesti i podmlađuju jer su vrhunski antioksidans. Svakako, najvažnija stvar jeste da se beru u ekološki čistim regionima, a videćete i zašto…
 
Ova žbunasta biljka aromatičnih plodova modroplave boje ne plaši se oštre klime, naprotiv – u takvim okolnostima njene bobice su veće i korisnije. Zrelo voće konzumira se sveže tokom leta, sušeni ili zamrznuti plodovi preko zime „pune“ organizam vitaminima, a ljubitelji i znalci prirode cele godine piju čaj od ove biljke protiv prehlade, kašlja i glavobolje. U stara vremena Rusi su koristili borovnicu kao talisman za dom i stavljali je ispod praga kako bi se zaštitili od zlonamernih ljudi.

SASTAV I PO!

Izuzetno bogatstvo vitaminima i mineralima svedoči o velikoj vrednosti borovnica (uvek drže visoku cenu na tržištu). Gotovo savršena fabrika korisnih materija – plod borovnice sastoji se od 84% vode, 12% ugljenih hidrata i 4% minerala, proteina, masti i vlakana. Kad je reč o vitaminima, u borovnici ih ima više nego dovoljno! Bogate su taninima, pektinima (čiste creva od toksina), imaju velike količine vitamina A, B1, B2, B5, B6, B9 i C, kao i kalijum, niacin, natrijum, fosfor, magnezijum i kalcijum. Pored toga, ove plave bobice u tragovima sadrže elemente kao što su bakar, gvožđe, mangan, selen, cink i drugi. Sve svoje karakteristike savršeno čuvaju i kad se zamrznu.

DOKTOR ZA MNOGE BOLESTI

Zbog svog sastava, odnosno obilja vitamina C, tanina i flavonoida, borovnica je neophodna u borbi za dobar vid. Redovno konzumiranje ovog voća blagotvorno deluje na krvne sudove mrežnjače, osvežava ih i hrani. U malim kapilarima vraća protok krvi u normalu, te tako uklanja umor i napetost u očima te izoštrava vid.
U narodnoj medicini borovnice se koriste u terapeutske i preventivne svrhe usled bolesti kao što su dijareja, poremećaji gastrointestinalnog trakta (odlične su za želudac i creva), upale unutrašnjih organa, bolesti urinarnog trakta, reumatska groznica, faringitis i angina. Izuzetno su korisne za jačanje kompletne krvne slike, pa se preporučuju i u slučaju anemije. Ove aromatične i zdrave bobice, kako sveže tako i u obliku odvara od plodova i lišća, pokazale su se korisnim u lečenju čireva, opekotina i drugih kožnih oboljenja.

Ostatak teksta naći ćete na strani 2!

još iz kategorije