DOPAMIN: kako da povisite nivo hormona zadovoljstva

by | 22.05.2018

Nedostatak samo jednog hormona u organizmu i „život nije radostan“! Šta učiniti kako bi dopamin bio na potrebnom nivou, a naša psihoemocionalna osnova stabilna? (Lijana Grigorjan, endokrinolog)
Ko od nas ne bi želeo da uvek bude sjajno raspoložen? Međutim, to ne zavisi od lepog vremena napolju. Često se dopamin naziva hormonom zadovoljstva. Ako se izrazimo preciznije – onda je to hormon koji nagoveštava zadovoljstvo, sreću. On počinje da se razvija u organizmu pre nego što iskusimo neko prijatno zadovoljstvo: razgovor s bliskim ljudima, ukusan ručak ili putovanje, bavljenje omiljenim hobijem, sportom i slično. Upravo taj hormon i utiče na mnoge naše navike koje nam pričinjavaju zadovoljstvo.

Važno je primetiti da ne moraju sve od tih navika biti zdrave (upotreba alkoholnih napitaka, pušenje, zavisnost od droge…). Tako prekomerno uživanje u ukusnoj hrani može dovesti do viška kilograma.

Kako podstaći proizodnju dopamina bez štete po zdravlje?

1 U jelovnik uključite namirnice bogate tirozinom (učestvuje u sintezi dopamina): banane, badem, avokado, pistaće, seme bundeve, mlečne proizvode, pasulj, soju, jabuke, zeleni čaj, crnu čokoladu, ovsenu kašu, zeleni čaj, cveklu, jagode, susam, zelen.
2 Obogatite ishranu antioksidansima: semenkama i koštunjavim voćem, svim povrćem zelene boje (šparoge, brokoli, lisnato povrće i drugo) te povrćem i voćem narandžaste boje (narandža, oblepiha iliti pasji trn, slatka paprika, šargarepa…).
3 Više se krećite. Čak i kratka šetnja može da podigne nivo dopamina i serotonina. Trening u sportskoj sali, na primer, ili u bazenu, čini čuda. Jer svako je primetio koliko se bolje oseća posle vežbanja, čak i ako se teško naterao da se spremi i dođe na trening.
4 Ne remetite režim sna. Za potpun odmor organizmu treba bar sedam sati sna. I ne treba ga zapostavljati na uštrb noćnog gledanja serija, posla, učenja.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs