Dva lica čokolade

by | 13.04.2018

U ovom slatkišu uživaju i odrasli i deca, ali kad je ova poslastica korisna, a u kojim slučajevima može biti štetna po zdravlje? Pročitajte ovaj tekst!

Benefiti čokolade

Izvor energije

Čokolada je visokohranljiv proizvod, u njenom sastavu nalazi se zrno kakaoa, koje je nekad bilo cenjeno kao zlato, zatim kakao puter i šećer. Mnogobrojne vrste čokolade koje se danas mogu naći na tržištu sadrže i mleko u prahu, orašaste plodove, lecitin, pektin i druge supstance. Prosečno se u čokoladi nalazi 50% šećera, 35% masti i sedam posto belančevina. Masti i šećer glavni su snabdevači našeg organizma energijom (energetska vrednost 100 g čokolade je 550 kcal), međutim, ugljeni hidrati daju lako dostupnu energiju koja se lako sagoreva, a masti se apsorbuju sporije i obezbeđuju organizmu energiju na duže vreme.

Poboljšava raspoloženje i pamćenje

Čokolada sadrži vitamine grupe B i oksalnu kiselinu, kao i teobromin, koji blago stimuliše nervni i kardiovaskularni sistem. Čokolada se uključuje u dijetu nakon dugih zaraznih infektivnih i drugih oboljenja, iscrpljenosti, tuberkuloze, onkoloških oboljenja. Ova poslastica pomaže i u slučaju depresivnih stanja. Kockica ovog deserta doprinosi proizvodnji endorfina i serotonina – poznatijih kao hormona sreće, budući da poboljšavaju raspoloženje i okrepljuju. Sem toga, čokolada stimuliše aktivnost mozga, poboljšava kvalitet intelektualnog rada i pamćenja.

Pročitajte i… Čokolada je dobra za trudnice

Danas stručnjaci skreću pažnju na dijetetska svojstva crne (gorke) čokolade. Ona sadrži dosta flavonoida – antioksidansa, koji sprečavaju prekomerne oksidativne procese u telu. Primećen je pozitivan efekat čokolade na antikoagulantni sistem krvi i metabolizam lipida (masti). Činjenica je u tome da masne kiseline koje se nalaze u njoj, uključujući oleinsku i stearinsku, izbacuju loš holesterol. Pojedini kardiolozi iz Rusije preporučuju da se čokolada uvede u ishranu kao saveznik u prevenciji i lečenju ateroskleroze i ishemijske bolesti srca, ali je potrebno tačno utvrditi količinu, u zavisnosti od njenog sastava.

Negativne posledice čokolade

Ne preporučuje se upotreba čokolade u slučaju gojaznosti, dijabetesa, bolesti pankreasa i žučne kese, gihta, urolitijaze ili mokraćnih kamenaca oksalne kiseline. Kakao zrna nalaze se u prvim redovima tabele alergena, i ukoliko je primećena nepodnošljivost, trebalo bi izbaciti čokoladu iz ishrane. Nemojte jesti čokoladu ni tokom trudnoće i dojenja. Sem toga, pedijatri ne preporučuju čokoladu deci do dve godine, a mališani ne smeju da je jedu ni na prazan stomak. Treba napomenuti da je za decu poželjna mlečna čokolada.

Ljudi koji boluju od migrene treba da izbace čokoladu iz ishrane jer sadrži supstance koje izazivaju napade glavobolje.
Da li je čokolada dobra ili loša, zavisi od nečijeg zdravstvenog stanja, kao i od njene količine. Setimo se Paracelzusovih reči: „Sve je otrov i ništa nije lišeno toksičnosti, već samo količina čini namirnicu netoksičnom“. U slučaju direktnih kontraindikacija, pojedite četvrtinu table crne čokolade nekoliko puta nedeljno, i to će vam doneti korist.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net