Gorke ali korisne namirnice!

Između ostalog, gorka hrana doprinosi mršavljenju jer smanjuje želju za slatkišima

by | 19.04.2022
gorka hrana

Uživate li u crnoj kafi? Pijete li je gorku ili radije dodajete šećer i mleko? Isto je i s čokoladom. Većina ljudi će se odlučiti za mlečnu jer je prijatnija i svakako ukusnija. A crna kafa, kao i čokolada posebno gorka – znatno su korisnije upravo u prirodnom obliku. Julija Povorožnjuk, dijetolog i terapeut, objašnjava zašto treba da zavolite gorku hranu.

GDE TREBA DA TRAŽITE GORKE MATERIJE

Prirodne gorke materije sadržane su u:

* tamnoj čokoladi, kafi, zelenom čaju, crnoj i običnoj rotkvici, repi, patlidžanima, bosiljku, rukoli, brokoliju;

* u nekim začinima (kurkuma, đumbir, korijander) i travama (vratić, maslačak, smilje, kukuruzna svila, obični pelin).

ZA ŠTA SU KORISNE GORKE NAMIRNICE

* povećavaju apetit

* poboljšavaju varenje: povećavaju kiselost želuca, pomažu da se usvoje belančevine

* stimulišu izlučivanje žuči (preventiva zastoja u žučnoj kesi)

* obavezne su u ishrani u slučaju diskinezije (otežanog pražnjenja žučne kese)

* stimulišu izlučivanje fermenata pankreasa

* deluju protivupalno

* imaju antiseptički efekat (povećanje kiselosti želuca, kontrakcije žučne kese, izlučivanje fermenata pankreasa, smanjenje zaraze parazitima, protozoama, patogenim bakterijama)

* sadrže prirodne fitoncide koji se bore s virusima, bakterijama, gljivicama i parazitima (posebno je dobra takva zaštita zimi u sezoni prehlade i gripa)

* doprinose mršavljenju jer smanjuju želju za slatkišima

KAKO DA JEDETE GORKU HRANU

Gorke namirnice dobro se slažu s belančevinama. Na primer, salata od rukole, rotkvica i brokolija začinjena maslinovim uljem sa semenkama lana dobro ide uz meso, džigericu ili ribu. Takva hrana regulisaće kiselost želuca i poboljšati razlaganje belančevina.

Indikacije za veći unos gorkih proizvoda: smanjenje kiselosti želudačnog soka, slabljenje apetita, manjak telesne mase, žučna kesa koja se oskudno prazni (što je praćeno zastojem žuči), sindrom prekomernog bakterijskog rasta u crevima, intestinalna disbioza (poremećaj crevne mikroflore).

Kontraindikacije: pogoršanje bolesti želudačnocrevnog sistema, gastritis ili čir, pogotovo u periodu pogoršanja ne pijte kafu na prazan stomak i ne jedite gorko. Najbolje je da doručkujete na primer, ovsenu kašu, pa tek onda uzmite malo kafe.

Nisu sve gorke namirnice jednako korisne. Užegli orašasti plodovi, semenke i ulje štete zdravlju!

Pročitajte i… Omiljeni ukus govori o zdravlju

 

Foto: Lilechka75 / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs