
Kinoa ima nizak glikemijski indeks
Kinoa ne sadrži gluten, a bogata je proteinima, nezamenjivim amino-kiselinama, vlaknima, vitaminom B, mineralima...
pročitaj još
Ako morate da izbacite gluten iz ishrane, to ne znači da treba da jedete neukusnu i nekvalitetnu hranu, naprotiv. Evo recepta za hleb bez glutena koji će zadovoljiti sve vaše standarde a trebaće vam kinoa, proso i lan
„I život bez glutena može biti ukusan“, smatra nutricionista, specijalista za zdravu ishranu Jekatarina Igorevna Andrejeva iz Moskve. A i jela bez ovog sastojka mogu biti kvalitetna. Osnovna namirnica ljudi – hleb – može jednostavno da se pripremi bez proizvoda koji sadrže gluten. Evo jednog od takvih recepata.
po 150 g kinoe i prosa
50 g semena lana
150–170 ml vode
četiri kašike kokosovog ulja (možete ga zameniti maslacem)
šaka semenki (susam, bundeva i dr.)
pola kašičice soli
kašičica sode bikarbone
kašika jabukovog sirćeta
Kinou potopite preko noći. Ujutru je isperite, procedite i prosušite ubrusom. Lan sameljite u mlinu za kafu i prelijte vodom. Ostavite dok na nabubri i ne pojavi se sluz. Zatim sve sastojke, osim semenki, sameljite u blenderu. Kasnije i njih dodajte. Zamesite testo i stavite u tepsiju koju ste namazali uljem. Pokrijte krpom i ostavite dva sata na toplom mestu. Pecite u rerni na temperaturi 170–180 stepeni 50–60 minuta.
Ako ne možete da pronađete kinou, možete koristiti samo proso – 300 g. Priznajem da nisam pravila hleb bez kinoe, pa ne znam kakvog je ukusa, ali mislim da je u redu jer ga određuju drugi sastojci. Ali nije loše eksperimentisati – jedanput ovako, a drugi onako.
„Nedavna istraživanja korejskih naučnika dokazala su da se redovnom upotrebom prosa tri puta smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara. To je uslovljeno fosforom koji se nalazi u njemu. On utiče na normalizaciju metabolizma proteina i ugljenih hidrata i zadržavanje kalcijuma u ćelijama organizma“
Za ljubitelje zdrave hrane predlažemo da u svoj jelovnik uvrste najbolje ruske kaše.
Raspoloženje se krije u – tanjiru! Nesanicu i uznemirenost ne izazivaju promene vremena, nego namirnice koje jedemo
pročitaj jošIsprobajte novi ruski način ishrane, gde se međusobno smenjuju kefirni i “siti” dani
pročitaj još