Namirnice koje su dobre za zdravlje jetre: Obavezno ih uključite u ishranu

by | 20.05.2024
Namirnice koje su dobre za zdravlje jetre: Obavezno ih uključite u ishranu

Ako vodite računa o zdravlju jetre onda obratite pažnju na ishranu. Postoje namirnice koje se preporučuju i koje mogu mnogo da doprinesu u poboljšanju funkcije ovog organa.

Jetra je jedan od najvažnijih organa u našem telu. Neutrališe toksične supstance koje ulaze u telo, filtrira krv, uklanjajući iz nje sve vrste gadnih stvari. Svi ekscesi koje sebi dozvoljavamo teško padaju na nju. O jetri je potrebno paziti da bi verno služila dugi niz godina. Šta je dobro za jetru?

Koje namirnice su dobre za zdravlje jetre?

Namirnice koje su dobre za jetru su dobre i za nas – uostalom, ovaj organ, koji je već teži od srca, posle nepravilne ishrane visi kao kamen sa strane, a u ustima je gorčina. Ovo ne samo da je neprijatno, već dovoljno govori i o šteti koju nanosimo jetri. Šta treba da jedete da biste joj ugodili?

Ovo je hrana za zdravlje jetre

Za dijetu za bolesti jetre posebno su korisne dekocije šipka, kamilice, mente. Međutim, treba da se budete oprezni ako planirate da eksperimentišete sa nekim lekovima za čišćenje jetre – to može samo lekar da odredi.
Glavna stvar je pravilna ishrana. Obavezno izbegavajte masno, začinjeno i, što je najvažnije, jako! Posle dve do tri nedelje, jetra bi trebalo da se vrati u normalu.

Evo šta će posebno pomoći:

  • Bundeva: Uključujući i seme bundeve. Možete da je premate na sve načine.
  • Cvekla: Dodati je u supe i salate.
  • Supe od povrća: Bilo da su vegetarijanske ili sa proceđenim mesnim bujonom, veoma je dobro u lagane supe dodati narandžasto i zeleno povrće.
  • Nemasno meso (teletina, ćuretina, pileća prsa): Možete da jedete kuvano, pečeno bez ulja ili pripremljeno na pari.
  • Riba sa niskim sadržajem masti (bakalar, smuđ, šaran, navaga): Kuvana ili pečena.
  • Mladi sir sa sadržajem masti manjim od 2% (100-200 g dnevno), kao i jogurt i kefir.
  • Kaša: Heljda, ovsena kaša, pahuljice od žitarica.
  • Biljna ulja: Naročito se preporučuje ekstra devičansko malsinovo ulje.
  • Integrlane žitarice: Hleb i peciva.

Ruski tradicionalni recepti koji su dobri za jetru

Očistite nekoliko komada cvekle, kuvajte dva sata dok povrće ne postane homogena masa, pijte dobijenu čorbu tri četvrtine čaše nekoliko puta dnevno tokom 2 nedelje.

Na jetru dobro deluje napitak od svežeg povrća – šargarepa (200g), peršun (50g), celer (150g), treba ga piti svaki dan mesec dana ujutru na prazan stomak.

O jetri je bolje voditi računa od malih nogu, jer je život sa njom mnogo prijatniji nego bez nje!

Mariha-kitchen / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs