Isprobajte sjajne ruske recepte za jela sa ribom!

by | 30.06.2017

Riba je veoma zastupnjena na ruskim trpezama, i to ne samo u vreme posta. Razni su načini njenog pripremanja. Recimo, marinirana čuva svoj specifičan ukus i aromu. Važno je samo da ne preterate u dodacima. Imajte na umu da neke vrste ribe bolje idu s biljnim dodacima, dok su druge ukusnije kad se pripreme u nekom sosu. Izaberite svoj recept…

Riblja čorba s bundevom

Potrebno: glava i rep šarana (može i brancina) * 200 g bundeve * 1,5 l vode * 1 glavica luka * 1 čen belog luka * 1 paprika * 1 šargarepa * 1 lovorov list * začini po ukusu * pavlaka za kuvanje po želji
Priprema: Očistite ribu i dobro je operite pod mlazom vode. Povrće operite i izrežite ga na komade srednje veličine. Kad riba počne da se odvaja od kosti, izvadite je iz supe, i ne zaboravite da skinete penu s površine. U suprotnom, supa će biti mutna. Potom dodajte povrće u šerpu. Kad bude skoro gotovo, začinite supu solju i biberom. Zatim je izmiksajte štapnim mikserom. Možete dodati i malo pavlake za kuvanje. Vratite ribu u supu, pustite da proključa i ostavite poklopljeno da odstoji nekoliko minuta. Lagana riblja čorba s bundevom spremna je za posluživanje.

Bakalar kuvan u vinu

Potrebno: 1,5 kg bakalara * 2 glavice luka * 3 krompira * 1 šargarepa * 4 paradajza * 2 šolje belog vina * biljno ulje * mlevena paprika * origano * peršun * sok od limuna
Priprema: U dubokoj šerpi zagrejte biljno ulje i mlevena papriku. Dodajte iseckan crni luk, krompir i šargarepu isečene na tanke listiće i začine. Ogulite paradajz, isecite ga na komadiće i stavite na vrh pa pržite na laganoj vatri. Sipajte tri šolje tople vode i kuvajte. Bakalar očistite, operite, isecite na komade (ne male), posolite, pobiberite i pospite limunovim sokom. Dodajte ga u supu. Na kraju, sipajte belo vino i kuvajte. Nemojte prekuvati da se riba ne bi raspala.

Pastrmka zapečena s limunom i prokeljom

Potrebno: 2–2,7 kg pastrmke * 15–20 komada prokelja * 2 paprike * 1 praziluk * 1 limun * 1 veza peršuna * 50 g putera * so * začini po ukusu
Priprema: Pastrmku očistite od krljušti, odsecite joj peraja i rep (od njih možete skuvati odličnu riblju čorbu). Zasecite ribu kod kičme kako bi dobro upila marinadu i zapekla se. Pospite sokom od pola limuna, natrljajte solju i začinima. Unutra stavite krupno isečen peršun i preostalu polovinu limuna isečenu na kolutove. Ostavite da se marinira 20–30 minuta. Obložite pleh s dva sloja folije, ostavivši jedan kraj duži kako biste prekrili ribu odozgo.
Prokelj zasecite u obliku krsta (zabodite mu čačkalice sa strane) da bi tokom pečenja u potpunosti upio sokove od ribe i povrća. Premažite foliju polovinom putera i stavite ribu. Pored ribe stavite glavičice prokelja, a odozgo je pospite kolutovima praziluka i paprikom isečenom na polukrugove.
Posolite pa pospite komadićima putera. Ribu ušuškajte folijom. Pecite sat – sat i po (u zavisnosti od veličine ribe i rerne) – prvih 15 minuta na temperaturi od 200 stepeni, a onda smanjite na 180 stepeni.

Pohovani som s paradajzom
Potrebno: 500 g soma * 2 kašike brašna * 4 kašike biljnog ulja * 5-6 svežih paradajza * peršun * biber * so
Priprema: Riblje filete bez kože i kosti isecite na komade, uvaljajte u brašno i odmah pržite na ulju. Svež paradajz stavite u ključalu vodu na dva-tri minuta, ostavite da se prohladi, skinite mu koru, presecite napola, uklonite mu semenke, ocedite ga, pospite solju i biberom i propržite. Na prženu ribu stavite paradajz, pospite peršunom i poslužite.

 

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

 

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs