Lekovita svojstva aronije: Suve bobice jačaju imunitet

by | 19.12.2023
Lekovita svojstva aronije

Lekovita svojstva aronije su sve poznatija i sve popularnija kod nas. Ovaj kiselo-slatki plod je veoma zdrav i ima niz benefita za naš organizam.

Plodovi aronije se mogu pažljivo iseći i čuvati u kutijama u hladnoj prostoriji, ali je rok trajanja ove biljke u tom slučaju veoma ograničen. Zbog toga se često ove bobice suše ili se od njih pravi džem. Ona je veoma dobra za jačanje imuniteta, krvni pritisak, a takođe je i odlična preventiva raku.

Lekovita svojstva aronije: Pomaže sistem za varenje

Aronija sadrži veliku količinu vitamina C, E ,B5, P,  ali i beta karotena, kobalta, selena, silicijuma, mangana, olova, joda i gvožđa. Pored toga, ona sadrži fitosterole, pektine, tanine, riboflavin, folnu, jabučnu i nikotinsku kiselinu.

Aronija je posebno cenjena i zbog sadržaja sorbitola što su prirodne zamene za šećer, pa je pogodna i za one koji pate od dijabetesa. Supstance koje sadrže plodovi aronije blokiraju rast ćelija raka, a takođe i negativno utiču na formiranje i razvoj polipa. Lekovita svojstva aronije su takođe veoma korisne za poremećaje štitne žlezde. Takođe, veoma je efikasna u lečenju kardiovaskularnih bolesti, poput ateroskleroze i hipertenzije. Ona ublažava nesanicu, normalizuje metaboličke procese i jača imuni sistem. Takođe je efikasna u detoksikaciji organizma, bolesti bubrega i kod gastritisa sa niskom kiselošću.

Lekovita svojstva aronije: Priprema

Aronija spada u medonosne biljke, pa se najčešće koriste njeni plodovi i listovi.

Čaj od aronije

Da biste napravili čaj, potrebno je preliti 6 kašika listova aronije sa 1 litrom ključale vode i ostaviti da odstoji pola sata. Preporučljiva doza je jedna šolja 3 puta dnevno. Ovaj čaj će vam pomoći u snižavanju krvnog pritiska i povećanju zgrušavanja krvi.

Odvar od aronije

Da biste pripremili ovaj napitak, trebaće vam 20 g suvog voća aronije, preliti ga sa 200 ml ključale vode, kuvajte 10 minuta, pa potom ostavite 20 minuta. Procedite i uzimajte decokciju 3-4 puta dnevno po 0,5 šolje. Ovo je veoma korisno za jačanje imunog sistema i obnovu energije.

Infuzija aronije

Lekovita svojstva aronije pokazuju svoje dejstvo i kroz infuziju. Od 2-4 kašike suve aronije se infuzira u termosu sa dve šolje ključale vode. Infuzija se konzumira narednog dana u 3 doze 20-40 minuta pre jela.

Sok od aronije

Sok od aronije se uzima i za nizak i za visok krvni pritisak. Napitak prijatnog ukusa može da obezbedi organizam vitaminima i mikroelementima, poveća otpornost na prehlade, stimuliše rad pankreasa, jetre i želuca.

Priprema soka od aronije je nešto komplikovanija, ali vredi svakog truda kako biste izvukli najbolja lekovita svojstva iz aronije. Izgnječite sveže voće i dobijenu pulpu zagrejte (1 kg voća na 0,5-0,75 čaše vode) na 60°C stepeni i stavite pod presu. Zatim isceđenu sirovinu stavite u emajliranu posusu, napunite prokuvanom, blago toplom vodom (1:10) i ostavite 3-4 sata, promešajte i ponovo iscedite. Potom spojite sok iz prvog i drugog ceđenja, filtrirajte kroz gazu i zahtejte na 80-85°C i napunite sterilisane tegle.

Sok od aronije možete piti na tri načina: 

  • Pijte 50ml svežeg soka sa kašikom meda 3 puta dnevno pola sata pre jela 10-45 dana za lečenje hipertenzije.
  • Pijte 50 ml 3 puta dnevno 30 minuta pre obroka tokom 10 dana.
  • Uzimajte 100g svežeg voća 3 puta dnevno.

Tinktura od aronije

Lekovita svojstva aronije su veoma efikasna i u tinkturi,  ali u umerenim količinama. Za pripremu tinkture se koriste zrele bobice. Kuvajte 1-2 kašike suvih bobica u dve šolje ključale vode na laganoj vatri 10 minuta i ostavite da odstoji 5-6 sati. Pijte proizvod 3 puta dnevno sa medom.

Lekovita svojstva aronije: Sirup

Plodove aronije je potrebno posuti šećerom i staviti na sunce kako bi se formirao sirup. Nakon mesec dana ih treba procediti, iscediti bobice natopljene sirupom i dodati alkohol da sirup ne bi fermentirao (25 ml alkohola na 500 ml sirupa). Uzmite proizvod ujutro na prazan stomak sa vodom. Ovo je veoma efikasno kod stomačnih tegoba.

Kontraindikacije

Konzumiranje aronije treba da izbegavaju oni koji imaju bilo kakve oblike čireva ili ako pate od gastritisa sa visokom kiselinom. Zbog nekog efekta i kombinacija sa lekovima, potrebno je konsultovati lekare pre upotrebe. Međutim, lekovita svojstva aronije su mnogostruka i jako retko se javljaju kontraindikovana stanja zbog njenog konzumiranja.

gojak/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs