
NAMAZ OD RUKOLE
Rukola je nezamenljiva za one koji žele da se oslobode viška kilograma. Prvo, ona skoro da ne sadrži kalorije i, drugo, pozitivno deluje na razmenu...
pročitaj jošZeleni listovi matovilca orašastog su ukusa i slažu se gotovo sa svim namirnicama, a po nutritivnom sastavu daleko nadmašuju sve ostale salate. Osim što jača imunitet i popravlja krvnu sliku, matovilac štiti od ateroskleroze, smiruje živce i tera glavobolju. Valjalo bi ga jesti svakodnevno!
Matovilac (lat. Valerianella locusta) jednogodišnja je biljka koja se dobro primila u Evropi, mada se njenom postojbinom smatra Azija. Zahvaljujući otpornosti na hladnoću i brzom sazrevanju, može se sakupiti nekoliko letina godišnje i uvek imati sveža vitaminska salata. Najbolje je jesti svež matovilac, ali od njega možete pripremati i variva, kuvati ga u supi ili praviti smuti.
Sveže lišće matovilca bogat je izvor folne kiseline, gvožđa, kalijuma, kalcijuma, vitamina A, C i B, omega-3 masnih kiselina. Vitamin C pomaže organizmu da se suprotstavi prehladama i jak je antioksidans, a ujedno pojačava dejstvo vitamina E. Takođe, vitamin C se ne gomila u ljudskom organizmu, tako da je veoma važno redovno jesti proizvode bogate njime. Matovilac čuva i dobar vid jer sadrži 14 puta više vitamina A od zelene salate. A flavonoidi koji su u njegovom sastavu potrebni su da bi se obezbedila elastičnost krvnih sudova, kao i za prvenciju ateroskleroze. Ova biljka je i odličan izvor vitamina B6 (više od paprike, pšeničnih klica i banane), koji ima važnu ulogu u pravilnom radu metabolizma.
Korisno je da konzumirate matovilac ako ste anemični, kao i u slučaju avitaminoze i nervnih poremećaja. Redovna upotreba svežeg lišća matovilca pomoći će vam da se rešite nesanice bez primene lekova. Supstance koje on sadrži umiruju i deluju sedativno na centralni nervni sistem. Njegovom redovnom upotrebom otklanjaju se umor i glavobolja. Veza matovilca biće odlična nemedikamentozna pomoć i za osobe koje pate od bolesti bubrega.
Matovilac može da uđe u dijetetsku ishranu pošto je niske kaloričnosti i sadrži sve supstance koje su potrebne organizmu (samo 23 kcal u 100 g). Takođe, on ima određenu količinu biljne celuloze, koja pomaže da se uspostave procesi varenja i poboljša rad creva.
Pročitajte i… Čičoka – „kruška“ iz zemlje
U kulinarstvu matovilac može da zameni ili dopuni sve poznate vrste salata. Ima blag orašast ukus, što ga čini popularnim. U mnogim svetskim kuhinjama ova biljka se servira kao tradicionalni prilog, a odlično se slaže s maslinovim uljem, orasima, jabukama i cveklom.
Matovilac nije pogodan samo za pripremu svežih salata nego i za prefinjenija jela. Jedno od takvih su rolnice od teletine koje se serviraju zajedno sa sosom od ovog povrća. Sveže lišće matovilca izmeša se sa slatkom ili kiselom pavlakom, jogurtom i sokom od limuna. Njegov dekorativni izgled omogućava da ga koristimo i za ukrašavanje jela.
Ova biljka čak može poslužiti i za pripremu pesto sosa po sledećem receptu: 150 g matovilca izmešajte s nekoliko čenova belog luka, dodajte četiri kašike proprženih kedrovih oraha i 60 g rendanog parmezana. Sve sastojke blendirajte s maslinovim uljem i začinite. Izmešajte kuvane rezance s dobijenim pesto sosom, pospite parmezanom i ukrasite s nekoliko listića svežeg matovilca.
Matovilac odlično ide i uz jela od dimljene pastrmke, meso divljači, slaninu. Ovo povrće često se koristi za pripremu različitih sosova. U tom slučaju kombinuje se sa slačicom, belim lukom, komadićima jabuke, uljem od bundeve, kuvanim kukuruzom i jajima… Lišće matovilca može da se dodaje i kao začin prilikom pripreme jela od mesa i ribe.
Čuvajte ga u frižideru, ali najviše tri dana. Preporučuje se da salatu upotrebite odmah posle kupovine.
Pročitajte i… Maslačak na tanjiru
Raspoloženje se krije u – tanjiru! Nesanicu i uznemirenost ne izazivaju promene vremena, nego namirnice koje jedemo
pročitaj jošIsprobajte novi ruski način ishrane, gde se međusobno smenjuju kefirni i “siti” dani
pročitaj još