
Namirnice koje je bolje jesti s korom
Kad želimo da pojedemo sveže voće ili povrće ili da od njih pripremimo neko jelo, uvek oljuštimo koru. Međutim, da li je to zaista potrebno? Predst...
pročitaj jošU kori povrća i voća nalaze se vrlo dragocene supstance. Pre svega, tu su dve vrste celuloze: rastvorljiva i nerastvorljiva. Prva snižava nivo lošeg holesterola i šećera u krvi, druga apsorbuje vodu u crevima, sprečava zatvor i hemoroide i stvara osećaj sitosti.
Obe vrste celuloze neverovatno su korisne za zdravlje i figuru. One nam pomažu da se ne zgojimo, paze na krvni pritisak i čuvaju elastičnost krvnih sudova.
S druge strane, mekani deo ploda sadrži samo jednu vrstu celuloze – onu rastvorljivu. Čisteći voće i povrće od kožure, lišavamo se upravo te, korisne druge vrste celuloze. Zato se preporučuje da voće i povrće jedemo s kožurom, što Rusi redovno rade. A sad ćemo pogledati zašto je korisna kožura različitog povrća i voća.
Jabuke
Crvena kora jabuke vrlo je korisna. Sadrži antikancerogenu supstancu antocijan, koje nema u mekom delu, a koja je bogata vitaminima i antioksidansima, blagotvornim za zdravlje srca i razmenu materija. Antocijanom je bogata i kora crvenosmeđih krušaka, bresaka i nektarina.
Ali nisu korisne samo crvene vrste jabuka. Zelena i žuta kora sadrže flavonoide i fenolnu kiselinu. Ovakva kora ublažava upalne procese i deluje antibakterijski. A kora od jabuke sadrži i triterpenoide, koji uništavaju ćelije raka u debelom crevu, jetri i grudima. Bogata je ursoličnom kiselinom, koja doprinosi sagorevanju masti i učestvuje u izgradnji mišića.
Takoe, sprečava gojaznost i kolitis. I, naravno, kora od jabuke bogata je vitaminima A i C, folnom kiselinom, kao i mineralnim supstancama – kalcijumom, kalijumom, fosforom i gvožđem.
Patlidžani
Kora od ovog povrća sadrži desetine antioksidansa. Najvažniji i najređi od njih jeste nasunin. On elimiše štetne materije u tkivima, usporavajući taki starenje ćelija. Nasunin sprečava oksidaciju holesterola u krvnim sudovima, usporava stvaranje masnih pločica i koči rast tumora.
Krastavci
Kožura krastavca sadrži mnogo fitosterina, jedinstvenih supstanci što snižavaju nivo holesterola u krvi, kao i vitamin K, koji smanjuje koagulaciju krvi, sprečavajući stvaranje trombova. Ovaj vitamin sprečava osteoporozu, a takođe usporava rast tumora i formiranje holesterolskih pločica. Ima ga i u unutrašnjem delu krastavca, ali pet puta manje nego u kori. Još jedna korisna supstanca jesu omega-6 masne kiseline. One su potrebne za rad mozga, rast kose, obnovu kože, održavanje čvrstine kostiju, razmenu materija i polnih funkcija.
Citrusi
Kora od ovih plodova nije jestiva u sirovom obliku, mada tamo ima mnogo celuloze, polifenola i vitamina C. Ali ima mnogo načina da je koristimo u ishrani – možemo je izrendati i dodati jogurtu, salatama, napicima… Komadići citrusne kore mogu se stavljati i u vodu i piti.
Takva voda odlično utoljava žeđ. Ipak, kora od limuna, pomorandže i ostalih citrusa nije poznata samo po vitaminu C. U njoj postoji antioksidans d-limonen, koji suštinski smanjuje rizik od nastanka raka kože i drugih vrsta kancera, a takođe snižava nivo holesterola, triglicerida i šećera u krvi.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Raspoloženje se krije u – tanjiru! Nesanicu i uznemirenost ne izazivaju promene vremena, nego namirnice koje jedemo
pročitaj jošIsprobajte novi ruski način ishrane, gde se međusobno smenjuju kefirni i “siti” dani
pročitaj još