
Ruska tajna: potapanje žitarica za kašu
Rusi su poznati po kašama od različitih žitarica. Njihov kvalitet zavisi, pre svega, od načina na koji se pripremaju. Tajna je u potapanju
pročitaj jošŠampionka ja kad je reč o sadržaju belančevina i korisnih materija. Siromašna je kalorijama, a bogata gvožđem, kalijumom i magnezijumom. Ima u njoj i mikroelemenata važnih za rad srca, a potrebnih onima koji pate od nesanice i žele da smršaju. Heljda ima minimalan glikemijski indeks, što je veoma važno za dijabetičare.
Važno! Heljdu ne smete mešati sa šećerom, jer on neutrališe sva njena korisna dejstva
Šolju heljde prelijte s dve čaše vode i kuvajte to na tihoj vatri 15 minuta. Kad kaša bude skoro gotova, uspite u nju šaku suvih algi, suvu usitnjenu koprivu i po prstohvat samlevenih ili izgnječenih semenki mirođije i kima. Posolite po ukusu, poklopite i ostavite da odstoji 15 minuta.
Ova kaša sadrži najviše celuloze, potrebne za čišćenje creva i izbacivanje štetnih materija i toksina iz organizma, kao i lošeg holesterola. Ovas je bogat mikroelementima i vitaminima, a ovsena kaša korisna je i u slučaju lošeg varenja.
Važno! Najkorisnija je ovsena kaša pripremljena na vodi. Što je mleveno zrno grublje, to je kaša zdravija. Ali ne treba je jesti svakog dana, jer ona sprečava apsorpciju kalcijuma.
Pola čaše ovsa kuvajte u vodi ili u mleku. Pet minuta pred kraj kuvanja dodajte po pola kašičice usitnjenih cvetova kamilice, majčine dušice i nane. Poklopite i umotajte šerpu, te ostavite da odstoji 40 minuta.
Griz je bogat belančevinama, kalijumom i fosforom – u njemu ima i celuloze. Ali ono što je najdragocenije u njemu jeste velika količina lizina. Ova amino-kiselina deluje antivirusno, posebno kad je u pitanju virus herpesa.
Pročitajte i… Ruske kaše
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Borba s invazijom parazita mora da se sastoji od dva pravca: uzimanja antiparazitne terapije i držanja dijete. Naime, pravilnom ishranom pojačaćete efekat lekova
pročitaj jošKinoa ne sadrži gluten, a bogata je proteinima, nezamenjivim amino-kiselinama, vlaknima, vitaminom B, mineralima...
pročitaj jošSočivo se posebno preporučuje dijabetičarima i onima koji imaju problema s organima za varenje
pročitaj još