Postoperativna dijeta: Ishrana koja štiti stomak i daje vam energiju

by | 05.06.2024
Postoperativna dijeta: Ishrana koja štiti stomak i daje vam energiju

Postoperativna dijeta uključuje novi plan ishrane nakon što ste bili podvrgnuti operaciji koje utiču na sistem varenja. Ovaj način ishrane u dogovoru sa hirirgom i nutricionostom može potrajati oko mesec dana.

Postoperativna dijeta se obično preporučuje nakon operacije abdomena ili neke hirurške intervencije koja je na neki način povezana sa oragnima za varenje. Važno je da razvijete ovaj plan zajedno sa svojim hirurgom ili nutricionistom, oni će vam pomoći da se naviknete na promene u načinu života i nova pravila ishrane.

Postoperativna ishrana: Od čorbe do lake hrane

Postoji veliki broj hirurških operacija koje zahtevaju posebnu postoperativnu ishranu. Obično su to operacije koje na ovaj ili onaj način utiču na sistem za varenje: operacije na crevima, operacije uklanjanja slepog creva, operacije uklanjanja žučne kese i neke druge. Postoperativne dijete u takvim slučajevima zasnivaju se na sličnim principima.

Veoma je važno da se pridržavate postoperativnih instrukcija o ishrani koje vam je dao lekar odmah nakon operacije kako biste bili sigurni da je vaš sistem za varenje, ili njegov deo, potpuno obnovljen. Ovo može potrajati mesec dana ili više.

Takođe je važno, posebno u prvim nedeljama, da ne rastežete previše stomak. Veoma je važno sprečiti stanja u kojima ćete povraćati – povraćanje rasteže stomak. Ne bi trebalo da pijete puno vode odmah nakon operacije. Bolje je staviti komadiće leda u usta i sisati ih. Dan nakon operacije možete početi da pijete vodu, ali u malim količinama.

Postoperativna dijeta pre svega štiti stomak

Svrha dijete u ranom postoperativnom periodu je zaštita stomaka. Tokom ovog perioda, lake tečnosti se mogu lakše variti. Važno je održavati sadržaj vode u telu na odgovarajućem nivou. Tečnosti koje se mogu konzumirati tokom ovog perioda su: bistra čorba ili supa (bez povrća ili mesa), obrano mleko, voćni sok.

U roku od nedelju dana možete početi da jedete laganu hranu. Konzistencija treba da bude kašasta, kao kod hrane za bebe. Ovo će olakšati prelazak na tvrđu hranu. Budući da su proteini važan deo vaše ishrane nakon operacije – oni će pomoći u održavanju tonusa mišića dok gubite težinu – trebalo bi da jedete hranu bogatu proteinima, a zatim pređite na voće i povrće. Hrana u ovoj fazi postoperativne dijete može uključivati:

  • Piletina (bez kože) ili riba, mlevena ili mlevena u mašini za mlevenje mesa
  • Pire krompir
  • Kaša od graška
  • Nemasni jogurt ili puding.

Tri do četiri nedelje nakon operacije, možete uključiti kuvanu hranu, kao što su riba ili piletina, u svoju ishranu. Temeljno žvačite hranu i neka vam to postane navika. Možete prethodno iseći hranu na manje komade. Ako se ove naizgled nepotrebne mere predostrožnosti ne poštuju, može doći do povraćanja, iritacije i otoka stomaka. Uvek je bolje biti siguran nego žaliti!

monkeybusinessimages / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs