Ruske kaše

Pšenični griz od pamtiveka se smatrao skupim i retkim u staroj Rusiji

by | 31.03.2022
ruske kaše

Pšenični griz od pamtiveka se smatrao skupim i retkim u staroj Rusiji. Takvu kašu nazivali su „manom“, a brašno od koje su je pravili „mankom“. Kuvanim grizom često su hranili decu ili ljude slabog zdravlja. Ova korisna kaša koja jača fizičku snagu takođe je bila glavna hrana ruskih vojnika pred velike bitke. Posebnu popularnost u Rusiji je steklo jelo od manke koje je izmislio kuvar grofa Gurjeva početkom XIX veka, kasnije nazvano gurjevska kaša. Gurjevsku kašu veoma je voleo i car Aleksandar III. Upravo to jelo služili su mu u trenutku kad je carski voz doživeo nesreću nedaleko od Harkova 1888. godine. Klasična gurjevska kaša pripremana je od griza s dodatkom mleka, kremastih pena, meda, piva, kandiranog voća, koštunjavog voća, suvog voća i često je bila glavna poslastica u gostoprimljivoj ruskoj kući. U grizu ima puno skroba (70%) i proteina i ne tako malo vitamina i mineralnih supstanci. Na kraju krajeva, u poređenju s pirinčem, griz ima više vitamina E i B1, kao i kalijuma, skoro isto vitamina B2, B6, PP i gvožđa, ali znatno manje celuloze. Zato se kuvani griz široko koristi u slučaju bolesti gastrointestinalnog trakta, u postoperacionom periodu, posle infarkta miokarda i drugih oboljenja koja zahtevaju lagane dijete s lako svarljivim jelima.

Gurjevska kaša

Potrebno: 100 g pšeničnog griza, 100 g šećera + za posipanje, 300 ml masnog mlečnog krema, 100 g jagoda, 100 g različitog koštunjavog voća (orasi, lešnici, bademi), 100 g suvog grožđa, 100 g borovnica, so po ukusu, puter.

Koštunjavo voće pomešajte, 75 g mešavine iseckajte, a ostalih 25 g ispecite u rerni na plehu prekrivenom folijom. Zatim to voće premestite u šerpu i tome dodajte dve kašičice vode i 65 g šećera. Šerpu stavite na vatru i orašastu masu dovedite do karamelisanog stanja. Mali deo orašastih plodova i bobica odvojte za ukrašavanje kaše. Mlečni krem sipajte u široki pleh i pecite ga u rerni na temperatri od 160 stepeni do pojave pene. Zatim kremastu penu (skramu) skinite rupičastom kutlačom i premestite je u plitki tanjir. Takođe pripremite i ohladite još četiri pene. Jednu od ovih pena narežite na široke trake. Iz rerne izvadite pleh s preostalim kremom i tome dodajte griz i preostali šećer (35 g) stalno muteći žicom. Izmešanu masu posolite. Iseckano koštunjavo voće, suvo grožđe i narezanu kremastu penu sjedinite s dobijenom posoljenom masom. Pleh za pečenje dobro namažite puterom. Na dno pleha stavite sloj dobijene kremaste mase i ravnomerno je razmažite lopaticom. Zatim na njega stavite bobice i koštunjavo voće, pa to prekrijte ohlađenom kremastom penom. Opet sledi sloj kremaste mase, pa sloj bobica i koštunjavog voća, zatim sloj ohlađene pene i tako dalje. Poslednji sloj u plehu pospite šećerom. Pleh potom stavite u rernu i zapecite na 170 stepeni, do stvaranja karamela na površini. Posle toga izvadite pleh i pažljivo ga prevrnite. Pripremljenu kašu možete ukrasiti pečenim koštunjavim voćem i bobicama.

Kaša s bundevom

Potrebno: 200 g pšeničnog griza, 250 ml mleka, pola kilograma bundeve, 15 g šećera, so po ukusu.

Očistite bundevu od kore i semenki pa je krupno izrendajte. U ključalu vodu ili mleko spustite narendanu bundevu, šećer i so pa pustite da proključa. Zatim neprestano mešajući dodajte griz. Kuvajte kašu na tihoj vatri dok ne bude gotova.

Pročitajte i… Lanena kaša – ukusno podmlađivanje

Kolač od banana s grizom

Potrebno: jedna čaša pšeničnog griza, jedna čaša pirinčanog brašna, 150 ml mleka, 50 g margarina, dva jaja, jedna čaša šećera, jedan prašak za pecivo, četiri banane.

Razbijte jaja u činiju, dodajte šećer i lagano ulupajte žicom. Dodajte toplo mleko i rastopljeni margarin pa promešajte. Sipajte griz, pirinčano brašno i prašak za pecivo. Dobro umesite. U testo dodajte očišćenu i na kolutove narezanu bananu. Izlijte testo u pleh. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni dok ne bude gotovo.

Crni luk s pšeničnim grizom

Potrebno: pet glavica luka, pet jaja, četiripet kašika pšeničnog griza, jedna šargarepa, dve kašike pirea od paradajza, so, biber, mirođija, lovorov list.

Luk sitno narežite, ulupajte jaja, dodajte griz, so i biber, promešajte i pecite kao palačinke. Šargarepu izrendajte, propržite pa dodajte pire od paradajza. Palačinke od luka složite u dublji tiganj, prelijte smesom od paradajz-pirea i sipajte vodu, tek da prekrije palačinke, dodajte lovorov list, so i biber, pospite mirođijom i dinstajte 20 minuta.

 

Pročitajte i… Omiljene ruske kaše

Foto: Andrey Lebedev / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs