
Zašto je važna upotreba čia semena u ishrani i koje su njihove prednosti?
Sve je češća upotreba čia semena u ishrani, a postoji i veoma dobar razlog za to. Čia semenke spadaju u superhranu zbog niza korisnih svojstava. Č...
Otkriće kiselog mleka pripisuje se bugarskim stočarskim plemenima koja su s ovim čudesnim napitkom upoznali narode Osmanskog carstva, preko kojih je dospeo u Zapadnu Evropu. Najveću popularnost kiselo mleko steklo je u 16. veku, kad je Sulejman Veličanstveni poslao jednog poznatog turskog lekara da izleči tadašnjeg kralja Francuske od stomačnih tegoba. Lekar je sa sobom poveo i stado ovaca kako bi mogao da pravi čudotvorni lek za kralja…
Bugarski naučnik Stamen Grigorov 1905. godine prvi je opisao mlečno-kiseli mikroorganizam koji je zadužen za fermentaciju potrebnu za dobijanje kiselog mleka. Ova bakterija danas je poznata kao Lactobacillus bulgaricus, a prvi put je izolovana iz domaćeg bugarskog ovčijeg mleka. Čuveni ruski nobelovac Ilja Mečnikov bio je oduševljen otkrićem ove bakterije. U svojim naučnim istraživanjima došao je do zaključka da upravo ona uništava štetne mikroorganizme koji nastaju usled procesa truljenja u crevima, tokom varenja hrane. Ova korisna bakterija čisti i jača čitav organizam. A Rusi su poznati kao ljubitelji fermentisanih mlečnih proizvoda kao što su jogurt, kefir i kiselo mleko jer potvrdu za njihovu delotvornost nalaze u dugovečnosti i dobrom zdravlju svojih predaka s Kavkaza, kojima su to osnovne namirnice.
KRAVLjE KISELO MLEKO
U sastavu kravljeg kiselog mleka nalaze se proteini, mlečne masti i ugljeni hidrati. Energetska vrednost mu je oko 65 kalorija na 100 grama. Veliki procenat odlazi na proteine koji pružaju osećaj sitosti u stomaku. Ne sadrži transmasti, ali zato ima oko 15% zdravih, zasićenih masti, te oko četiri posto ugljenih hidrata. Bogato je natrijumom, kalcijumom i kalijumom, kao i vitaminima C, A, D, B1 i B12.
JOŠ SJAJNIH SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
Stare brojeve možete kupiti na sajtu NOVINARNICA