

Šta je prava mera upotrebe mlečnih proizvoda?
Da li preterana upotreba mlečnih proizvoda može sniziti nivo kalijuma u organizmu budući da su oni puni kalcijuma, i tako dovesti do pojave tegoba? Hvala vam!
Milena (61), Beograd
Pravilna ishrana podrazumeva uravnotežen i umeren unos svih grupa namirnica. Mlečni proizvodi su velika grupa namirnica, i odličan su izvor proteina i kalcijuma. To je ono što ih u prvi mah izdvaja. Orijentisala bih se na kiselomlečne proizvode – kefir, jogurt, kiselo mleko, koji osim pomenutih sastojaka imaju i bakterije neophodne za dobro varenje. Kvalitetno varenje preduslov je još bolje resorpcije nutrijenata, vitamina i minerala, a time se poboljšava imunitet. Jon kalcijuma je antagonista jonu kalijuma. Kalijum je najveći unutarćelijski jon i kao takav održava značajne funkcije. Povećana konzumacija mlečnih proizvoda svakako ne bi mogla tek tako da naruši balans, jer naš organizam ima svoje mehanizme održavanja, homeostaze, ali se valja uobročiti na dve porcije mlečnih proizvoda dnevno. Ne zaboravite da je umerenost ključ.
PIŠITE NAM I VI NA MEJL: [email protected]
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Sledeća vest
Pravilna ishrana tokom PMS-a
još iz kategorije


Hrana za dobro raspoloženje
Raspoloženje se krije u – tanjiru! Nesanicu i uznemirenost ne izazivaju promene vremena, nego namirnice koje jedemo
pročitaj još
Dijeta na štrafte
Isprobajte novi ruski način ishrane, gde se međusobno smenjuju kefirni i “siti” dani
pročitaj još