
Suvo voće: ključ je u količini
Mnogi ljudi vole suvo voće, slatko je i ukusno i neretko ga dodajemo u musli ili jogurt. Iako svi misle da je veoma korisno, ruski stručnjaci ipak ...
pročitaj jošČišćenje creva, jačanje imuniteta, poboljšanje stanja kože, regulisanje rada pojedinih organa… samo su neki od razloga da u svoju ishranu uvrstite sušeno voće. Ali, nemojte ga kupovati, izdvojte vreme da ga sami pripremite. Nije teško!
Vladimir Anatoljevič Starozubcov, gastroenterolog gradske bolnice u Orlovu
Suvo voće pripremljeno kod kuće veoma je koristan proizvod koji pomaže ozdravljenju. Kad je reč o suvom voću koje prehrambena industrija proizvodi za masovne potrošače, ta roba je obavezno prezasićena hemijskim dodacima, bojama, zaslađivačima i konzervansima. Ove komponente maksimalno produžavaju rok upotrebe suvog voća, ali lekovita svojstva praktično svode na – nulu. To treba imati na umu. Nažalost, pijačni prodavci takođe naširoko koriste hemijske (ponekad toksične) supstance za proizvodnju i čuvanje sušenog voća i bobičastih plodova.
Tehnologija samostalne pripreme domaćeg suvog voća nije zahtevna u svakom procesu, ali traži vreme. Optimalna varijanta je prirodno sušenje, bez korišćenja sprava koje ubrzavaju proces (peć, rerna…). Zato ćete na kraju dobiti jedinstven proizvod koji je za zdravlje najkorisniji i pritom sigurno znati da je napravljen bez sintetičkih dodataka. Sušeno voće ne treba da bude lepljivo, jako obojeno, neprijatnog mirisa, s delovima plesni. Domaće suvo voće neprivlačnog je izgleda: bezbojno i skvrčeno, ali to ne umanjuje njegovu vrednost.
Treba ga sušiti i čuvati strogo odvojeno – po jednu vrstu, nikako ih ne mešajući. Takođe, nisu sve vrste voća i bobičastih plodova pogodne za sušenje, što uvek treba uzeti u obzir.
Upotreba suvog voća u obliku kompota je pravilnija, ali će u takvom napitku biti manje korisnih komponenata nego u sirovom obliku. Ako jabuke i kruške osušite u jesen, onda je razumno da ih čuvate do marta-aprila, tj. najviše šest-sedam meseci. Sve sušeno voće potrebno je tokom trudnoće i dojenja, samo treba utvrditi da majka i mališan nemaju alergiju na neku vrstu.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Raspoloženje se krije u – tanjiru! Nesanicu i uznemirenost ne izazivaju promene vremena, nego namirnice koje jedemo
pročitaj jošIsprobajte novi ruski način ishrane, gde se međusobno smenjuju kefirni i “siti” dani
pročitaj još