Prirodni, efikasni lekovi za smanjenje mokraćne kiseline u organizmu

by | 28.05.2024
Prirodni, efikasni lekovi za smanjenje mokraćne kiseline u organizmu

Održavanje optimalnog nivoa mokraćne kiseline je ključno za opšte blagostanje. Ovo su ne efikasni kućnih lekova koji će vam pomoći da prirodno smanjite povišene nivoe ove supstance.

Mokraćna kiselina je prirodni otpadni proizvod koji nastaje razgradnjom hrane koja sadrži purine. Iako je neophodno da telo reguliše ovu kiselinu, prekomerno nakupljanje može dovesti do zdravstvenih problema kao što su giht i kamen u bubregu. Za opšte blagostanje, važan je balans.

Šta je uloga mokraćne kiseline?

Mokraćna kiselina, otpadni proizvod koji nastaje tokom razgradnje purina, ima nekoliko važnih funkcija u telu. Deluje kao snažan antioksidans, štiti ćelije od oksidativnog oštećenja i smanjuje upalu. Mokraćna kiselina može imati neuroprotektivne efekte, pomažući u prevenciji neurodegenerativnih bolesti.

Takođe igra ulogu u zarastanju rana i ima antimikrobna svojstva, pomažući telu da se bori protiv infekcija. Iako je mokraćna kiselina korisna na ove načine, održavanje zdravih nivoa je od suštinskog značaja za sprečavanje zdravstvenih problema kao što su giht i kamen u bubregu, koji mogu nastati usled prekomernog nakupljanja mokraćne kiseline.

Normalno, telo filtrira mokraćnu kiselinu kroz bubrege, izlučujući je urinom. Međutim, kada postoji višak unosa purina ili ako telo nije u stanju da efikasno eliminiše mokraćnu kiselinu, ona se može akumulirati u krvi, što dovodi do različitih zdravstvenih problema. Normalni opseg mokraćne kiseline je 3,4 do 7 miligrama po decilitru (mg/dL) za muškarce i 2,4 do 6 mg/dL za žene prema Nacionalnoj medicinskoj biblioteci, iako može da se kreće između 3,5 do 7,2 mg/dL.

Šta se dešava kada se u našem telu poveća mokraćna kiselina?

Visok nivo mokraćne kiseline može izazvati stvaranje kristala urata u zglobovima, što dovodi do bolnog stanja poznatog kao giht. Hiperurikemija je povezana sa povećanim rizikom od kamena u bubregu, bolesti bubrega, hipertenzije, kardiovaskularnih bolesti, metaboličkog sindroma i određenih inflamatornih stanja poput psorijaze.

Povećani nivoi mokraćne kiseline u telu mogu dovesti do simptoma kao što su iznenadni i jaki bolovi u zglobovima, obično u nožnom palcu, kao i otok, crvenilo i toplota u zahvaćenom zglobu. Ostali simptomi mogu uključivati ukočenost zglobova, ograničen opseg pokreta i nelagodnost. U nekim slučajevima, nakupljanje mokraćne kiseline takođe može izazvati kamenje u bubregu, što može dovesti do bolova u leđima ili stomaku, zajedno sa bolnim mokrenjem i krvlju u urinu.

Smanjite nivo mokraćne kiseline na priodan način

Ovo su neki od saveta koji mogu da pomognu da se na prirodan način smanji nivo mokraćne kiseline u organizmu.

Konzumirajte hranu sa niskim sadržajem purina

Hrana sa visokim sadržajem purina može pogoršati nivoe mokraćne kiseline.  Evo nekih namirnica sa niskim sadržajem purina koje treba uključiti u svoju ishranu:

  • Voće: Većina voća ima malo purina i može se slobodno konzumirati.
  • Povrće: Uključite u ishranu dosta povrća kao što su paprike, krastavci, šargarepa i lisnato povrće.
  • Mlečni proizvodi sa niskim sadržajem masti: Izaberite mlečne proizvode sa niskim sadržajem masti kao što su mleko i sir.

Izbegavajte slatka pića

Slatka pića, uključujući soda i voćne sokove, mogu doprineti povećanju nivoa mokraćne kiseline u telu. Visoko fruktozni kukuruzni sirup, uobičajen zaslađivač u mnogim slatkim pićima, povezan je sa povišenim nivoima mokraćne kiseline. Umesto toga, hidrirajte se vodom, biljnim čajevima i svežim voćnim sokovima kako biste smanjili nivo mokraćne kiseline.

​Povećajte unos dijetalnih vlakana

Ishrana bogata dijetalnim vlaknima je korisna za osobe sa visokim nivoom mokraćne kiseline. Vlakna pomažu u apsorpciji i uklanjanju viška mokraćne kiseline iz krvotoka. Evo kako možete povećati unos vlakana u ishrani:

  • Jedite puno voća i povrća: Uključite raznovrsno voće i povrće u svoje dnevne obroke.
  • Izaberite integralne žitarice: Birajte smeđi pirinač, hleb od celog zrna pšenice i ječam.
  • Mahunarke: Dodajte mahunarke poput sočiva, pasulja i slanutka u svoju ishranu.
  • Orašasti plodovi i semenke: Grickajte orašaste plodove i semenke kao što su bademi, čia semenke i laneno seme za dodatno povećanje vlakana.

​Uravnotežite nivoe insulina

Ako su vaši nivoi insulina visoki, vaš lekar može da vam preporuči promene u načinu života i lekove koji će vam pomoći da ih uravnotežite. Održavanje zdravog nivoa insulina može pomoći u smanjenju nivoa mokraćne kiseline i prevenciji povezanih zdravstvenih komplikacija.

PeopleImages / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs