Đumbir, beli luk i med: Slatka mešavina koja snižava visok holesterol

by | 13.05.2024
Đumbir, beli luk i med: Slatka mešavina koja snižava visok holesterol

Visok holesterol može dovesti do kardiovaskularnih problema. Zbog toga ga morate držati pod kontolom. Ova biljna kombinacija može pomoći jer snižava visok holesterol.

Mešavina đumbira, belog luka i meda dobar lek za visok holesterol. Zbog toga su mnogi ljudi podstaknuti da ga pripreme i uključe u svoju ishranu. U nastavku ćemo detaljnije razmotriti sve što treba da znate o sastojcima ovog leka i njegovom potencijalu da poboljša vaše zdravlje, prema naučnim dokazima.

Biljna mešavina koja snižava visok holesterol

Ako vam je dijagnostikovan visok holesterol, važno je da poboljšate svoje životne navike što je pre moguće. Savršena kombinacija je zdrava ishrana i vežbanje. Istovremeno, trebalo bi da prestanete da pušite i da minimizirate (ili eliminišete) konzumaciju alkoholnih pića.

Stručnjaci takođe savetuju ove prehrambene navike:

 • Zamenite punomasne mlečne proizvode za obrano mleko, puter za maslinovo ulje, a masno meso za nemasno meso sa malo masti
 • Zasićene masti treba smanjiti. Štaviše, oni preporučuju smanjenje na manje od 10% ishrane.
 • Jedite više masne ribe
 • Unos manje od 7% polinezasićenih masti
 • Ograničite mononezasićene masti na 15-20% u ishrani
 • Konzumirajte manje od 300 mg holesterola, 50-55% ugljenih hidrata i 15% proteina
 • Pored toga, 20-30 g vlakana i dovoljno kalorija za održavanje adekvatne težine

Lek od đumbira, belog luka i meda snižava visok holesterol

Veruje se da kombinacija đumbira, belog luka i meda može pomoći u regulisanju holesterola jer se sva tri sastojka pripisuju antioksidativnim svojstvima.

Med je hrana koja obezbeđuje šećere, aminokiseline, tanine, glukozu i alkaloide. Bila je veoma cenjena hrana zbog višestrukih terapeutskih primena.
Beli luk obezbeđuje proteine, jod, fosfor, kalijum, vitamin B6 i jedinjenja sumpora. Česnom luku su dugo vremena pripisivana razna svojstva; međutim, studije su pokazale da postoji mnogo mitova oko ove hrane.
Đumbir obezbeđuje proteine, vitamine (B1, B2, B3, B5, B6, B9, C), magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, mangan, cink, fosfor i natrijum. Iako ima blagotvorna svojstva za zdravlje, važno je biti svestan njegovih kontraindikacija.

Dakle, sve su to zdravi sastojci koji mogu doprineti upotpunjavanju ishrane koja ima za cilj snižavanje nivoa holesterola i triglicerida. Imajte na umu da nema dokaza da je ovaj lek za visok holesterol sam po sebi 100% efikasan. Zbog toga preporučujemo da ga uvrstite uz zdrav način života sve dok to vaš lekar odobri.

Sastojci:

 • 4 čena belog luka
 • 1 šolja meda
 • 8 šolja vode
 • 4 cm korena đumbira
 • 1/2 šolje limunovog soka

Priprema: Ogulite čen belog luka i stavite ih u blender zajedno sa korenom đumbira. Blendajte nekoliko minuta dok ne dobijete glatku pastu. Dodajte limunov sok zajedno sa vodom, a potom dodajte med. Napitak po potrebi procedite i sipajte u staklenu flašu ili teglu.
Ostavite da odstoji najmanje 5 dana na hladnom tamnom mestu. Možete ga držati i u frižideru ako želite.

Kako se koristi?

Ovaj lek za visok holesterol možete uzimati na prazan stomak ili pre svakog obroka. Takođe možete razblažiti supenu kašiku u čaši tople vode i popiti je uz doručak.
Izbegavajte konzumiranje više od 1 kašike dnevno, jer je med namirnica sa velikim brojem kalorija. Đumbir je kontraindikovan u nekim slučajevima, tako da je neophodno biti dobro informisan pre nego što počnete da ga konzumirate.

Pazite šta jedete!

Iako jetra proizvodi holesterol, holesterol koji dolazi iz hrane je ono što najviše utiče na telo. Dakle, pazite šta jedete! Zapamtite da održavanje uravnotežene ishrane u skladu sa vašim potrebama ne samo da će vam pomoći da uživate u dobrom zdravlju, već i da održite normalnu težinu.

Ne zaboravite da imate godišnji pregled kako bi vaš lekar mogao da proveri nivoe holesterola, triglicerida i šećera u krvi. Ako ste u grupi visokog rizika za kardiovaskularne bolesti, trebalo bi da idete češće.

Iryna Drozd / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs