Hipertenzija u menopauzi: Zašto se javlja i koje zdrave navike treba da usvojite?

by | 11.05.2024
Hipertenzija u menopauzi: Zašto se javlja i koje zdravstvene korake treba da preduzmete?

Menopauza je tranzicija u životu žene jer se njene godine rađanja bliže kraju. Hipertenzija je zdravstveno stanje. Zbog toga je hipertenzija u menopauzi čini potencijalno ozbiljnu kombinaciju.

Jedan od najvećih uzroka srčanih bolesti je hipertenzija ili visok krvni pritisak. Dugo se smatralo isključivom domenom muškaraca, to je nediskriminatorna bolest i pogađa oko 50% žena. Šanse da se dobije i tokom i nakon menopauze drastično se povećavaju iako veza između njih nije u potpunosti shvaćena.

Zašto se javlja hipertenzija u menopauzi?

Mnoge žene ne doživljavaju simptome hipertenzije. Često se ne dijagnostikuje jer su simptomi slični. To uključuje navale vrućine, umor, nepravilan rad srca, vrtoglavicu, fleke ispred očiju, tinitus i prekid sna.

To je hronična progresivna bolest koja se razvija tokom mnogo godina i vremenom se pogoršava. Ako se ne leči, prerasta u ozbiljnija srčana stanja, uključujući srčani udar i moždani udar.

Starenje i menopauza su neizbežni. Kako vaše telo radi na pronalaženju nove normale, važno je da kardiovaskularno zdravlje ostane glavni prioritet.

Hipertenziju u menopauzi: Šta je uzrokuje?

Određeni hormoni izazivaju širenje ili sužavanje krvnih sudova. Ovo zauzvrat utiče na sistem cirkulacije, krvni pritisak i zdravlje srca. Menopauza takođe donosi sporiji metabolizam i povećanje telesne težine, zadržavanje vode, promene raspoloženja, posebno pojačano osećanje anksioznosti, i poremećaje sna.

Najbolji način da držite krvni pritisak pod kontrolom. Nema brzih rešenja. Na kraju krajeva, najbolje vreme za sadnju drveta je pre 20 godina. Drugo najbolje vreme je sada. Pošto je hipertenzija hronična i progresivna, često se savetuje samokontrola.

Kako se dijagnostikuje hipertenzija u menopauzi?

Zvanična dijagnoza se dobija konsultacijom sa lekarom. Porodična istorija srčanih bolesti i hipertenzije može vas dovesti u opasnost. Biće uzeto nekoliko očitavanja krvnog pritiska. Tradicionalno se ovo radi pomoću manžetne za krvni pritisak koja se takođe naziva sfigmomanometar.

Vaše srce silovito gura krv kroz svoje arterije. Pritisak krvi na zidove arterija tokom otkucaja naziva se sistolni (veći broj), a krv koju istisne u mirovanju naziva se dijastolni (manji broj).

Vaše srce je mišić. Potrebno je redovno i umereno vežbati da bi vaš krvni pritisak bio u zdravoj zoni: 90/60 do 120/80 se smatra normalnim opsegom. Ako je pritisak na zidove arterija konstantno iznad normalnog opsega, imate visok krvni pritisak.

Hipertenzija se dijagnostikuje očitavanjem krvnog pritiska konstantno iznad 140/90.

Hipertenzija opterećuje vaše srce, što otežava pumpanje krvi kroz telo. Vaša donja leva srčana komora je posebno pogođena jer njeni zidovi počinju da se zgušnjavaju kako vremenom razvija više mišića. Ovo značajno povećava vaše šanse za anginu, srčani udar, srčanu insuficijenciju ili čak zastoj srca.

Koja je veza između holesterola i hipertenzije u menopauzi?

Holesterol je supstanca nalik vosku koja je potrebna telu za proizvodnju određenih enzima, hormona i vitamina D. Postoje dve glavne vrste holesterola, a to su HDL (dobar holesterol) i LDL (loš holesterol).

Loša ishrana, pušenje i nedostatak vežbanja uzrokuju nakupljanje lošeg tipa u vašim arterijama i venama. To ih čini tanjim, što znači da manje krvi prolazi kroz njih, ograničavajući protok krvi. Ovo još više povećava vaš krvni pritisak.

Kada odlučite da naprežete svoje srce, vaš krvni pritisak se povećava kako bi do vaših mišića preneo više stvari poput hranljivih materija i kiseonika. Zbog povećanja krvnog pritiska na zidove cirkulatornog sistema, komad holesterola se može pomeriti i uhvatiti na mestima kao što su srce ili mozak, što može izazvati srčani ili moždani udar. Krv, a samim tim i kiseonik, ne mogu doći do potrebnih područja.

Nivo holesterola lako proveravaju kvalifikovani lekari i zdravstveni radnici koji bi mogli da predlože upotrebu lekova koji se nazivaju statini. Iako ovaj lek može smanjiti loš holesterol, smanjuje i one dobre, koji su potrebni telu.

Najbolji način da se to izbegne je da vodite zdrav način života i pravilno dopunjujete hranu.

Zašto je aerobna vežba toliko važna kod hipertenzije u menopauzi?

Vežbanje povećava cirkulaciju krvi. Vaše srce pumpa krv po telu na kružni način. Krv je od vitalnog značaja za izgradnju zdravih ćelija koje zauzvrat grade tkiva, organe, mišiće, tetive i nerve itd., a zatim održavaju pravilno regulisane organe kroz proces koji se zove homeostaza.

Hipertenzija u menopauzi

Krv treba da stigne do svakog dela tela jer nosi hranljive materije i elemente u tragovima, kao i stvari poput elektrolita koji su vam potrebni za energiju, aminokiseline koje pomažu u izgradnji ćelija, kiseonik, hormone i određene krvne ćelije do naših ćelija.

Jednako važno, pomaže i u detoksikaciji tela, tako što izbacuje otpadne proizvode kao što je ugljen-dioksid iz tela. Kao i svaki mišić, srce treba naprezati i vežbati da bi ostalo zdravo i da bi se održao stabilan krvni pritisak kako bi se cirkulacija mogla optimalno postići.

Redovne umerene aerobne vežbe kao što su vožnja bicikla, hodanje, trčanje ili plivanje vežbaju vaše srce, poboljšavaju cirkulaciju i održavaju krvni pritisak, kao i struk.

Saveti za zdrav način života

Iako su prednosti uravnotežene ishrane izložene iznova i iznova, želeli bismo da vas podsetimo da pazite šta jedete i pijete. Obratite posebnu pažnju na unos soli i alkohola.

Dok umerene količine i alkohola i soli mogu biti korisne za vaše zdravlje, prevelika količina može podići vaš krvni pritisak do opasnih nivoa. Alkohol takođe ima prazne kalorije i stalno preterano uživanje može dovesti do povećanja telesne težine što vas dovodi u dodatni rizik od hipertenzije.

Previše soli, s druge strane, uzrokuje da vaše telo zadržava vodu što dodatno opterećuje vaše arterije, što dodatno doprinosi rizicima povezanim sa visokim krvnim pritiskom. Smanjite unos soli. Razmislite o zameni prirodnijom alternativom.

Vaši obrasci spavanja su takođe od vitalnog značaja za zdravo funkcionisanje vašeg uma i tela. To je jednako važno kao i jelo i disanje. To je zbog nečega što se zove vaš cirkadijalni ritam. Potrebno vam je između sedam i osam sati dnevno. Doslednost je ključna kada je u pitanju spavanje i upravljanje simptomima povezanim sa hipertenzijom u menopauzi.

humonia; yacobchuk / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs