Kako jesti da se ne ugojite: Sledite ovih 5 glavnih pravila

by | 29.05.2024
Kako jesti da se ne ugojite: Sledite ovih 5 glavnih pravila

Kako jesti, a da se ne ugojite – ovo pitanje brine svaku osobu koja brine o svojoj težini i blagostanju. Postoji ogroman broj dijeta, ali šta posle? Kako održati željenu težinu?

Jesti ukusnu hranu i ne dobijati na težini: Da li je moguće? Možda! Samo treba da se pridržavate nekoliko jednostavnih pravila. Sve zavisi od vaše odlučnosti i odgovornosti. Dakle, 5 osnovnih pravila.

Kako jesti, a da se ne ugojite: Pet pravila

Ne zaboravite da ishrana treba da bude postepena, vaše telo mora da se navikne na drugačiju dnevnu rutinu i ishranu. Ako želite, možete vrlo brzo da smršate, ali je mnogo važnije da znate kako da jedete da se ne biste ugojili nakon izlaska sa ekspres dijete.

Uključite u ishranu mlečne proizvode, oni pomažu u razgradnji masti. Jedite više povrća i voća – oni su skladište vitamina i hranljivih materija. Dobro je baviti se sportom i šetati.

Kako jesti, a da se ne ugojite: Sledite ova pravila

1# Ne uskraćujte sebi omiljena jela!

U ovom slučaju, bolje je smanjiti porcije, na primer, uzimati manja jela, tada će zasićenje doći ranije. Na kraju krajeva, naš stomak je povezan sa mozgom, i on šalje signal da je pun – pojeo je ceo tanjir.

2 # Nemojte jesti u žurbi!

Ostavite najmanje pola sata da jedete. Na kraju krajeva, telo percipira hranu samo 20 minuta nakon početka obroka. Pažljivo žvačite hranu, ovo će vam takođe pomoći da se osećate sito ranije nego što mislite ako jedete brzo i mnogo.

3 # Obavezno doručkujte!

U prvoj polovini dana treba da se zališimo energijom za ceo dan, pa i doručak i ručak mogu biti obilni, ali u granicama prihvatljivog. Ali, za večeru treba da pojedete najmanji deo dana, jer noću i stomak treba da spava, a ako radi, osvetiće vam se tako što će vam se težina deponovati na omiljena mesta: stomak, butine, lice.

4 # Masno i brašnasto – držite podalje!

Naravno, možete se razmaziti, ali zato je to „maženje“, što je retko i malo po malo. Crna čokolada i med su zdravi, ali ne bi trebalo ni da ih koristite.

5 # Nemojte piti tečnost odmah nakon jela!

Dozvolite svom telu da samostalno vari hranu, ne razblažujte želudačni sok.

Dnevna rutina

Doručak: čaša sveže ceđenog soka od povrća ili voća + ovsena kaša ili kukuruzne pahuljice bez šećera sa pirinčanim mlekom ili organskim jogurtom sa voćem, ili omlet sa paradajzom ili pečurkama.

Drugi doručak: pola avokada ili jabuka sa sirom.

Ručak: supa od povrća sa salatom od povrća, plus pržena riba sa dinstanim povrćem ili pilećim prsima, bilo koje voće za desert.

Popodnevna užina: šaka orašastih plodova ili malo voća.

Večera: riba, ćuretina ili piletina sa prilogom od tri povrća i braon pirinča. Druga opcija su pirinač ili rezanci sa dinstanom piletinom. Ili tofu sa prilogom od dinstanog povrća. Bliže spavanju, možete jesti sir ili bananu.

vladans / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs