
LEKOVITO BILJE: POPRAVITE SVOJE ZDRAVLJE!
Ukoliko na vreme počnete da se zanimate za lekovite biljke, ali i da ih koristite, mnogi problemi sa zdravljem postepeno će nestati
pročitaj jošNarodna medicina tvrdi da u prirodi nema gorče biljke od pelina. Međutim, ovaj korov je jedan od najpoštovanijih i najomiljenijih lekova od davnina. Njegova specifično jaka i opojna aroma budi dušu i uvek asocira na ognjište, što se vidi i po poznatoj ruskoj izreci „U tuđini je i med gorak, a kod kuće je i pelin sladak.“
Savetuje: Andrej Zalomljenkov, farmaceut i fitolog
Ukupno rod pelina obuhvata oko 400 vrsta i možete ih naći po celom svetu. Obični ili divlji ili crni pelin (lat. Artemisia vulgaris) veoma je lako razlikovati jer ima drvenasto i gotovo ljubičasto stablo, koje doseže do čak metar i po visine. Cveta u avgustu, a seme sazreva u septembru. Kao korov raste gotovo svuda: oko stambenih objekata, na zapuštenoj zemlji pored puta, na obalama reka, livadama i u kotlinama. Biljka ima prijatnu začinsku aromu, koja se pojačava kad protrljate list i nije baš tako gorkog ukusa kao što se priča, samo pazite kad ga probate – može izazvati alergijsku reakciju.
Nadzemni deo biljke skuplja se leti u vreme cvetanja. Koren vadite u septembru-oktobru.
Crni pelin ima širok spektar lekovitih svojstava. Biljka sadrži karoten, limunsku kiselinu, glikozide, tanine, alkaloide, kumarine (antikoagulantno sredstvo – protiv zgrušavanja krvi). Ali poznata je i po aromatičnim eteričnim uljima – u njoj se nalazi borneol (miris sličan kamforu ili pačuliju), tujon (sličan mentolu), cineol (sličan eukaliptusu). Zbog svih ovih osobina, crni pelin veoma cene i upotrebljavaju u parfemskoj industriji. Nadzemni delovi biljke i koren običnog (divljeg) pelina primenjuju se u lečenju gastritisa, neuroza i neurastenija, nesanice, konvulzija (grčeva mišića usled visoke temperature) i epilepsije, paralize i kamena u bubregu.
• Svež ili osušen crni pelin, kao i njegov koren koriste se i kao začini (doduše u malim količinama) za različita masna mesa (pačije, guščije, svinjetinu) jer olakšavaju varenje.
• Tinktura od lista crnog pelina stimuliše apetit, poboljšava varenje, smanjuje želudačne i crevne bolove i meteorizam (nadutost).
• Vodenim i alkoholnim ekstraktima biljke leče se hipertenzija, otoci, migrena, hipertireoza (povećana funkcija tiroidne žlezde), dijabetes i tuberkuloza.
• Crni pelin se koristi i za lečenje ženskih bolesti, i to bolnih menstruacija, amenoreje (izostanka menstruacije), fibromioma materice, raka grlića materice, a semenom ove vrste pelina leči se i impotencija.
• Sveže ubrano lišće pelina odlično je za spremanje tinkture koju možete primeniti za lečenje čireva ili rana koje dugo ne zarastaju. A pripremljenim čajem od lista možete ispirati i dezinfikovati i usnu duplju u slučaju stomatitisa (belih afti na sluzokoži usta).
• Kupka s koncentrovanim čajem pelina služi za kupanje dece koja su prehlađena ili boluju od rahitisa.
Osim svega navedenog, crni pelin ima i insekticidna svojstva pa odbija buve i komarce.
• Čaj – Kašiku osušenog i izmrvljenog lista stavite u termos i prelijte sa pola litra proključale vrele vode. Zatvorite termos i ostavite da odstoji u toploj prostoriji oko dva sata. Zatim procedite čaj i pijte po četvrtinu šolje tri-četiri puta dnevno 20 minuta pre jela.
• Tinktura – Mlade vrhove crnog pelina odsecite pre cvetanja i osušite. Kako biste napravili tinkturu, pripremite staklenu teglu koju ćete do četvrtine napuniti izmrvljenim izdancima pelina (cvastima), a do samog vrha nalijte votku ili rakiju. Sve to ostavite da odstoji na tamnom toplom mestu oko dve nedelje. Zatim tinkturu procedite. Možete uzimati po 20–30 kapi rastvorenih u četvrtini čaše vode. Pijte tri-četiri puta dnevno 15 minuta pre jela.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj još