
ŠTA NAM ŠUMA DARUJE U OKTOBRU
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošPriča se da je pre 100 godina bamija rasla u svakoj ruskoj bašti. Čak je i Čehov pisao o njoj. U naše vreme ponovo se pokazalo da je ova biljka korisna. Trebalo bi da jednom probate lagana jela od njenih plodova i ona će se posle toga sigurno naći i u vašoj bašti…
Bamija (drugi naziv je okra) – jednogodišnja biljka iz porodice skrivenosemenica – tipična je tropska biljka, rodom iz Afrike, gde su i najveći njeni zasadi. Egzotičnu bamiju uzgajaju u svim toplim zemljama Azije, Afrike i Amerike, kao i južne Evrope. Ovog neobičnog povrća ima i na Jadranu. U Rusiji uspeva u toplijim krajevima, a u ostalim delovima se može uzgajati u plastenicima i staklenicima. Bamija ne podnosi ni najmanju hladnoću, a s toplim danima biljka brzo cveta (obično cveta od jula do septembra). Tokom cvetanja ne prestaje da raste. Iznad stabla su joj rascvetali cvetovi i tu se stvaraju po dva, tri, četiri, pet spratova plodova, čak bude i do 12 nizova.
Plodovi bamije izgledaju kao piramidalne dugačke kutije dužine 10–30 cm. Seme je okruglo, tamnozelene, sive ili maslinaste boje. Plodovi sadrže mnogo belančevina i vitamina C, šećera, pektina, karotena i vitamina grupe B. Zbog sluzavih materija naročito ih cene ljudi koji su na dijetama jer ih muči želudac. Jela od bamija preporučuju se obolelima od čira na želucu i gastritisa, kao i osobama s nervnim oboljenjima. Odvar i ekstrakt koriste se u slučaju prehlade i kašlja. Bamije vraćaju snagu izmorenom organizmu.
U ishrani se koriste plodovi stari tri do pet dana, koji se mogu peći kao tikvice, marinirati, kuvati ili bariti u komadićima. Od bamija se prave i supe i sosovi. Nedozrelo seme liči na grašak, ali je drugačijeg ukusa. Bamije se takođe mogu konzervirati. Mlade plodove sakupljajte svaka tri-četiri dana jer brzo postaju grubi i vlaknasti, a kako biste ih sačuvali, najbolje je da ih osušite ili konzervirate.
Lekovit je i koren biljke. Sakuplja se na jesen, na kraju vegetativnog perioda: pere se i brzo suši.
* Odvar od korena bamije: dve kašike usitnjenog korena prelijte sa 500 ml proključale vode, ostavite jedan sat, procedite, pa dodajte šećer ili med. Uzimajte po kašiku šest do osam puta na dan u slučaju kašlja, promuklosti, upale disajnih organa.
* Zeleni plodovi bamije koji se koriste u ishrani, sveži ili usoljeni, takođe pomažu u slučaju kašlja.
Zelene semenke bamije (seme voštane zrelosti) sipajte u cediljku i stavite u proključalu vodu na tri minuta. Prebacite u činiju, sipajte limunovog soka i soli, dodajte crni luk, zelen, ulje, pavlaku ili majonez. Salata je spremna!
Od dobro sazrelog semena bamije pravi se kafa. Zrna ispecite, sameljite i skuvajte kao kafu. Napitak ne sadrži kofein i prijatnog je ukusa, a deluje umirujuće.
Pročitajte i… Matovilac – najzdravija salata na svetu
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj još