
Kako utoliti žeđ
Pored obične vode, koja je najbolji izbor, ruski stručnjaci savetuju da leti pijete čaj, limunadu, kompot i kvas
pročitaj jošZanosnim Ruskinjama čaj je od davnina saveznik za lepotu: od njega prave kupke, koriste ga za podmlađivanje kože, dodaju ga u domaće kreme, njime ispiraju i farbaju kosu. Umorne oči koje su izgubile sjaj, pocrveneli i otekli kapci, bore i kesice oko očiju – sve ove neprijatnosti mogu se ukloniti pomoću čaja…
Piše: Jelena Brizovna, kozmetičarka
NAPRAVITE LOSION OD ČAJA
* Kožu koja se pojačano masti i ima proširene pore možemo brzo dovesti u red otklanjanjem neželjenog sjaj pomoću čajnog losiona. Sto mililitara mineralne vode stavite da proključa, sipajte kašičicu-dve zelenog čaja te pustite da opet baci ključ. Prekrijte gazom, ostavite da odstoji 30 minuta, pa procedite. Dodajte pet-šest kapi limunovog soka i dobro izmešajte. Ovim losionom istrljajte lice ujutru i uveče. Losion možete čuvati u frižideru ili ga zamrznuti pa kockicama leda trljati kožu ujutru.
* Losion možete napraviti i od zelenog čaja i koprive. U šolju ključale vode stavite po kašičicu krupnog lišća zelenog čaja i osušene korpive. Ostavite da odstoji 10–15 minuta na toplom mestu pa procedite. Dodajte kašičicu medicinskog alkohola i izmešajte. Time protrljajte kožu lica dva-tri puta dnevno, izbegavajući oblasti oko očiju i usana. Losion čuvajte u frižideru u dobro zatvorenoj posudi.
OSLOBODITE SE KESICA ISPOD OČIJU I OTEKLIH KAPAKA
* Uveče, posle umivanja, napravite kupku za oči. Za to vam je potreban odvar od čaja: dovoljna je bukvalno jedna kesica čaja (crnog ili zelenog) na šolju ključale vode, u koju se, radi jačeg efekta, može dodati i prstohvat sušene kamilice i peršuna. Topao čaj sipajte u čašu (najbolje plastičnu) i prislonite je uz oko (nagnite se glavom nad čašu), zatvorite i otvorite oko u odvaru osam do deset puta, praveći nekoliko kružnih pokreta očnom jabučicom. Ponovite to i s drugim okom ili koristite dve čaše istovremeno.
* Komprese od čaja ispoljavaju umirujuće i protivupalno dejstvo. Nakvasite kozmetičke tupfere toplim odvarom (možete koristiti tupfere od vate ili gaze) i stavite ih na zatvorene oči na minut-dva, pa ponovite proceduru tri-četiri puta. Zatim stavite hladnu kompresu, posušite kožu i nanesite masnu kremu.
* Kese ispod očiju i otok na kapcima dobro će ukloniti kesice od popijenog čaja ohlađene u zamrzivaču. Izvadite ih iz zamrzivača ujutru i 10–15 minuta držite na zatvorenim kapcima. Bićete iznenađeni! Vaše lice biće mnogo svežije, a kesice ispod očiju manje primetnOe.
OČISTITE KOŽU
Da biste dobili somotsku i mat kožu, pomoći će vam crni ili zeleni čaj: sirovinu koja ostane posle kuvanja osušite i sameljite u mlinu za kafu. Najbolje je da prah čuvate u staklenoj tegli.
Pre tretmana očistite kožu pripremivši parnu kupku za lice: ključalu vodu s čajem sipajte u posudu, nagnite se nad nju i pokrijte glavu frotirskim peškirom. Držite lice iznad pare: za suvu kožu dovoljno je pet do sedam minuta, za normalnu deset, a za masnu 12–15 minuta.
Prethodno u drugoj posudi izmešajte osušeni i samleveni kuvani čaj s penom od sapuna (najbolje je da koristite blagu, neutralnu penu za brijanje). Malu količinu smese nanesite na lice i kružnim pokretima izmasirajte kožu, izbegavajući oblasti oko očiju i usana. Isperite lice toplom, a zatim hladnom vodom. Na kraju nanesite kremu ili hranljivu masku.
KAKO ČAJ POMAŽE KOSI
* Ako želite da vaša prirodna kosa bude sjajna, ispirajte je čajem.
* Prilikom farbanja kose kanom nemojte je razblaživati vodom nego kuvanim čajem. To će znatno poboljšati boju i rezultat farbanja.
VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!
POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor
STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj još