
Prirodno lečenje zatvora
Recepti za odvar od kore krušine, sok od crne zove i odvar od troskota
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka
U lekovite svrhe koristi se samo crna zova, dok je crvena otrovna. Lekovita sirovina su bobice, lišće i cvetovi. Bobice treba skupljati tek kad su potpuno zrele i crne boje, pošto su nezrele otrovne. Toksičnih supstanci takođe ima i u njihovim košticama, ali one se uništavaju prilikom termičke obrade i sušenja.
* Odvar od bobica crne zove koristan je za srce i krvne sudove, jača i otklanja spazam: po dve kašike suvih bobica zove i suve trave poljskog geranijuma (lat. Geranium pratanse) prelijte s dve šolje ključale vode, ostavite da odstoji pola sata, pa stavite na tihu vatru da malo kuva, ali ne i da proključa. Prelijte u termos i ponovo ostavite da odstoji pola sata. Procedite i pijte po pola šolje tri-četiri puta dnevno posle jela. Po želji dodajte med. Kura traje 14 dana, zatim napravite pauzu od nedelju dana, pa možete ponoviti lečenje.
* U slučaju ishemijske bolesti srca pomaže odvar od cvetova i bobica zove: četiri kašike suvih cvetova zove, kašiku suvih bobica zove, četiri kašike suvih cvetova lipe i dve kašike nane prelijte šoljom ključale vode, stavite na vodenu paru i kuvajte 30 minuta. Ušuškajte i ostavite da se ohladi. Procedite i dolijte tri šolje ključale vode. Pijte kao čaj, po pola ili punu šolju. Svaki dan kuvajte svežu porciju. Kura traje tri meseca, a posle pola godine možete je ponoviti.
* Čaj od lišća crne zove primenjuje se prilikom srčanih otoka: deset suvih listova zove prelijte šoljom ključale vode, ostavite da odstoji 30 minuta, pa procedite. Uzimajte po kašiku na svaka tri sata. Efekat je primetan već prvog dana.
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj jošU stara vremena naši preci primenjivali su crvenu grnčarsku glinu za lečenje kožnih bolesti i rana
pročitaj još