
ANEMIJA: tiha i podmukla
Malokrvnost ne podrazumeva samo „melanholično“ bledilo i snižen nivo hemoglobina
pročitaj jošS pojavom sunčanih prolećnih dana među prvima cveta kaljužnica (lat. Caltha palustris) iz porodice ljutića. Ne samo da ukrašava polja i livade, ova biljka ima i mnoga lekovita svojstva: sprečava razmnožavanje mikroorganizama, deluje kao diuretik, bori se protiv upala, opušta nerve…
Kaljužnica raste na vlažnom zemljištu i u šumama, cveta u martu i aprilu, a njene lekovite sirovine su lišće, stablo, koren i cvetovi. Pupoljci kaljužnice sakupljaju se u martu, a mlado lišće u sezoni. Gornji listovi ostavljaju se u periodu cvetanja (od početka marta do kraja aprila), a podzemni koren u proleće ili kasnu jesen. Sirovina se suši u provetrenoj prostoriji.
Lekovita svojstva kaljužnice još se proučavaju, ali već je poznato da sadrži mnoga biološki aktivna jedinjenja: derivate flavona, kvercetin, karoten, anemonin, ksantofil, askorbinsku kiselinu, gorke materije, saponine, linolnu kiselinu, masna ulja, alkaloide…
Takva raznovrsnost aktivnih jedinjenja u sastavu kaljužnice svedoči o njenim jakim farmakološkim svojstvima poput otrova. Vidari i iscelitelji retko primenjuju ovu biljku u narodnoj medicini upravo zbog njene toksičnosti. Kaljužnica se uglavnom koristi u vidu odvara, pošto pod uticajem toplote dolazi do uništavanja glikozida. Od nje se najčešće prave alkoholne tinkture i odvari, koji se koriste u slučaju bolesti jetre i žučne kese.
* OVA BILJKA USPEŠNO SE PRIMENJUJE U LEČENJU KAŠLJA pošto saponini koje ona sadrži doprinose razgradnji šlajma i njegovom izbacivanju iz bronhija. Ubrzava se sinteza kortikosteroida, reguliše se metabolizam vode i soli, aktivira se rad hormona. Od cvetova kaljužnice u kombinaciji s bokvicom i podbelom pravi se odvar za ublažavanje kašlja.
Sveže lišće i stabljike ove biljke su otrovni, dok posle kuvanja i mariniranja postaju lekoviti.
Dakle, glikozid protoanemonin iz nadzemnog dela biljke je otrovan, ali nakon kuhinjske obrade ili sušenja kaljužnice postaje apsolutno bezopasan, pretvarajući se u anemonin, koji, sa svoje strane, prelazi u neaktivnu anemonsku kiselinu, odnosno lekovito sredstvo.
Ipak, treba imati na umu da svi delovi biljke mogu iritirati sluzokožu, te da prilikom uzimanja preparata mogu da izazovu bolove u stomaku, meteorizam, često mokrenje, vrtoglavicu i šum u ušima.
* ODVAR OD KORENA KALJUŽNICE koristi se prilikom prehlade, reume, kao sredstvo za podsticanje povraćanja, za iskašljavanje i preznojavanje.
Odvar se primenjuje i spolja za lečenje upala na koži, opekotina i rana. Nekad su se obloge od poparenog lišća primenjivale u slučaju ekcema, opekotina, rana i alergijskih osipa. Za to je potrebno da listove poprskate ključalom vodom, uvijete ih u gazu i stavite na oštećena mesta.
* PRILIKOM PREHLADE I GROZNICE kašičicu sitno iseckanog svežeg lišća kaljužnice prelijte šoljom ključale vode. Ušuškajte i ostavite da odstoji sat vremena. Procedite pa pijte po trećinu čaše tokom obroka. Lečenje traje od tri do šest dana.
* U SLUČAJU REUME sušeno lišće kaljužnice poparite s malo ključale vode. Uvijte u salvetu pa, kad se prohladi do sobne temperature, stavite na bolne zglobove. Komprese od kaljužnice možete koristiti i prilikom opekotina i rana.
* TOKOM ANEMIJE kašičicu isitnjenog suvog korena kaljužnice prelijte šoljom vruće vode i kuvajte najviše pola sata. Zatim prohladite, procedite i dopunite vodom do prvobitnog obima. Uzimajte četiri puta dnevno po četvrt čaše.
Preparati na bazi kaljužnice kontraindikovani su u sledećim slučajevima: tokom trudnoće i dojenja, u slučaju alergije na biljke iz ove porodice, kao i ukoliko postoje bilo kakva hronična oboljenja ili poremećaji.
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj još