02.11.2017 Priroda

KESTEN: uberite ga sad, lečite se cele godine!

S dolaskom hladnijih dana „utehu“ pronalazimo u divnom mirisu pečenog kestenja na ulicama… Međutim, osim što je izuzetno ukusan, plod ove biljke pomoći će vam i da otklonite mnoge zdravstvene tegobe – od upaljenih vena i bolnih zglobova, do sinusa i hemoroida

Pre svega, neophodno je razlikovati dve vrste kestena: divlji, koji je nejestiv ali je terapijski, i pitomi, čije plodove upotrebljavamo za ishranu.
Kesten sadrži dosta skroba i vlakana, pun je minerala, šećera i vitamina A i C, kao i onih B-kompleksa. Za razliku od drugih orašastih plodova, nije bogat mastima, ali zato je zastupljenost ugljenih hidrata u njemu viša od 60%, u zavisnosti od sorte. Takođe, kesten sadrži mnogo proteina i vrlo je hranljiv, a kad je reč o mineralima – bogat je gvožđem, kalijumom, natrijumom, fosforom, kalcijumom, bakrom i magnezijumom. Osim što se peku, ovi plodovi mogu da se pretvore u brašno koje se koristi za hleb, ukusne deserte i sosove. Od kestena se prave supe, stavlja se u testo, kao i u jela od mesa i rižoto.

LEČENJE POMOĆU DIVLJEG KESTENA
Prirodni medikamenti napravljeni od ove biljke koriste se za lečenje upaljenih i proširenih vena, u slučaju tromboze, a delotvorni su i protiv modrica, kožnih mrlja i raznih povreda, te promrzlina. Usled mastitisa, grudi treba blago masirati plodom kestena, budući da efikasno smanjuje otok. Tradicionalna ruska medicina već dugo koristi sveže plodove divljeg kestena za lečenje hronične dijareje i malarije, a pržene protiv krvarenja u materici i za lečenje hemoroida.
Generalno, Rusi veoma cene kesten jer, kako kažu, njegov plod emituje pozitivnu energiju te blagonaklono deluje na uznemireni organizam, opušta zategnute mišiće i daje snagu.
Dokazano je da plodovi kestena smiruju čak i ako se samo drže u ruci. Ukoliko o vratu nosite kesicu izmrvljenog kestenja ili cele plodove – brže će vam proći bronhitis. Sem toga, preparati od kestena nezamenjivi su u lečenju radikulitisa (bolna upala korena kičmenog živca).

OPREZ!
* Sto grama kestena ima skoro 180 kalorija, prženog još i više, pa ga zato izbegavajte za večeru jer ćete preopteretiti stomak.
* Kontraindikacije: Budite pažljivi ako se lečite kestenom na svoju ruku jer on proređuje krv te ga moraju izbegavati oni s lošom koagualcijom krvi. Lekovi na bazi kestena ne preporučuju se trudnicama, dojiljama i ljudima s bolesnom jetrom i bubrezima. Kontraindikovan je u slučaju niskog pritiska, unutrašnjih krvarenja, usled poremećaja menstrualnog ciklusa, čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu.

još iz kategorije