Krompir leči sve redom!

Predstavljamo vam delotvorne, stare ruske recepte s krompirom

by | 20.08.2022
krompir

Krompir je jedna od najvažnijih namirnica u ljudskoj ishrani, a da li ste znali da se i svi njegovi delovi mogu koristiti za lečenje? Najčešće se upotrebljava samo krtola, koja lekovito deluje na čir želuca, ali ima i protivupalna dejstva. Proteini krompira sadrže gotovo sve amino-kiseline, a ako dnevno jedete 300 grama, u potpunosti ćete zadovoljiti potrebe organizma za ugljenim hidratima, kalijumom i fosforom. Sto grama mladog krompira sadrži 20 mg vitamina C, ali morate znati da se skladištenjem ovaj vitamin postepeno smanjuje.

Ovaj plod ne iritira želudac i creva, kuvani može da se jede čak prilikom akutnog gastritisa i čira. Krompirov skrob snižava holesterol, odnosno ima antisklerotična svojstva. Ovo povrće sadrži dosta kalijuma, koji pomaže u uklanjanju viška vode iz organizma, pa se preporučuje osobama sa srčanim i bubrežnim problemima. Krompir se od davnina koristio za lečenje: čireva, hemoroida, smanjene potencije, raka, tuberkoloze pluća, čira želuca i dvanaestopalačnog creva, gastritisa, artritisa, kašlja, curenja iz nosa, prehlade, visoke temperature, angine, mastitisa, reumatizma, hipertenzije, zanoktica, bora, podočnjaka, bradavica i mnogih drugih tegoba.

RECEPTI S KROMPIROM

Za poboljšanje vida

Kašiku klica krompira koji je proklijao tokom zime prelijte čašom votke ili rakije i ostavite da odstoji nedelju dana. Uzimajte po jednu kašičicu tri puta dnevno.

Mastitis

* Pomešajte 100 g krompirovog skroba sa 100 g suncokretovog ulja. Ovu smesu stavite u kesice od gaze i držite ih na bolnom mestu na grudima sat do sat i po.

* Pola kilograma krompira skuvajte s ljuskom, zatim ga izgnječite i napravite „lepinju“. Masu stavite na čistu pamučnu krpu i prislonite je na bolne grudi. Držite oblogu na bolnom mestu dok se kompresa ne ohladi. Oporavićete se posle samo nekoliko ovakvih procedura.

Zanoktice

Ukoliko vam se zanoktice često pojavljuju, trebalo bi da na njih stavljate unutrašnju stranu očišćene kore krompira i da je pričvrstite za prst. Ponavljajte ovu proceduru svaki drugi dan dok zanoktice sasvim ne prođu.

Artritis

Ujutru na prazan stomak popijte supicu od barenog krompira, a zatim to učinite i tokom dana i pre spavanja.

Pročitajte i… Čuvene ruske teglice – banki

Kašalj

Krompir zajedno s ljuskom iseckajte na kockice i obarite. Odlijte vodu, preostalu masu krompira stavite u kesu od debljeg najlona, dobro zavežite i obmotajte debljim peškirom (presavijte ga u dvatri sloja pa stavite na leđni deo grudnog koša). Vodite računa o tome da se ne opečete. Grudni koš zagrevajte na ovaj način sat do sat i po, a kad se kompresa ohladi, možete je zagrejati peglom preko peškira. Tako zagrejanu (ne vruću) ponovo vratite na leđni deo grudi. Dovoljno je da ponovite nekoliko ovakvih postupaka kako bi kašalj i promuklost prošli.

Ova procedura naročito je dobra za one koji ne mogu da primene druge narodne metode, kao što su alkoholne obloge ili ruski gorčičniki. Gorčičniki se pripremaju tako što se pokvase filter-kesice napunjene senfom u prahu, a zatim se poređaju na bočni deo grudnog koša. Mana im je što izazivaju lokalni rast temperature i zagrevanje dubljih slojeva kože i pluća. Veoma peku, ali izuzetno pomažu.

Kese ispod očiju

Na predeo podočnjaka stavite topao krompir s ljuskom koji ste prethodno obarili i presekli napola. Držite 30–35 minuta.

Hipertenzija

Uzmite 15 g krompirovog skroba i razblažite ga s pola šolje prokuvane vode. Pojedite pola sata pre jela. Ovo praktikujte tokom dve nedelje. Često kontrolišite krvni pritisak.

Čir na želucu

Pijte krompirov sok, po pola šolje sat vremena pre obroka, zatim lezite i nemojte ustajati pola sata. Kura traje nedelju dana, zatim napravite pauzu od sedam dana pa ponovite postupak.

Visoka temperatura

Narendajte dva sirova krompira. U dobijenu kašicu sipajte kašiku sirćeta. Promešajte pa masu stavite na čistu pamučnu krpu ili gazu presavijenu nekoliku puta. Tkanina treba da bude dovoljno široka da bi se mogao uviti sav krompir. Pripremljenu kompresu s krompirom stavite na čelo.

Bol u porebrici

U obareni i izgnječeni krompir s ljuskom dodajte kašiku-dve kerozina i pola šolje krupne soli. Promešajte, od mase napravite „lepinju“, stavite je na pamučnu krpu i, dok je još toplo, prislonite na bolno mesto. Pričvrstite maramom oko trupa i ostavite do jutra. Bol će nestati kao rukom odnesen.

KAKO ČUVATI KROMPIR

Zeleni krompir je opasan po zdravlje. Pod uticajem svetlosti, u krtoli počinje da se akumulira otrovna supstanca solanin, koji krompiru daje zelenu boju. Ova hemikalija izaziva povraćanje, proliv, mučninu i glavobolju. Zato je važno krompir čuvati na tamnom i hladnom mestu jer se tad sprečava proizvodnja solanina.

Pročitajte i… Deficit joda u organizmu

 

Foto: mbongorus / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs