
ŠTA NAM ŠUMA DARUJE U OKTOBRU
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošOva korisna biljka predskazuje kišu, ima više vitamina C od limuna, a poznata je i kao odličan lek za stomak
Piše: Aljevtina Kremnjeva, travarka
Mišjakinja je jednogodišnja biljka u narodu poznata i kao ptičja trava i zvezdica (lat. Stellaria ). Raste svuda, ali preferira otvorena mesta bogata humusom i vlažnim zemljištem. Na njenim peteljkama jedva su primetne dlačice, kojima upija vlagu. Smatra se da ova biljka predskazuje kišu: ukoliko mišjakinja ujutru nije otvorila cvetove, očekujte loše vreme!
Odavno su poznata njena lekovita svojstva. Vitamina C ima jedan i po put više od limuna, a 20 g svežeg zelenog dela sadrži dnevnu dozu karotena, kao i veliku količinu vitamina E. U mišjakinji je visok sadržaj mikro i makro elemenata, saponina, alkaloida, tanina i eteričnih ulja. U svežem obliku preporučuje se kao visokovitaminski dodatak salatama i koktelima. Suši se na tamnom i dobro provetrenom mestu. Gotova biljka lako se usitni u prah, koji se čuva u zatvorenoj staklenoj tegli.
* Za lečenje gastritisa i ublažavanje grčeva u slučaju bolesti digestivnog trakta, kao i za smanjenje bolova, priprema se sledeća tinktura: pet kašika praha od mišjakinje prelijte s pola litra votke. Ostavite da odstoji 14 dana. Uzimajte po 15 kapi jednom dnevno pre jela. Kura traje deset dana.
Ukoliko pijete neku terapiju, na primer, antibiotike – tada posebno morate čuvati želudac i jetru. Otkrijte kako da se pravilno hranite u takvim okolnostima. Pročitajte…Pijete antibiotike? Hranite se pravilno!
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj još