
Podzemni eliksir za lepotu
Rotkvice, šargarepa, ren i cvekla nisu rezervisani samo za ishranu!
pročitaj jošS dolaskom proleća na trpezu nam je stigla veoma ukusna i zdrava biljka iz familije kupusnjača – rotkvica (lat. Raphanus sativus). Neke lekovite osobine rotkvice otkrivene su pre mnogo vekova u domovini ove biljke – Kini, gde su korenasti plodovi oduvek bili cenjeni. Zato i ne čudi što poznata kineska poslovica kaže: „Svaki dan jedite rotkvicu i pijte vruć čaj i pustite gladne doktore da prose milostinju na kolenima“. Ukratko, uz nju vam beli mantili neće trebati…
Postoje raznovrsne sorte rotkvica koje se razlikuju po obliku, veličini i ukusu, ali nama je svakako najpoznatija rotkvica crvenog okruglog ploda i prijatnog slatkasto-ljutog ukusa.
Nizak nivo zasićenih masti i holesterola i visok sadržaj vode (oko 90%) u rotkvicama ukazuju na njene prednosti u odnosu na druge namirnice. Pored toga, ovaj koren sadrži širok spektar esencijalnih vitamina i minerala, ima antigljivična i antibakterijska svojstva. Rotkvice su bogate kalijumom, vitaminom C, sadrže folnu kiselinu, selen, vlakna, mangan, bakar, magnezijum, kalcijum, vitamin B6, riboflavin i natrijum. Samo pola čaše ovog povrća obezbediće vam 15% dnevnog unosa vitamina C.
ZAPAMTITE…
• Dokazano je da najkvalitetnija rotkvica, kad je sastav u pitanju, prispeva kod nas u proleće, a jedini izuzetak je japanska sorta dajkon, koja svoj vrhunac dostiže tokom zime.
• Odmah nakon kupovine odsecite zeleniš s rotkvica pošto im uzima vredne hranljive materije.
• Ne ljuštite rotkvice jer upravo njihova kora sadrži retke antioksidanse, izotiocijanate, zahvaljujući kojima ovo povrće ima izuzetna korisna svojstva, koja se posebno ističu u prevenciji kancera.
Pročitajte i… Matovilac – najzdravija salata na svetu
* U istočnjačkoj medicini biljni sok od rotkvica s dodatkom crne soli koristi se kao prirodno sredstvo za snižavanje temperature.
* Oštar ukus povrća odstranjuje višak sluzi u telu, što je korisno u lečenju prehlada, zapaljenja grla, bronhitisa, astme i sezonskih alergija. Rotkvice čiste nazalne sinuse i ublažavaju bol u grlu.
* Prirodni su čistač organizma (blag laksativ), posebno digestivnog sistema, i uspešno izbacuju toksine. Pomažu u slučaju zatvora i hemoroida, normalizuju funkciju creva, bore se s uznemirenim želucem i nadutošću.
* Zbog visokog sadržaja vitamina C rotkvice karakterišu antiseptična svojstva: sprečavaju razvoj virusnih infekcija u telu.
* Utoljavaju glad i normalizuju metabolizam, sadrže malo kalorija ali mnogo hranljivih materija i vlakana, pa su pogodne za gubitak težine.
* U slučaju žutice regulišu proizvodnju kiselih enzima, pospešuju protok žuči, snižavaju nivo bilirubina u krvi, sprečavaju uništavanje eritrocita – tipična stanja ove bolesti.
* Sok od rotkvica dobar je za jetru i želudac, smiruje digestivni trakt i sistem za izlučivanje jer sadrži važan enzim tioglukozidazu.
* Rotkvice su diuretik: u narodnoj medicini se koriste za lečenje i sprečavanje infekcija urinarnog trakta. Dobro čiste bubrege i otklanjaju upalu.
* Vitamin C, folna kiselina i antocijani u ovom korenu pomažu u borbi protiv kancera bubrega, debelog creva, želuca i grla. Prirodni antioksidansi utiču na ćelije raka na genetičkom nivou s ciljem da ih unište.
* Preporučuju se za lečenje kožnih bolesti budući da imaju odlična dezinfekciona svojstva. Kozmetički preparati od rotkvica pogodni su za suvu kožu, eliminišu osip i bore.
* Za lečenje leukodermi (pigmentni poremećaj na koži) u narodnoj medicini koristi se seme rotkvica – namoči se u sirće, sok od đumbira ili čak u kravlji urin, te se smesa nanosi na bele fleke to telu.
* Antocijani (crveni pigment) u rotkvicama smanjuju rizik od kardiovaskularnih problema. Visoka koncentracija kalijuma u ovom korenu pomaže u opuštanju krvnih sudova, čime se pospešuje protok krvi i snižava krvni pritisak.
* Zbog niskog glikemijskog indeksa rotkvice su pogodne za ishranu dijabetičara. Drugim rečima, one ne utiču na nivo šećera u krvi.
* Dezinfikuju usta i osvežavaju dah.
KONTRAINDIKACIJE!
Izbegavajte rotkvice u slučaju gastritisa budući da pojačavaju lučenje želudačne kiseline, te mogu izazvati gorušicu i podrigivanje.
Glavobolja
Iscedite svež sok od rotkvice i njime istrljajte kapke, čelo i prekonosnicu. Bol će uskoro nestati.
Radikulitis (bolovi u kičmi i vratu)
Sameljite rotkvicu u kašu, uvijte je u gazu i stavite na predeo koji vas boli. Držite kompresu sat-dva, a zatim vlažnom salvetom uklonite ostatke. Kura traje dok bolovi ne prestanu.
Suva koža zrelog lica
Dve-tri samlevene rotkvice izmešajte s nekoliko kapi bilo kog biljnog ulja (najbolje je maslinovog) i kašičicom gustina pa nanesite na kožu. Masku držite deset minuta. Radite tako jednom nedeljno. Kura traje mesec dana.
Pročitajte i… Čičoka – “kruška” iz zemlje
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj još