PREDIVO OD BOROVIH IGLICA

Bor čuva srce i krvne sudove, pomaže u slučaju hipertenzije, nesanice i stresa. Eto, zbog toga Rusi od kvalitetnih borovih iglica prave... predivo

by | 08.06.2022
iglice bora

Korisna svojstva bora ljudi su cenili od davnina. On leči srce i krvne sudove, pomaže u slučaju hipertenzije, nesanice i stresnih stanja. Ima izrazita baktericidna i protivupalna svojstva, doprinosi jačanju imuniteta. Eto, zbog toga Rusi od kvalitetnih borovih iglica prave… predivo

 

ZA ŠTA JE KORISNO PREDIVO OD BOROVIH IGLICA

Borova pređa ne samo da leči nego i greje. Neverovatno je što čak i u tom vidu iglice bora čuvaju većinu svojstava samog drveta, što blagotvorno utiče na psihoemocionalno zdravlje vlasnika “borovih” vunenih stvari.

Pojasevi ispleteni od borovog konca odlično pomažu prilikom radikulitisa (ukleštenja živca u kičmi) i reumatizma, otklanjaju bol, upalu i popravljaju stanje krvi. Ovakva odeća toplija je čak i od vune životinja. Upravo zbog toga od borovog prediva ispadnu odlične čarape i ulošci za cipele.

PROIZVODNJA

Nekoliko je načina pravljenja borove pređe. Ljudmila iz Moskve koristi najbrži, a evo kako to radi:

“Borove iglice sakupljam zimi ili u rano proleće – upravo u to vreme u njima se koncentriše velika količina korisnih supstanci. Najpre odvojim iglice od grančica i kuvam ih 30 minuta. Zatim dobro umotam posudu u kojoj su se kuvale iglice i ostavim da se to ohladi. Posle izvadim iglice iz vode. Malo ih izgnječim presom i pređem valjkom preko njih.

Kad sirovina postane mekana, svaku iglicu razdelim na vlakna. Proces je dosta naporan, pa mi unici pomažu. Dobro je i njima za sitnu motoriku, a rad ide brže uz tuđu pomoć. Pripremljena vlakna savijam u niti. Polažem ih u redove, blago navlažim i uvrćem u jednom pravcu. Kako bih ojačala niti, savijam ih napola i ponovo uvijem, ali u suprotnom pravcu. Pripremljeni konac motam na valjak ili drugi raspoloživ materijal. Lekovita pređa je gotova!”

Ljudmila Šaškova, Moskva

 

NAPICI OD ČETINARA SUPROTSTAVIĆE SE MOŽDANOM UDARU

Piše: Irina Čudajeva, naturopata

Stotine hiljada ljudi svakodnevno su žrtve moždanog udara. Smatra se da je ova bolest rezervisana za starost, ali to je greška. U poslednje vreme pogađa i mlade ljude. Kako bi se paralizovanom čoveku pomoglo da se što pre vrati normalnom životu, potrebno je obratiti pažnju na ishranu i fizičke vežbe, jer nepokretljivost pogoršava cirkulaciju krvi i otežava rehabilitaciju obolelog. Pored toga, mi predlažemo ruske metode lečenja proverene u dugogodišnjoj praksi: recepte za preparate od iglica četinara za preventivu i saniranje posledica moždanog udara.

Odvar koji sprečava moždani udar

Da bi se ojačao kardiovaskularni sistem i sprečio moždani udar, pomoći će sledeće sredstvo: pet kašika sitno isitnjenih iglica ovogodišnjeg bora pomešajte s dve kašike isitnjenih plodova šipka i dve kašike ljuske od luka. Prelijte s pola litra vode, pustite da provri pa poklopljeno u emajliranoj posudi kuvajte na tihoj vatri deset minuta. Ostavite preko noći na toplom mestu, zatim procedite kroz gazu i pijte toplo umesto vode, od pola do jedan i po litar.

Čaj protiv holesterola

Napitak čisti kardiovaskularni sistem od holesterola, izbacuje radionuklide, leči bubrege, predupređuje moždani udar, obnavlja čitav organizam. U trolitarski čajnik stavite po zapremini litarsku teglu grančica s iglicama smrče ili bora. Dodajte po prstohvat troskota, lista ribizle i maline, prelijte vrelom vodom i kuvajte 15 minuta. Ostavite da odstoji 10–12 sati i pijte po potrebi (koliko duši prija) s keksom, medom i obavezno s limunom. Kura traje četiri-pet meseci.

Regeneriše organizam

• Posle moždanog udara lekovito dejstvo na organizam ispoljava odvar od iglica smrče s limunom: pola limuna očistite od kore, prelijte odvarom od iglica smrče i uzmajte sat vremena pre ili dva sata posle obroka po pola čaše (do dve češe dnevno), i tako dve-tri nedelje. Napravite pauzu od 30 dana pa ponovite lečenje.

• Odvar od iglica: Usitnite pet kašika iglica mladih četinara (smrče, bora, jele, kleke), prelijte s pola litra vode, stavite na vatru i pustite da proključa. Potom kuvajte na tihoj vatri deset minuta, prelijte u termos i ostavite da odstoji osam sati pa procedite.

 

 

Foto: filipfoto / iStock / Getty Images Plus via Getty Images

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs