
ŠTA NAM ŠUMA DARUJE U OKTOBRU
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošLeti kud god da pogledamo – svuda se nalaze prirodni lekovi. Trave, ako hoćete, koristite sveže ili od njih pravite tinkture i odvare. A svu lekovitu snagu biljaka možete i da… ukiselite!
Piše: Nadežda Bažukova, fitoterapeut
Prilikom kiseljenja trava so „izvlači“ korisne supstance koje se ne mogu dobiti u sirovom obliku. „Žive“ bakterije poboljšavaju varenje i normalizuju mikrofloru creva. Zakiseljavajući organizam, možete dostići potpunu otpornost na infekcije, koje se razvijaju samo u baznoj sredini, ali i ojačati imunitet i napraviti ravnotežu kiselina i baza u krvi i limfi.
Dve-tri velike šake lišća/stabljika/bobica po vašem ukusu (poželjno je da izaberete mladu svežu sirovinu) dobro operite i ručno ocedite.
Ukoliko je lišće grubo, možete ga prethodno popariti!
Sirovinu izgnječite, složite u posudu i do vrha prelijte rasolom u razmeri jedna i po kašičica soli na litar vode plus kora raženog hleba. Sve dobro sabijte, prekrijte čistom tkaninom i preko sadržaja stavite nešto teško kako biste ga pritisli. Ostavite da odstoji dva dana na sobnoj temperaturi, a potom sklonite u podrum ili u frižider. Jedite po kašiku ukiseljenih proizvoda tri puta dnevno ili isto toliko dodajite u hranu kao začin.
Prilikom bronhitisa – lišće podbela.
Protiv gastritisa – lišće bokvice.
U slučaju metaboličkog artritisa, gihta, osteohondroze – lišće maslačka (prethodno ga potopite sat vremena u prohladnoj vodi), šumskih jagoda, seme bokvice. Za spoljašnju primenu – svež baguljnik blatni (lat. Ledum palustre) s cvetovima (ova biljka raste u močvarnim područjima, u srednjoj i severnoj klimatskoj zoni. U Srbiji je nema, ali se preparati na bazi baguljnika povremeno mogu naći u apotekama koje prodaju ruske proizvode). Dakle, svež baguljnik blatni prespite solju u odnosu 1 : 1 pa do vrha prelijte 9-postotnim jabukovim sirćetom. Ostavite da odstoji dva dana. Čisto parče tkanine nakvasite rasolom i stavite na bolno mesto, a odozgo topao termofor. Držite sat vremena. Kura traje do prestanka bola.
Jetru jača i snižava visok nivo holesterola u krvi – ukiseljeni grašak.
Kardiovaskularna oboljenja – bobice krvavocrvenog gloga.
Za razređivanje krvi – isitnjeni cvetovi/plodovi kestena.
Ishemijska bolest srca – listovi mišjakinje (lat. Stellaria). Za salatu joj možete dodati svežu ili kiselu šargarepu.
Ja lično pravim zalihe cvetova maslačka, ali ne sa solju, nego sa šećerom. Pospem ih šećerom i ostavim dva dana na toplom mestu. Zatim stavim u frižider, gde se to može čuvati bar godinu dana, do sledećeg cvetanja. Nosim ga sa sobom na put: čim me stegne jetra ili pankreas, osetim mučninu ili gorušicu – pojedem kašiku. I posle 20 minuta kao da sam se ponovo rodila – sve prolazi. Provereno na sebi, već decenijama!
Pročitajte i… Zašto je opasna kisela hrana
Pravo je vreme za sakupljanje korena i rizoma lekovitih biljaka jer se trenutno u njima nalazi maksimalna količina korisnih supstanci
pročitaj jošGlavni motor našeg organizma jeste srce. A da ono ne bi “štucalo”, povremeno ga okrepite domaćim napicima od crne zove
pročitaj jošU svakoj bašti uspeva, otporan je na bolesti. Uz minimalan napor pružiće vam maksimalnu korist. Vaša jela učiniće ukusnijim, a zdravlje čeličnim
pročitaj još