Može li suvo voće biti ključ za smanjenje rizika od osteoartritisa?
Randomizovano ispitivanje koje su sproveli kineski naučnici sugeriše da konzumacija sušenog voća može biti povezana sa smanjenim rizikom od osteoa...
Sadrže:
– visok procenat vlakana
– visok procenat omega–3 masnih kiselina
– oko 20% proteina
– pet puta više kalcijuma od mleka
– sedam puta više vitamina C od narandže
– vitamine A, D, E, K i vitamine B–grupe
– tri puta više gvožđa od spanaća
– dva puta više kalijuma od banana
Zbog visoke koncentracije vlakana, čia semenke poboljšavaju probavu i pozitivno utiču na simptome bolesti probavnog sistema. Visok sadržaj omega-3 masnih kiselina svrstava ih među najbolje namirnice za zdravlje mozga i srca. Veoma su snažan antioksidans, imaju četiri puta veću vrednost ORAC jedinica od borovnica. Čia semenke regulišu nivo glukoze u krvi i zato su veoma korisne u slučaju dijabetesa. Osim toga, podstiču zdravlje kože, kose i noktiju.
021 529 519