Bilje protiv visokog krvnog pritiska: Prevencija arterijske hipertenzije

by | 25.05.2024
Bilje protiv visokog krvnog pritiska: Prevencija arterijske hipertenzije

Rane faze arterijske hipertenzije ne samo da se mogu zaustaviti, već i sprečiti dalji napredak bolesti korišćenjem lekovitog bilja. Ono može da poboljša vaskularni ton i lipidni profil.

Redovni unos biljaka pomoći će u smanjenju nivoa lipoproteina male gustine u krvi, što će biti dobra prevencija ateroskleroze. Pod medicinskim nadzorom oni se zaista mogu koristiti za normalizaciju krvnog pritiska.

Biljni lekovi imaju sledeći skup efekata: diuretik (diuretik), smanjuju ukupni periferni vaskularni otpor, normalizuje otkucaje srca, normalizuju svojstva krvi i njen sastav, smiruju nervni sistem.

Da bi efekat uzimanja biljaka bio maksimalan i bezbedan, potrebno je odabrati dozu i sastav koji odgovara individualnim karakteristikama pacijenta. Samolečenje je opasno po zdravlje i dovodi do neželjenih efekata.

Uzroci arterijske hipertenzije

Povišen krvni pritisak je samo simptom čitavog kompleksa poremećaja koji se javljaju u telu. Po pravilu, hipertenziju uvek prate istovremene bolesti: prekomerna težina, dijabetes melitus, patologije srca, endokrini poremećaji.

Klinička slika arterijske hipertenzije se sastoji od sistematskog povećanja krvnog pritiska iznad normalnog, koji SZO definiše kao 120/80 mmHg. Ovo su prosečni pokazatelji koji se koriste kao osnova za merenje. Često visok krvni pritisak može izazvati razvoj koronarne bolesti srca i patologija bubrega.

Postoji niz razloga i faktora koji doprinose nastanku visokog krvnog pritiska. Ovi uključuju:

 • Hronični, produženi stres
 • Mentalni šokovi
 • Fizička neaktivnost ili sedentarni način života
 • Previše soli u hrani
 • Prekomerna težina
 • Hronične patologije bubrega
 • Urođene bolesti srca i krvnih sudova
 • Redovno povećanje nivoa adrenalina u krvi.

Odvojeno, vredi istaći faktore kao što su vaskularna ateroskleroza, pušenje i zloupotreba alkohola. Ateroskleroza se razvija kao rezultat loše ishrane i nepravilnog odabira namirnica koje sadrže teške masti.

Vremenom se na zidovima krvnih sudova talože plakovi koji sužavaju lumen, otežavaju kretanje krvi, otežavaju cirkulaciju krvi i dovode do smanjenja tonusa.

Sporo napredovanje bolesti dovodi do nepovratnih promena u telu, a potom i do infarkta miokarda i moždanog udara. Zato je važna redovna kontrola kod lekara, merenje pritiska, a treba ga odmah posetiti ako se pojave simptomi poput glavobolje,  kompresije potiljka, vrtoglavice ili čak mučnine.

Biljem protiv arterijske hipertenzije

Razmotrićemo neke od biljaka koje mogu pomoći u normalizaciji krvnog pritiska i jačanju krvnih sudova.

Glog

Biljka sadrži puno korisnih sastojaka i biološki aktivnih supstanci. To uključuje organske kiseline, flavonoide, vitaminsko-mineralni kompleks, tanine, fitohormone.

Komponente pomažu u snižavanju krvnog pritiska, smanjenju perifernog vaskularnog otpora i normalizaciji srčanog ritma. Alternativna medicina koristi plodove za pravljenje čaja, decokcija i infuzija.

Zahvaljujući toku uzimanja gloga, postižu se sledeći efekti:

 • Poboljšava se snabdevanje krvlju i ishrana miokarda
 • Protok krvi u sudovima je normalizovan
 • Smanjuje se sadržaj lipoproteina male i veoma niske gustine u krvi
 • Srčani ton se stabilizuje.

Kamilica

Univerzalna lekovita biljka koja se koristi ne samo u kardiologiji, već i u drugim oblastima medicine. Kamilica je pogodna za lečenje bolesti digestivnog i genitourinarnog sistema.

Za krvne sudove, biljka je pouzdano sredstvo za sprečavanje hipertenzivnih kriza i skokova pritiska. Redovno uzimanje decokcija i čajeva od kamilice stabilizuje funkcionisanje nervnog i kardiovaskularnog sistema i sprečava neurotične poremećaje.

Osobe sa srčanim oboljenjima često pate od stresa i anksioznosti, što dovodi do skokova krvnog pritiska. Kamilica pomaže u normalizaciji vaskularnog tonusa i izjednačavanju krvnog pritiska. Međutim, nekontrolisana upotreba lekova zasnovanih na tome je neprihvatljiva. Ako patite od visokog krvnog pritiska, prvo morate da se obratite lekaru koji će odrediti dozu i režim lečenja.

Majčina dušica

Prema kliničkim zapažanjima, biljka pomaže u snižavanju krvnog pritiska blokiranjem kalcijumovih kanala u zidovima krvnih sudova. Pored prevencije arterijske hipertenzije, majčina dušica je korisna za koronarne bolesti srca i aritmije.

Uzimanje decokcija i infuzija majčine pomaže u širenju srednjih i velikih krvnih sudova i normalizaciji aktivnosti srčanog mišića. Osobe sa visokim krvnim pritiskom treba da uzimaju biljne lekove pod medicinskim nadzorom. Kurs lečenja će takođe pomoći u normalizaciji metaboličkih procesa i poboljšanju metabolizma proteina i masti.

Sistematska upotreba lekovitih biljaka za normalizaciju krvnog pritiska može smanjiti taloženje lipoproteina male gustine na zidovima krvnih sudova i do 30%. Pored toga, biljka poboljšava ton malih sudova i jača njihove zidove. U kombinaciji sa drugim biljem, timijan je odlična prevencija hipertenzije u ranim fazama.

Da biste pripremili dekokciju na bazi timijana 30 g biljke prelijte sa 250 ml vrele vode, poklopite i ostavite da odstoji 10 minuta. Procediti i uzimtati tri puta dnevno uz obroke.

Možete pripremiti lekoviti čaj sa majčinom dušicom i kamilicom u kombinaciji 1:1. Smeša se takođe sipa vrelom vodom (ne ključanjem) i ostavi da se infuzira. Uzima se tri puta dnevno uz obrok.

strelov / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs