Čišćenje žuči prirodnim putem: Kako da se rešite toksina?

by | 19.11.2023
čišćenje žuči prirodnim putem

Problemi sa žučnom kesom su veoma česti i mogu da izazovu niz neprijatnih problema. Zbog toga je čišćenje žuči prirodnim putem dobro rešenje i kao prevencija, a pomoćno je sredstvo i u određenim stanjima.

Žučna kesa i njeno pravilno funkcionisanje je važno za pravilan rad celog organizma. Međutim, loša ishrana, preterano konzumiranje masne hrane, a ponekad i nasledna predispozicija dovode do lošeg stanja ovg organa. Priroda, kao i uvek, može pomoći da očistite žučnu kesu.

Čišćenje žuči prirodnim putem

Pre nego što započnete lečenje obolelog organa, korisno je da prvenstveno očistite organizam. Ishrana treba da sadrži samo pravu hranu sa minimalnim sadržajem masti i holesterola, dok voće i povrće treba da budu glavni obroci. Tokom perioda čišćenja i lečenja treba izbegavati alkohol, sltakiše i začinjenu hranu. Možete očistiti žuč na nekoliko načina:

 • Sok od crne rotkve sa medom
  Od jednog kilograma povrća iscedite sok i dodajte 100g meda. Uzimajte po jednu supenu kašiku pre svakog obroka mesec dana.
 • Maslinovo ulje i sok od grejpa ili limuna
  Popijte pola čaše ulja 30 minuta pre jela, a nakon 15 minuta popijte voćni sok.
 • Pijte žumance ujutru na prazan stomak. Ovo omekšava naslaga u žućnoj kesi.
 • Iscedite limun u pola litre vode i pijte pre svakog obroka.

Redovno čišćenje je korisno i za jetru.

Čišćenje žuči prirodnim putem kod određenih bolesti

Tradicionalna medicina vekovima prikuplja recepte za lečenje žučne kese. Recepti su slični, a skoro svi imaju holeretičku funkciju (stimulišu stvaranje žuči). Međutim, važno je istaći da je za neke bolesti žuči lek isključivo operacija i zbog toga je neophodna konsultacija sa lekarom.

 • Zapaljenje žučne kese
  Za upalu žučnu kese, suvi listovi breze mogu biti veoma efikasni. Sakupljaju se tokom ranog proleća. Mladi listovi se suše. Dve kašike ovih listova se preliju čašom ključale vode. Lek se pije pre svakog obroka.
  Takođe, možete pojesti proklijala zrna pšenice i zaliti ih svežim sokom od cvekle, šargarepe ili krastavca.
  Lekovite deluje i sok korena maslačka razblažen vodom. Potrebno je da ga pijete tri puta dnevno.
 • Bilijarna diskinezija
  Diskinezija se može lečiti nevenom, rusom i kamilicom. Bilje u jednakim razmerama prelijte ključalom vodom i pijte lek pre svakog  obroka.
 • Žučni kamenac
  Čišćenje žuči prirodnim putem može biti efikasno i kod bolesti žučnih kamenaca. Jagode su ovde glavni saveznika. Leti se opskrbite lišćem, plodovima i stabiljkama i osušite ih. Kolekciju prelijte u termosu i ostavite 3-4 sata. Pijte lek 30 minuta pre obroka. Takođe, uz ovo je korisno jesti namirnice koje sadrže silicijum: bundeva, pasulj, kopriva, eukaliptus.

Za kamen u žuči i upale žučne kese preporučljivo je kuvati šipak koji takođe ima holeretski efekat.

Dakle, kada je u pitanju čišćenje žuči prirodnim putem, važno je da korigujete ishranu i da se držite propisanih doza. Nikako nemojte preterivati!

 

tashka2000/GettyImageSPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs