Lekovita svojstva plave gline: Izborite se sa kožnim oboljenjima

by | 07.12.2023
Lekovita svojstva plave gline

Lekovita svojstva plave gline su veoma poznata. Obloge od ove vrste gline imaju niz pogodnosti za naš organizam.

Korišćenje glina je najrasprostranjenije u kozmetici jer imaju lekovita svojstva za kožu. Međutim, plava glina može pomoći i kod čišćenja organizma od toksina i proširenih vena, kao i kod holesterola.

Kako deluju lekovita svojstva plave gline?

Plava glina je po svojoj lekovitosti značajno „jača“ od crvene, žute i sive. Bugarski lekar Ivan Jotov je posvetio život istraživanju delotvornosti ove gline i razvio je razne metode za njeno korišćenje u narodnoj medicini.

Plava glina se obično vadi iz jezera i reka koje su imale slojeve ovog zemljišnog materijala. Ona je vekovima stajala u slojevima zemlje i kamena, ali nakon što se izvadi, sunčeva energija mu daje dodatnu isceliteljsku moć.

Od sirove plave gline se prave kuglice veličine oraha koje se tokom dana iznesu na sunce, a potom se stavljaju u kutiju. Dobijeni proizvodi se mogu čuvati tokom dugo vremena. Međutim, ona ima jednokratnu upotrebu. Danas se glina može kupiti u praškastom obliku.

Za šta se koriste lekovita svojstva plave gline?

Njena lekovita svojstva su mnogobrojna. Ona se može koristi kod upala, gnojnih stanja, otoka, posekotina i modrica, ali kao maske za lice.

 • Plava glina je jak antiseptik
  Nemojte je nanositi na otvorene rane, ali ona može pomoći zarastanje. Glinu natopite da dobijete smesu konzistencije pavlake. Potom ocedite vodu i sadržaj vadite kašikom. Oporavak uz blagovremeno lečenje može biti jedna ili dve nedelje.
 • Čišćenje od toksina uz pomoć kupke od plave gline
  Da biste napravili kupku od plave gline, u kadu stavite nekoliko kuglica ili praška gline dok se voda ne zamuti. Kupke se izvode jednom ili dva puta nedeljno na temperaturi od 37-39 stepeni u trajanju od pola sata. Ovakve kupke otvaraju pore i uklanjaju toksine.
 • Maska od plave gline
  Nanesite sloj plave gline debljine jednog centimetra na čelo, nos i obraze. Da bi se sprečilo da mast padne, pritisnite na vrh zavojem. Kako se maska ne bi isuviše brzo osušila, nanesite dva ili tri sloja gaze. Nakon sat vremena skinite masku i umijte se toplom vodom. Ovo će ublažiti nastanak bubuljica i bore.
 •  Lekovita svojstva plave gline za mastitis dojke 
  Nanesite slojeve gline, vežite toplim peškirom, pa vunenom krpom. Trajanje postupka je dva sata.
 • Obloge možete stavljati i na grudnu kost za čišćenje krvnih sudova od holesterola. 

Lekovita svojstva plave gline mogu biti kontraindikovane. Nemojte ih koristiti za otvorene rane i upalne procese, u slučaju proširenih vena izbegavajte obloge.

victoriya89/GettyImagesPlus

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs