Recept: Sirup od mladih izdanaka smrče za zdravlje cele porodice

by | 17.05.2024
Recept: Sirup od mladih izdanaka smrče za zdravlje cele porodice

Sirup od mladih izdanaka smrče ima antifungalno, antimikrobno i antiseptično svojstvo. Može da pomogne u slučaju respiratornih tegoba, prehlade, kao i za jačanje imuniteta.

Sirup od mladih grana smrče ispada apsolutno divan. Mlade grane smrče se obično sakupljam u maju. Ovaj sirup ima veoma delikatan ukus, sa prijatnim notama. Sirup se može servirati uz palačinke, namočiti u slojeve kolača, dodati u sosove…

Sirup od mladih izdanaka smrče

Smrča je izuzetno lekovita i od davnina se koristi u narodnom medicini. Borove iglice i vrhovi smrče nude impresivne zdravstvene prednosti za imuni, respiratorni i urinarni sistem, zahvaljujući svom bogatom i jedinstvenom sadržaju fitonutrijenata i antioksidanasa. Ove iglice obiluju raznim hranljivim materijama:

  • Izuzetno su bogate vitaminom C
  • Takođe sadrži vitamine A i E
  • Prirodni ekspektorans – tradicionalno se koristi za kašalj i prehladu
  • Smiruje upalu grla
  • Ima antifungalno, antimikrobno i antiseptično
  • Dobar izvor minerala kao što su magnezijum i kalijum
  • Stilbeni: Trans-piceatannol, Trans-astringin, Trans-resveratrol, Trans-piceid, Trans-isorhapontin
  • Flavonoidi: kempferol, kvercetin, katehin, naringin, orijentin
  • Terpeni (na primer, alfa i beta-pinen, limonen)

Kako se pravi sirup od smrče: Korak po korak

1. Korak

Sakupite mlade grane smrče. To su svetlozeleni izdanci koji rastu na samim vrhovima smrčenih grana. Dužina izdanaka ne bi trebalo da prelazi 7 cm.

Imajte na umu: grane se ne peru pre kuvanja, tako da treba sakupljati čiste izdanke sa drveća koje raste dalje od puteva.

Iglice smrče

2. Korak

Mlade izdanke stavite u šerpu zapremine 1 l – biljka treba da popuni šerpu. Dodajte 1,5 l vode i kada voda prokuva, kuvajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Zatim procedite.

3. Korak

Sipajte tečnost u šerpu i dodajte 600 g šećera. Kuvajte sirup oko 1,5 sata. Na kraju kuvanja poprimiće prelepu ružičastu nijansu. Što se sirup duže kuva, to će biti bogatija boja. Ovaj sirup možete da čuvate na hladnom i tamnom mestru.

Madeleine_Steinbach; ChamilleWhite / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs