Vranilovka pomaže kod uznemirenog stomaka, bronhitisa i kašlja

by | 30.05.2024
Vranilovka pomaže kod uznemirenog stomaka, bronhitisa i kašlja

Vranilovka je popularna u narodnoj medicini zahvaljujući svojim lekovitim dejstvima. Može da ublaži simptome stomačnih tegoba, kao i respiratornih. Evo kako se pravilno koristi.

Domovina vranilovke (Origanum vulgare L.)  je Mediteran raste na krečnjačkim i šljunkovitim zemljištima na toplim mestima, kao što su južne padine i padine, južni rubovi šuma i suve livade. Veoma je popularna u narodnoj medicini zahvaljujući svojim lekovitim desjtvima. Takođe se koristi i u kulinarstvu kao začin.

Vranilovka kao lek

Vranilovka (divlji origano) je višegodišnja biljka, visoka 20-50 cm, sa crvenkastom stabljikom razgranatom na vrhu. Biljka je žlezdasta i pubescentna. Nasuprotni listovi se veoma razlikuju po veličini (uvek manji na vrhu). Jajolikog su ili eliptičnog oblika, ivice su im uglavnom glatke. Na krajevima izdanaka nalaze se grozdovi brojnih crvenih ili ružičastih cvetova veličine oko 5 mm. Ako protrljate cvetove među prstima, osetićete miris koji blago podseća na timijan. Vranilovka  cveta od juna do avgusta.

Kako se sakuplja i priprema vranilovka u lekovite svrhe?

Vranilovka se sakuplja tokom cvetanja. Preporučljivo je uzimati samo gornje delove biljke. Osušite origano na vazduhu u senci. Temperatura sušenja ne bi trebalo da prelazi 35°C, inače će dragoceno eterično ulje ispariti.

Čaj od vranilovke

Jednu kašičicu suvog čaja vranilovke preliti sa 1/4 litra ključale vode, ostaviti da odstoji 10 minuta i procediti. Čaj se koristi kao sredstvo za ispiranje želuca i za ispiranje grla i usta. Kao lek protiv kašlja, čaj se zaslađuje medom i pije topao u malim gutljajima.

Želudac, creva, žučna kesa i jetra su organi za koje tradicionalna medicina koristi vranilovku, bez obzira na to da li postoji dijareja sa fermentacijom i nadimanjem, gubitak apetita, bol u stomaku ili bolest žučne kese.

Takođe, ovaj čaj pomaže u ublažavanju simptoma kašlja, astme i hroničnog bronhitisa. Čaj od origana igra važnu ulogu u narodnoj medicini kao sredstvo za ispiranje grla i usta. Origano se često meša sa žalfijom i kamilicom u jednakim delovima ove tri biljke. Čaj se priprema po već opisanom receptu. Čaj od vranilovke se pije jedna do dve šolje dnevno.

Kupka sa vranilovkom

Uzeti 100 g origana i preliti sa 1 litrom vode. Kada proključa skloniti sa ringle i ostaviti poklopljeno 10 minuta i procediti. Ovaj čaj se dodajte u kupku sa vodom. Banjajte se najviše 15 minuta. Ove kupke se korsite u slučaju bronhitisa i velikog kašlja.

Vranilovka: Kontraindikacije

Neće biti neželjenih efekata od lečenja origanom ako se izbegavaju predoziranja i ne koriste se oralno tokom trudnoće.

Yuliia Bilousova / gettyimages.com

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs