GREŠKE U LEČENjU DIJAREJE

by | 07.05.2018

Nezaustavljivu dijareju mogu da izazovu antibiotici, javlja se u postoperativnom toku, a čak može da je uzrokuje i manje trovanje hranom ukoliko se ne leči kako treba. Kako izbeći greške i brzo se osloboditi ove napasti, priča gastroenterolog i hepatolog Evgenij Ivanovič Sas, vodeći naučni saradnik naučnoistraživačkog centra Državnog pedijatrijskog medicinskog fakulteta u Sankt Peterburgu.

Lečenje dijareje

PRVA POMOĆ
Ako ste osetili mučninu i bol u stomaku nakon što ste pojeli nekvalitetan proizvod ili jelo koje je počelo da se kvari, potrudite se, pre svega, da izazovete povraćanje tako što ćete popiti veliku količinu vode. Ovo će pomoći da se oslobodite bakterija dok nisu dospele u creva. Ali, ako ste već dobili dijareju, vreme je propušteno te podsticanje povraćanja može samo da pogorša situaciju, izazivajući dehidrataciju.

PROČITAJTE I… Koje boljke leče ovi začini?
Kako bi zaustavili proliv, mnogi koriste sredstva protiv dijareje. To pomaže na neko vreme. Međutim, bolest se uskoro vraća, jer organizam ipak pokušava da se oslobodi bakterija. U tom slučaju je uzimanje preparata protiv dijareje kao zapušavanje odvodne cevi: voda će se podizati uvis i biti pod pritiskom, kao fontana. A ako uporno nastavite da koristite te preparate, organizam će se predati i toksini će dospeti u krv.
Prilikom dijareje ne treba da koristite ni čepiće – to može da se poredi s pokušajem da čepom zatvorite flašu šampanjca pod pritiskom.

DOZVOLjENO JE
Možete uzimati adsorbente koji izbacuju bakterije (npr. aktivni ugalj). Ukoliko niste u mogućnosti da posetite lekara, koristite crevne antibiotike, a usled bolova u gastrointestinalnom traktu primenjujte spazmolitike.

SAZNAJTE I… Šta sve može aktivni ugalj

NE SMETE
Zabranjeni su bilo kakvi analgetici! Uzroka dijareje ipak ima mnogo, uključujući i teška oboljenja. A analgetik, koji pre svega utiče na krvarenje, može da izazove komplikacije skoro s fatalnim ishodom.

REGENERACIJA
Da biste obnovili mikrofloru creva, potrebno je da uzimate probiotike (onako kako lekar odredi). A ako su vam za lečenje propisani antibiotici, tokom perioda oporavka pijte hepatoprotektore, pošto intoksikacija organizma i jaki lekovi duplo opterećuju jetru.

 Kad dijareja traje dugo ili obična sredstva ne pomažu, potrebno je obratiti se lekaru.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

Molimo vas upoznajte se sa politikom odricanja od odgovornosti za redakcijske i druge sadržaje i linkove objavljene na www.ruskidoktor.rs