25.05.2018 Saveti

Ko su alfa roditelji?

U poslednje vreme jedna od najpopularnijih metoda vaspitanja dece jeste alfa roditeljstvo. O čemu je, zapravo, reč – pročitajte u nastavku teksta. (Aleksandar Kostin, porodični psihoterapeut)

Tri glavne činjenice:
1. Pravila alfa roditeljstva u korenu se razilaze s tradicionalnim načinima vaspitanja dece.
Čemu se, po savetima stručnjaka, mališani obično prvo uče? Samostalnosti. Pre nego što mu izbije prvi zub, dete se upoznaje s terminom „treba da“ – ono treba da spava samo, treba da jede tačno na vreme, treba da ide na nošu, da sluša mamu…
Zagovornici alfa roditeljstva smatraju da će se deca svemu naučiti kad za to budu spremna. A da bi se to desilo, detetu je potrebno samo jedno – zdrav odnos s roditeljima, odnosno privrženost.
2. Alfa roditelji su oni koji bdiju nad detetom u svakom trenutku. Ali ne zato što u porodici vlada žestoka disciplina, već zato što roditelji tako mališanu pružaju sve što mu je potrebno: hranu, toplinu, zaštitu, pomoć, ljubav. A dete gleda u njih odozdo zato što su oni garancija za sve. To je njihova privrženost.
Ukoliko je povezanost između deteta i roditelja jaka – njihov odnos će se kvalitetno razvijati i dete će s lakoćom ispunjavati svoje obaveze. Sledbenici ovog sistema tvrde da upravo privrženost čini da se dete lako vaspitava.
3. Potrebu za povezanošću ima svako dete. Ako je nema u porodici, dete će je tražiti sa strane.
Nedostatak povezanosti najčešće se otkriva u starijem uzrastu, kad bi sva deca trebalo da se osamostale. Ukoliko između roditelja i deteta ne postoji ta veza, odrasli se žale da su utrošili mnogo snage u vaspitanje, ali da nisu uspeli odgojiti dete na pravi način.
Ipak, povezanost je stvar koja se može nadoknaditi – ukoliko je nešto izgubljeno, može se vratiti. Istina, što je dete starije, to je teže uraditi.

PROČITAJTE I… Dete sisa palac?

Kako funkcioniše ovaj sistem vaspitanja
Navešćemo pet konkretnih situacija i to kako alfa roditelji postupaju:
1. Četvorogodišnjak odjednom traži od mame da ga nahrani kašikom.
Roditelj prvo pomisli: kakva je to glupost? Neka jede sam, već je veliki. Kako postupa alfa roditelj: bez problema nahrani dete. Ukoliko ono nešto zatraži, znači da postoji razlog zašto mu je to potrebno. Obično se takve faze odrastanja dešavaju kad je detetu potrebno da se uveri u pouzdanost vezivanja. Odazivanje na zahteve učvršćuje odnos. Takav pristup proširuje se na razne situacije: ako dete želi da ga nosite ili hoće u krevet s roditeljima, ukoliko traži da ga obučete i sl. Jedan od principa alfa roditeljstva jeste: ne treba požurivati mališane da porastu.
2. Detetu niste dali bombonu i ono je počelo da histeriše.
Prva reakcija: potrebna je kazna – neka stane u ćošak da razmisli.
Kako postupa alfa roditelj: uzima dete koje plače i drži ga dok se ne smiri. Kazne poput odlaska u ćošak, zatvaranja u sobu, fizičkog kažnjavanja ili primoravanja deteta da sedi na stolici – opasne su za vezivanje, takav „jaz“ pričinjava detetu emocionalnu bol. A dečjih suza alfa roditelji se ne boje, čak suprotno – smatraju da je to normalan „ventil“.

VIŠE SAVETA PRONAĆI ĆETE U MAGAZINU RUSKI DOKTOR!

POTRAŽITE NAS I NA FACEBOOKU: www.facebook.com/ruskidoktor

STARE BROJEVE POTRAŽITE NA SAJTU novinarnica.net

još iz kategorije