Nizak nivo hemoglobina: Evo na koje sve načine možete da sprečite anemiju
Pojedini simptomi mogu da ukažu na nizak nivo hemoglobina, odnosno na anemiju. Ovaj poremećaj treba da rešite kako biste se dobro osećali. U tome m...
Internista Alja Koroljeva savetuje kako da izbegnete dijabetes
Skidajte kožicu s piletine, sat vremena ispred televizora zamenite šetnjom, slatko jedite samo jednom nedeljno i trudite se da se ne nervirate zbog stvari koje se mogu rešiti… U tom slučaju dijabetes vas neće stići, poručuje internista Alja Koroljeva.
Sadržaj članka
Hormon kortizol, koji se luči za vreme stresa, negativno utiče na nivo glukoze u krvi, izaziva nesanicu i slabi imunitet, što takođe može uzrokovati dijabetes.
ŠTA RADITI? Svi znamo da uzrok stresa nije uvek lako otkloniti. Ali, da biste minimizirali njegov uticaj, upražnjavajte bilo koje vežbe relaksacije i pijte sredstva za smirenje. Jedno je sigurno – stres možete otkloniti ili ublažiti, a dijabetes traje doživotno.
Mnogi naučnici epidemiju gojaznosti i dijabetesa u čitavom svetu dovode u vezu s lošim ritmom savremenog života, kad za celonoćni san ne ostaje vremena… Ne samo da nesanica podriva imunitet nego i usporava metabolizam – a kao posledica toga prestaje adekvatno da se reguliše sadržaj šećera u krvi.
ŠTA RADITI? Potrudite se da spavate najmanje sedam sati, ne odvajajte to vreme za posao koji niste uspeli da uradite u toku dana, ili, još gore – na gledanje televizije, surfovanje internetom ili igranje igrica na kompjuteru.
Proste ugljene hidrate organizam usvaja odmah, usled čega dolazi do naglog skoka šećera u krvi. A to još dovodi i do viška kilograma, što takođe nije na korist organizmu, naprotiv.
ŠTA RADITI? Odrecite se ili smanjite količinu proizvoda s visokim glikemijskim indeksom: šećer i sve što ga sadrži, pecivo od belog brašna i krompir. Mnogo je prostih ugljenih hidrata i u slatkim plodovima voća, suvom voću, medu… Ovim namirnicama možete se počastiti samo ponekad, jednom–dvaput nedeljno, i to u umerenim količinama.
Biće vam korisni:
▪ proizvodi od brašna od celog zrna žitarica;
▪ voće s niskim sadržajem fruktoze (kivi, grejpfrut, kruške);
▪ mekinje;
▪ mahunarke;
▪ povrće (osim krompira);
▪ žitarice (osim pšenice i belog pirinča).
Mnogi često uživaju u masnoj hrani, prženim delikatesima i mesnim prerađevinama. Masni proizvodi remete metaboličke procese, podstičući na taj način razvoj dijabetesa.
ŠTA RADITI? Ograničite masti životinjskog porekla: salo, maslac, svinjetinu. Kožu s piletine skidajte u toku pripreme.
Malo kretanja – to je direktan put ka gojaznosti i dijabetesu. Fizička aktivnost je potrebna ne samo radi zgodne figure nego i zarad zdravlja. Zahvaljujući njoj, snižava se nivo glukoze u krvi i ćelije je bolje usvajaju.
ŠTA RADITI? Sasvim je nepotrebno pribegavati iscrpljujućim treninzima. Dovoljno je lagano zagrevanje jednom dnevno (na primer, jutarnja gimnastika) i redovne šetnje.
Pročitajte i… Šest testova za zdravlje