25.07.2017 Saveti

Šta sve može aktivni ugalj?

 
 
Rusi ga svakodnevno koriste jer je odličan apsorbent – upija sve toksine i otrove, te leči mnoge tegobe. Pritom, jeftin je i lako dostupan. Aktivni ugalj dobija se od izgorele kore kokosovog oraha, a dodaje mu se malo šungita u prahu. Možete ga kupiti u apotekama kao “medicinski aktivni ugalj”.

IZBELjUJE ZUBE
Iako je jarkocrne boje, aktivni ugalj dobro izbeljuje zube i uklanja s njih žute naslage od čaja i kafe. Ako redovno čistite zube ugljem, možete sprečiti stvaranje zubnog kamena i karijesa. Jednom nedeljno primenite sledeći metod: izmrvite tabletu uglja, a zatim četkicu za zube na koju ste prethodno iscedili pastu zamočite u dobijeni prah. Time perite zube minut do dva, a po potrebi – ponovo umočite četkicu u prah od uglja. Takođe, možete koristiti samo ugalj, bez paste, ali to izbegavajte ako imate tanku zubnu gleđ – da je ne biste oštetili.

ČISTI ORGANIZAM OD TOKSINA
Postoji mnoštvo načina da očistite organizam od štetnih materija i toksina koji mogu izazvati razne bolesti. Neko to radi pirinčem, neko voćnim sokovima, a mnogi Rusi – aktivnim ugljem. To je jedan od najjednostavnijih i najjeftinijih načina da se spreči bolest. Svakodnevno, pola sata pre jela, uzimajte po trećinu kašičice aktivnog uglja smrvljenog u prah (triput dnevno). Kura čišćenja traje pet do sedam dana, ali pratite i subjektivni osećaj. Veoma je važno da za to vreme pijete najmanje litar i po do dva vode, kako biste ubrzali izbacivanje toksina iz organizma. Ovakvo čišćenje obično se sprovodi jedanput godišnje.

UBLAŽAVA BOL U ZGLOBOVIMA
Retko ko zna da je aktivni ugalj veoma koristan u slučaju naslaga soli u zglobovima i bolova izazvanih gihtom. Kad dospe u organizam, ugalj vezuje za sebe mokraćnu kiselinu, koja podstiče stvaranje naslaga soli i nastanak upalnih procesa. Zato, u slučaju da vam se giht iskomplikuje – uzimajte po kašičicu izmrvljenog aktivnog uglja rastvorenu u četvrtini čaše vode. Ovu suspenziju od uglja pijte deset dana – ujutru (sat pre jela) i uveče. Za to vreme pokretljivost zglobova primetno će vam se poboljšati, a nestaće i bolno krckanje u laktovima i kolenima.

ISPROBAJTE CRNI LIMUNADU!

OTKLANjA BOLOVE U UŠIMA
Aktivni ugalj koristan je i kao sredstvo za spoljašnje lečenje. Od njega možete praviti komprese u slučaju upale srednjeg i spoljašnjeg uha – ublažićete bol i „žiganje“ u ušima. Isitnite nekoliko tableta uglja, a zatim dodajte tome toplu vodu da dobijete homogenu kašu, koju ćete stavitui na gazu ili pamučnu tkaninu veličine 10 cm x 20 cm, presavijenu nekoliko puta. Prislonite kompresu na bolno uho tako da vam prekrije i slepoočnicu, vilicu i vrat. Odozgo je jako stegnite maramom i sačekajte sat i po do dva. Kad bol umine, isperite ostatke uglja toplom vodom i ponovo zavežite uho maramom da ga ne prehladite.

još iz kategorije